December 26, 20204 yr 8 minutes ago, werbatim said: Ne znam koga da pitam, iz granicne policije mi se ne javljaju, oprecne informacije na internetu i uzivo a mozda nije ni prava tema... Da li neko mozda zna kakva je situacija sa ulaskom u i izlaskom iz BiH? Umro mi je deda, treba tamo da se organizuje i obavi sahrana. Ne znam da li mora posle povratka da se ide u karantin 10/14 dana? Pitam zbog posla. Ili mozda znate ko bi drugi, osim granicne policije mogao da mi da tu informaciju. Znam za druga koji isao po benzin pre 10 dana, u povratku dobijes neki test samoprocene, da se javis ako se razbolis Zao mi zbog dede.
December 26, 20204 yr 1 hour ago, InvisibleLight said: Znam za druga koji isao po benzin pre 10 dana, u povratku dobijes neki test samoprocene, da se javis ako se razbolis Zao mi zbog dede. Po novom treba PCR test ili karantin u povratku.
December 26, 20204 yr U teorijama zavere sve ide po planu Quote Mnogi od nas su potrčali da zaključe kako je, u stvari, lako nasamariti ljude koji u 21. veku veruju da žive na ravnoj ploči. Razgovor s psihološkinjom dr Iris Žeželj, vanrednom profesorkom na Katedri za socijalnu psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, započinjemo upravo pitanjem da li je, grubo rečeno, glupost preduslov za prihvatanje teorija zavere. Najlakše bi bilo otpisati teoretičare zavere kao naivne i neinteligentne i tako ih marginalizovati. Istraživanja u svetu i kod nas, međutim, ne pronalaze veze između inteligencije i obrazovanja i verovanja u teorije zavere; teorije zavere nisu karakteristične ni za jednu sociodemografsku grupu – jednostavno, ušle su u mejnstrim i jednako su prisutne u svim slojevima društva – objašnjava naša sagovornica. Na reprezentativnim uzorcima pokazuje se da više od 90 odsto populacije veruje barem u jednu teoriju zavere, a da najbolje možemo predvideti sklonost ka verovanju u jednu teoriju zavere verovanjem u drugu, koliko god bile različitog sadržaja. Kada razgovaram s ljudima o teorijama zavere primećujem da su skloni da osuđuju teoretičare zavere sve dok ne stignemo do narativa u koje sami veruju i ne smatraju ih teorijom zavere – zavera jednog čoveka je istina drugog. Kada govorimo o psihološkim motivima koji stoje iza teorija zavere, to su obično potreba za izvesnošću i kontrolom – teorije zavere nam daju objašnjenja za događaje koji nas uznemiravaju ili plaše, a bilo kakvo objašnjenje bolje je od nikakvog; bilo kakva izvesnost bolja je od slučaja. Uprkos kritičnosti prema teorijama zavere, istorija nas uči da zavere postoje. Koje su ključne razlike između teorija zavere i zavera? Činjenica je da su zavere postojale kroz istoriju i da i dalje postoje. Mogu se, međutim, uočiti važne razlike između zavera i teorija zavere. Uspešne zavere su obično vezane za jedan događaj, dok su teorije zavere često „superzavere“ i imaju za cilj da objasne odnose moći u svetu – kako se odluke o važnim pitanjima zapravo donose u tajnosti i kontrolišu naše živote a da toga nismo svesni. U prave zavere uključena je ograničena grupa zaverenika, dok se u teorijama zavere obično podrazumeva da su stotine ili čak stotine hiljada ljudi uključene u manipulaciju i prikrivanje istine. Tako, da bismo verovali u to da je Zemlja ravna, treba da pretpostavimo da uspešno međusobno sarađuju naučnici, vlade i institucije različitih zemalja s različitim partikularnim interesima, sve aviokompanije, sva osiguravajuća društva i njihovi zaposleni, i to tako uspešno da već decenijama uspevaju da sakriju istinu od ostatka sveta. Na kraju, prave zavere, kao i sve ljudske tvorevine, nisu savršene – obično imaju i neke nenamerne posledice. Teorije zavere za ovo ne ostavljaju prostora – u njima sve ide po planu moćnih zaverenika, nema mesta za slučajnost ili grešku. Nedavno su istraživači naše laboratorije preveli priručnik o teorijama zavere koji je rezultat rada ne jednom evropskom projektu, i dostupan je za preuzimanje ovde, za sve radoznale.
December 26, 20204 yr 6 hours ago, Niveamen said: Najveci br.ljudi u mom okruzenju najvise veruje Nestorovicu pa tako i moji roditelji.Svi su zaludjeni za njim,jedan od mojih kolega se cak i slikao sa njim iako mu je zena zaglavila Arenu na kiseoniku.Dok neki uopste ne veruju u ovaj virus,dr.pricaju kako se upravo vodi cetvrti Rajh.Jedino sto je jos ok je da se ipak neki pridrzavaju mera da nema kontakta.Niko od familije nije slavio ni pozivao na slavu.Svi su puni teorija a sve to zahvaljujuci internetu. Ova vlast je uspela da sludi potpuno narod a sa ludim narodom mozes opusteno da radis sta god hoces kad veruje u sve i ne veruje u nista.Sa ovakvim pristupom oni mogu da vladaju dozivotno. I tako... Okrenes par reci, "ova vlast" sa "Gejc", i, op, vidi sta dobijemo. Manite se tih generalizacija i toga da su jedni pametnii od drugij i da neka tajna ruka, pa bio to i Vucic, ima super-nepromocivi tajni plan kako da nas sve pravi idiotima.
December 26, 20204 yr 8 hours ago, Milošica said: @Moonwalker Samo bih dodao, ventilisanje stresa je i jedna i druga isključivost. Najteže i najispravnije je biti zbunjen. Ovo na minijature.
December 26, 20204 yr 9 minutes ago, Budja said: I tako... Okrenes par reci, "ova vlast" sa "Gejc", i, op, vidi sta dobijemo. Manite se tih generalizacija i toga da su jedni pametnii od drugij i da neka tajna ruka, pa bio to i Vucic, ima super-nepromocivi tajni plan kako da nas sve pravi idiotima. Pa dobro, ništa nije pogrešno napisao, ali stoji da je mrtva trka ko se trenutno idiotskije ponaša na planeti. Skoro ponovo gledao Sedmi pečat Bergmana, negde mi je sve to odjednom poznato. A kad sam prvi put gledao ništa nisam bio razumeo.
December 26, 20204 yr Popular Post 12 hours ago, Leia said: @SNARC Meni je porazavajuce koliko trauma moze da razvali coveka, da totalno prolupa i bezi u ovakve besmislice... pricam o nekom ko sigurno nije “od te sorte ljudi” suočen oči u oči sa dubokim besmislom ljudske egzistencije, čovek posegne za besmislicama da bi, paradoksalno, povratio kontrolu, a time i smisao. to nema nikakve veze sa obrazovanjem. moja rođena tetka, žena sa sela, završila eventualno osmogodišnju školu, nikada u svom životu nije bila sklona ničemu od toga. neobrazovana, a razumnija i mudrija od većine ljudi koju ću tokom života upoznati. ona bukvalno nikada, ni za zdrava života, ni tokom dve godine agonalne bolesti (greška lekara ju je ubila), nikada nije tonula u besmislice. uočila sam davno da su ljudi sa sela (ne pričam o selu u pitomoj vojvodini ili blagorodnoj šumadiji, nego o selu u sjeničkom kraju, gde se do sledeće kuće zimi stiže slabo do nikad), naučeni da žive svakodnevno izloženi milosrđu ili nemilosrdnosti prirode, posledično sposobni da žive pomireni sa činjenicom da ni nad čim nemaju kontrolu, i da ređe lutaju po bespućima teorija zavere, maloreki su, mudri, i ne maše nikada važne životne poente. back to your friend - ako je voliš, imaj razumevanja i sačekaj da se sabere i vrati. ja opraštam ljudima što su naprsli u kovid godini. osim ako nisu postali agresivni doomsday preachers koji i mene teraju na sumanute aktivnosti - za to jednostavno nemam snage. smatram da izloženost gomili informacija bez uporišta i autoriteta sluđuje. smatram da su političke elite u svetu sve više ljudi nedorasli odgovornosti koju imaju. smatram da su mediji u srbiji svedeni (čak i oni koji nisu vučićevi) na "sve je u redu ako imaš 2 suprotstavljena viđenja" (namerno ne pišem mišljenja. e pa, nije u redu. mediji bi morali da imaju mehanizme koji obezbeđuju da ne plasiraju netačne (naučno netačne) i neistinite (činjenično neutemeljene) informacije. toga više gotovo i da nema. oko nestorovića - potpuno je jasno zašto ga ljudi vole. prvo i osnovno - umiruje ih. drugo - nestorović ima iza sebe 40 godina solidne karijere, što mu daje autoritet kod ljudi. i treće - nije sve što nestorović govori neistinito, netačno, ili štetno, i u tome je osnovna opasnost i zavodljivost njegovih nastupa. Edited December 26, 20204 yr by pt 2.0
December 26, 20204 yr +1, osim poslednjeg pasusa. Sad me mrzi da tražim stari post sa ovog topika, gde je Nestorović pre 20 godina pokazao ko je i šta je.
December 26, 20204 yr 2 minutes ago, Anonymous said: Sad me mrzi da tražim stari post sa ovog topika, gde je Nestorović pre 20 godina pokazao ko je i šta je. sigurna sam da si u pravu. kao što sam sigurna da 99% ljudi o tome nema pojma, i da su nestora prvi put videli kad im se šeretski smeškao i slao žene u milano.
December 26, 20204 yr 9 hours ago, Redoran said: Zatvoriće oni sve za Novu godinu ali će u isto vreme sve i dozvoliti. Najbolje da će (komunalna) murija da se pojavi bilo gde i rastera proslavu. Biće i zabranjeno i dozvoljeno. I zdravlje i bahanalije. I zdrav razum i endemsko ludilo. I Guča i Exit. Svi srećni, svi zadovoljni. Osim možda lekara na prvoj liniji ali oni će dobiti tretman kakav su svojevremeno dobili i vojnici sa prve linije i niko se zbog toga neće preterano potresti. Upravo to se i dešava. Evo sad slušam nekave basove od reke, već sam bio zaboravio da postoje. Medincinski deo KŠ-a da stavi ozbiljan prigovor zbog ovog i da pripreti da će možda reagovati. I da dodaju da i oni imaju crvene linije koje će eventualno aktivirati.
December 26, 20204 yr Popular Post 1 hour ago, az67 said: Ja moram da ponovim - HVALA na neverovatnom trudu i doprinosu na ovom forumu. Ovo je informacija koju verovatno samo ti u celoj Srbiji imaš i pratiš na ovaj način. Još u junu-julu si provalio koliko su ovi podaci vredni jer ih je veoma teško lažirati (bilo bi neophodno da se sakrivaju zakazane sahrane na ovom sajtu JKP - nimalo lak zadatak za ove debile koji šišaju sve ostale podatke); samim tim - ovi trendovi koje prikazuješ su najpouzdaniji ili bolje rečeno jedini pouzdani način da ocenimo šta se dešava sa COVID epidemijom, kada i u kom obimu kako bismo mogli da donesemo odluke kako da se ponašamo u određenom trenutku. Onda si odlučio da te podatke precizno skidaš tokom narednih 6 meseci, svaki dan; na kraju si podatke analizirao, napravio si čak i bazu po godištima umrlih i uradio one fenomenalne analize smrtnosti po godištima. Ovih tvojih par grafikona (iz kojih stoji rekao bih desetine i desetine sati rada na podacima) donose više istine i relevantnosti o COVID epidemiji u Srbiji nego sve što smo mogli čuti iz zvaničnih izvora svih ovih meseci.
December 26, 20204 yr 53 minutes ago, Anonymous said: Sad me mrzi da tražim stari post sa ovog topika, gde je Nestorović pre 20 godina pokazao ko je i šta je. Meni brz search nije pomogao. Moze li u kratkim crtama ...
December 26, 20204 yr Medicinski deo Kriznog štaba spreman na protest ako se popuštanje mera oduži? Epidemiolog Predrag Kon rekao da je medicinski deo Kriznog štaba spreman na "protest" u slučaju da se popuštanje protivepidemioloških mera oduži https://www.021.rs/story/Info/Srbija/261950/Medicinski-deo-Kriznog-staba-spreman-na-protest-ako-se-popustanje-mera-oduzi.html
December 26, 20204 yr Popular Post Nestorovic uživa veliki ugled u medicinskim, a i nemedicinskim krugovima, jer je odličan dečiji pulomolog i jedan od najcitiranijih autora radova u srpskoj medicini. Ja sam, posle one sramotne KZN, imao neverovatnu raspravu na kolegijumu, jer sam se drznuo™ da kažem da ovaj lupeta gluposti, sve u šesnaest. Taj svoj ugled je iskoristio na najgori mogući način, propagirajući svoje gluposti i sulude ideje. Neko je, mislim UPK, pokrenuo postupak pred Lekarskom Komorom Srbije, za oduzimanje licence Nestorovicu zbog izjava. Ne verujem da ce od toga išta biti, ali je svakako vredelo pokušati.