Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Ima lekara u kuci koji se «raspada» na terenu dobrim delom i zbog takvog nacina razmisljanja koje vuce za sobom i odredjena ponasanja. U kombinaciji sa sizofrenom drzavom put u katastrofu. Egzistencijalnu.

Ti se ljudi (koji seruju to) moraju konfrontirati na neki nacin, ne mora uvek surovo, jer nema nacina da se steta smanji ako se pravimo «mrtvi». Postaje samo gore.

Neki to rade nesvesno ventilisuci stres. Neki su deo te propagande iz oportunih, a neki i iz ideoloskih i oportunih razloga. Multi level valjanje, samo nisu serpe i kozmetika u pitanju. 

Edited by Moonwalker

@Moonwalker

Samo bih dodao, ventilisanje stresa je i jedna i druga isključivost.

Najteže i najispravnije je biti zbunjen.

Ljudski mozak trazi logiku u svemu sto se oko njega desava. Posto je imunologija jedna jako ozbiljna nauka (koju cak ni dobar deo doktora ne zna do detalja) onda smo u situaciji da se preko drustvenih mreza , gde je dostupnost informacija ogromna a te informacije apsolutno ne prolaze nikakav ventil fact-checkinga, ljudima servira sve i svasta.

Sve sto izgleda iole logicno (a antivaxx i anti naucni sadrzaj vrlo ciljano izgleda vrlo logicno i pitko izvlaceci logicne zakljucke iz pogresnih premisa) se "zalepi" lakse.

Poenta je da individualnim preobracivanjem teoreticara zavere mozemo postici tek vrlo malo. Najodgovorniji su oni koji te informacije plasiraju javno a na prvom mestu Facebook i ostale mreze koje bi morale da pocnu da rade fact checking i da ne dozvoljavaju takvim linkovima da se dele. Ako postoji algoritam koji nece dozvoliti da neko okaci sliku gde se vidi zenska bradavica moze da se napravi i onaj koji ce automatski blokirati teoriju o ljudima gusterima koji nas cipuju vakcinama.

• Popular Post
27 minutes ago, Moonwalker said:

Ti se ljudi (koji seruju to) moraju konfrontirati na neki nacin, ne mora uvek surovo, jer nema nacina da se steta smanji ako se pravimo «mrtvi». Postaje samo gore.

Ja sam na ivici nerava, stvarno. Ne mogu vise. Jos u prvom talasu u aprilu sam imala dramu sa drugom prijateljicom, kaze muz joj samo sedi kod kuce, “prehladjen”, “drami”, “samo spava po citav dan”, cerka 17 god. joj “histerise i place” zbog tate. Onda sam se drala na nju na video call da vodi coveka u bolnicu kako zna i ume, na kraju ga odvela nevoljno i gundjajuci da bi se ispostavilo da mu je saturacija na pragu one faze kad pocinje odumiranje tkiva, upala pluca, ceo paket.
Elem izvukli ga posle silnih peripetija, al ova se ljutnula na mene sto joj podrivam autoritet pred detetom, dete me posle zvalo da kaze hvala tetka Leia sto si ubedila mamu.

I sad treba i ovu sto joj je do pre mesec dana zdrav prav otac umro a ona jedva pretekla treba ja da “obrazujem” i “suocavam”? To je za strucnu pomoc, i to debelo potkovanu za ovakve slucajeve. Nisam bas sigurna da bi moja shock “terapija” nekog dobra donela :ph34r:

Edited by Leia

• Popular Post

Nema tu više mogućnosti racionalizacije, ubili su u pojam većinu ljudi iz starijih generacija. To su sve ljudi koji su se obrazovali i učili u jednom drugom vremenu. Oni ne znaju kako funkcioniše skupljanje klikova, ne mogu da shvate da Tviter ima i koristi svaki mentol, nisu opremljeni da kognitivno procesuiraju milion i jednu različitu vest koja im stiže na mobilni telefon i koje sami onda šire dalje.

poslednji primer je moja keva, koja se dobro držala do pre dva meseca kad je krenulo da luduje. Zatvorila se u kuću, ne pušta nikoga i okupirala se svakom mogućom glupošću koja stigne do nje od drugarica ili sa Youtube-a. 

Govorimo o fakultetski obrazovanoj osobi, koja se igrom slučaja 38 godina bavi ozbiljnom hroničnom bolešću. Zna u prste kako funkcionišu virusi, kako bakterije, kako bolnički sistemi, zna čemu služi davanje sputuma, druži se sa lekarima i sestrama, svake godine se uredno vakciniše protiv gripa decenijama.

Meni pretežno ne sme da govori o teorijama zavere, ali slipup-uje s vremena na vreme. Prvo je stidljivo pomenula zasipanje iz aviona, gde sam je zamolio da mi matematički stavi na papir izvodjenje te operacije. E, onda je pre neki dan razgovor počela sa: “Jesi video da je neka med. sestra kolabirala pre neki dan u Americi odmah nakon primanja vakcine?” - onda tu sledi pola sata raščivijavanja odakle joj ta vest uopšte, da li je istinita i ako jeste da li se zna od čega je kolabirala? Kad smo to odmotali, uz moje napore da ostanem smiren, sledi komentar da ovo što su krenuli da vakcinišu je zapravo fiziološki rastvor. :isuse: Dakle logika zavere se menja u roku od par rečenica, samo da je zavera. 

Ubijeni su u pojam, zatrpani informacijama, nemaju nerve za naučna istraživanja i objašnjenja, a zasuti su lako dostupnom količinom lako čitljivog smeća, koja im daje odredjeni vid kontrole nad situacijom, jer eto, oni znaju praaaavu istinu! Moj članak o vakcini je dosadan i dugačak i treba sad guglati RNK i DNK i proteine, a i sve to zvuči nekako neverovatno. Ovo je fino, lako, pitko, sveznajuće.

7 od 10 ljudi ne bi znalo da vam objasni kako funkcioniše telefon, a kamoli da se smireno snadju u ovom trenutnom ludilu. 

Mislim da ih moramo razdvojiti od zlonamernih trolova koji vole da pale vatru i uživaju u popizdu ljudi oko sebe. Sa njima samo teranje u pizdu materinu.

Edited by Mos

8 minutes ago, Leia said:

I sad treba i ovu sto joj je do pre mesec dana zdrav prav otac umro a ona jedva pretekla treba ja da “obrazujem” i “suocavam”? To je za strucnu pomoc, i to debelo potkovanu za ovakve slucajeve. Nisam bas sigurna da bi moja shock “terapija” nekog dobra donela :ph34r:

Tu se skroz slazem. To jeste za strucnu pomoc. U stvari jednu sok terapiju u akutnoj situaciji si vec uradila uz rizik kvarenja prijateljstva i stavljanja na hladno. 

Edited by Moonwalker

1 hour ago, Redoran said:

Srbija bi na državni grb i zastavu trebalo da doda traku sa prigodnim natpisom, nešto kao što Brazil ima na zastavi samo da ne piše: "Ordem e progresso" nego: "Ја, мени, моје".

Use nase I podase.

IMT, može i traktor na grb. 

imal mene tu. 

Najveci br.ljudi u mom okruzenju najvise veruje Nestorovicu pa tako i moji roditelji.Svi su zaludjeni za njim,jedan od mojih kolega se cak i slikao sa njim iako mu je zena zaglavila Arenu na kiseoniku.Dok neki uopste ne veruju u ovaj virus,dr.pricaju kako se upravo vodi cetvrti Rajh.Jedino sto je jos ok je da se ipak neki pridrzavaju mera da nema kontakta.Niko od familije nije slavio ni pozivao na slavu.Svi su puni teorija a sve to zahvaljujuci internetu.  Ova vlast je uspela da sludi potpuno narod a sa ludim narodom mozes opusteno da radis sta god hoces kad veruje u sve i ne veruje u nista.Sa ovakvim pristupom oni mogu da vladaju dozivotno.

Edited by Niveamen

Moje neko istraživanje kaže da Nestoroviću veruju ljudi koji su skloni verovanju. Koji se okreću Bogu i drugim stvarima. Velika je podudarnost i to je meni vrlo interesantno. U suštini Nestorović i funkcioniše kao propovednik.

Edited by Jozef K.

3 hours ago, Redoran said:

Srbija bi na državni grb i zastavu trebalo da doda traku sa prigodnim natpisom, nešto kao što Brazil ima na zastavi samo da ne piše: "Ordem e progresso" nego: "Ја, мени, моје".

To je to, to smo mi. Uvek bili.

ubedjena sam da nismo. kad god nas je neshto omedjilo, nismo bili. a ako nismo sposobni da vishe budemo, nakon svega shto smo videli, ne treba ni da postojimo izvan nivoa izolovane zajednice u okviru neke druge drzave, kojom upravlja neko treci. mozda je vreme za kraj sna, samo shto istorijama to moze da potraje.

sent from bubamoto

Danas sam, poslom, bio u COVID bolnici u Batajnici. Ne mogu detaljno sada, samo kratko da zabeležim da mi je glavni utisak da tamo fali najmanje jedan dobar organizator poslova/protokola.

Onim ljudima koji tamo, i ne samo tamo, rade mogu samo da se duboko poklonim.

1 hour ago, Jozef K. said:

Moje neko istraživanje kaže da Nestoroviću veruju ljudi koji su skloni verovanju. Koji se okreću Bogu i drugim stvarima. Velika je podudarnost i to je meni vrlo interesantno. U suštini Nestorović i funkcioniše kao propovednik.

Jebi ga, skoro svi mediji sad već se može reći decenijama pričaju kako smo bolji, pametniji, lepši, drevniji, verniji, pravoslavniji i da nas svi zbog tog mrze i žele da nas unište i da je sve što pričaju laž i zavera proitiv nas - moralo je to kad-tad doći na naplatu.

• Popular Post
4 hours ago, Ayatollah said:

Pa sad, rekao bih ipak da zaista obrazovan čovek ne može sebi dozvoliti da širi antivaksersku propagandu na nivou Zone sumraka, neke stvari se ipak međusobno isključuju u svim situacijama. Svakako se mogu naći i drugi ventili da se izbaci stres.

Imas u Jaspersovoj autobiografiji detalj iz njegovog razgovora sa Hajdegerom kojeg je pokusavao da suoci sa njegovom podrskom Hitleru. Na pitanje kako moze da podrzava nekog ko je toliko ocigledno opasni populista (to je bilo pre eskalacije s ratom i Holokaustom) Hajdeger mu je odgovorio - ali, Karl, pogledaj samo kako lepe sake on ima. Govorimo ne o nekom tamo natprosecno obrazovanom coveku vec o verovatno najvecem filozofu 20. veka.

Obrazovanje moze da pomeri i pomera balans racionalnog i iracionalnog kod ljudskog bica u korist racionalnog ali ne moze i ne treba da potpuno ugusi taj iracionalni deo. Iracionalnost kod visoko obrazovanog coveka ima na stotine objasnjenja, ogromna literatura postoji o tome, jednostavno je pretenciozno tvrditi da nuzno mora da postoji apsolutna korelacija izmedju obrazovanja i besprekorne kognitivne obrade svih informacija u saobracaju. Brojni psiholoski i psihosocijalni vektori uticu na izmestanje zakljucaka iz sfere formalne logike u pseudologiku, iz analitike i sintetike u topiku. To se desava cak i u najurednijim okolnostima a kamoli kad covek funkcionise u stanju neke katastrofe produzenog dejstva, u koje inace spada i epidemija zarazne bolesti. Strah usled egzistencijalne neizvesnosti (strah od smrti) je jedan od najvecih ako ne i najveci generator iracionalnosti. Kad imas osecaj da nemas kontrolu nad okruzenjem koje te ugrozava takodje gubis i poverenje u mehanizme koje inace koristis da to okruzenje ucinis predvidljivim, merljivim i razumljivim i postajes dobar kandidat da te uobicajene mehanizme zamenis bilo cime, pa makar to bile i najmisterioznije i najsumanutije forme, sto ti omogucava da stvoris privid povratka kontrole. Na primer, imas hiljade i hiljade primera da su izuzetno obrazovani ljudi nakon nekog teskog gubitka voljene osobe lako postajali plen raznih prizivaoca duhova i komunikatora s "drugom stranom".

Ti fenomeni su odavno objasnjeni, zivimo s njima nekoliko hiljada godina i zivecemo i dalje, ono sto je problem savremenog sveta nije u tim fenomenima vec u potpunom izostanku selekcije informacija koje su u javnom saobracaju zahvaljujuci internetu. Dok je riba bice i pecanja, nas problem je sto se pecarosa toliko namnozilo na obalama reka da je sve manji i manji procenat riba koje uspeju da se provuku do onih proverbijalnih mirnih i sigurnih voda. Mi mozemo da se cudimo osobi X ili Y zbog toga sto pored svog intenzivnog obrazovanja postane plen tih pecarosa ali mislim da je pogresan pristup odbacivati te ljude kao glupe ili nedovoljno obrazovane, narocito ako su nam bliski. Mislim da je mnogo bolji pristup ovo sto je Leia pokusala, uloziti trud da se bar ta jedna dusa koja nam je bliska spasi od posledica prihvatanja iracionalne kompenzacije jer te posledice mogu biti katastrofalne. Prosto nam je javni prostor toliko zagadjen da u tom smislu mi vise ne mozemo to da popravimo i moramo da se oslanjamo na sebe same, do nekih boljih vremena. Ako ona uopste dodju.

Edited by harper