Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

• Popular Post
44 minutes ago, Forest said:

Steins, meni je ovo veoma interesantna tema i nešto od čega veoma strepim - mislim da je jedna od najgorih trajnih posledica naprdnjačke vlasti i korone nepovratno uništenje zdravstvenog sistema Srbije. To je sistem koji se gradi decenijama, i deluje mi da kada krene da se urušava da tu nema nazad i da su posledice katastrofalne. Šta ti misliš - da li treba dugoročno od toga da strepimo, tj. u periodu nakon pandemije?

Druga stvar koja me je uvek zanimala: tokom života bio sam u (ne)prilici da imam iskustvo sa velikim brojem doktora i ostalih medicinskih radnika. Upoznao sam zaista neverovatne ljude kojima sam neizmerno zahvalan. Upoznao sam i neke ljude koji su opasno zalutali u struku. Ono što me je kod svih njih uvek zanimalo a nisam uspeo da do kraja razumem: koja je motivacija da se time uopšte bavite? Bilo bi mi lakše da razumem da je u pitanju neka normalnija zemlja - u Srbiji, zaista je potrebna specifična logika da te kao kvalitetnog pojedinca motiviše da postaneš deo našeg zdravstvenog sistema.

Koliko kapiram, ovo su neki motivi kojih mogu da se setim: porodična tradicija, intelektualna/ profesionalna zainteresovanost za temu, status (poštovanje drugih), materijalni benefiti, iskreni humanizam i želja da se pomogne drugim ljudima, slučajnost (desilo se da tamo završim, pa nastavih), i narcizam/ sadizam.

Da li možeš da proceniš, iz tvog iskustva - kakva je neka procentualna zastupljenost ovih motiva među doktorima koje znaš? Zašto ti to radiš i zašto većina doktora to radi?

Ne moraš da mi odgovoriš ako ne želiš, pitam tebe zato što nijednog doktora ne mogu to tako direktno da pitam, a ti mi deluješ kao da prilično zdravorazumski i jasno sagledavaš okruženje u kom radiš.

Iskreno, ne mogu, jer mi izmedju sebe vrlo malo pričamo o porivima za bavljenje medicinskim pozivom, a i to je prilično neiskreno, da ne kažem, palamudjenje. 

Mogu da ti kažem samo za sebe - ja sam treća generacija lekara u porodici, odrastao sam sa bolestima, bolesnima, terapijama, lekovima i svim ostalim. Porodični ručkovi su mi pre ličili na lekarski konzilijum nego na okupljanje, naučio sam da čitam iz onih Zagrebačkih medicinskih enciklopedija, igrao sam se sa medicinskim instrumentima itd itd...tako da prosto nisam ni imao izbora :D

6 minutes ago, pt 2.0 said:

a možda bi bilo bolje da se iskuliraš malo i ne pišeš tako ovde?

ljudima je ionako dovoljno loše i bez katastrofičarskih prognoza.

mislim, kapiram da si lekar.

Pa nije ovo katastrofična prognoza - ovo je logičan sled dogadjaja koji smo već vidjali u pojedinim državama koje su COVID shvatile neozbiljno /iz bilo kog razloga/. Priznaću da jesam malo sirovo napisao post, ali stvarno nemam nerve da smišljam šta će kome biti blagougodno da pročita - tako je kako je. 

Drugo, vodjenjem računa o sebi i poštovanjem osnovnih epidemioloških mera možeš da budeš prilično siguran/na da ćeš ostati živ/a. Hoću reći, ovo je bolest, nije pošast ni zombi virus. To što su ga ljudi pretvorili u problem svetksih razmera nije toliko zbog realne opasnosti koliko zbog sveopšteg kretenizma. 

PS  ovo može da izgleda kao "nekontrolisano ludjenje" samo nekom ko živi u balonu, i to mi je ok. Smatram da je kreiranje tog balona zdravo u ovoj situaciji. Zapravo, da ne radim ono što radim, skoro pa sigurno bi i ja kreirao jedan. 

1 minute ago, steins said:

PS  ovo može da izgleda kao "nekontrolisano ludjenje" samo nekom ko živi u balonu, i to mi je ok. Smatram da je kreiranje tog balona zdravo u ovoj situaciji. Zapravo, da ne radim ono što radim, skoro pa sigurno bi i ja kreirao jedan. 

vidi, dečko, ja sam 2020. sahranila troje najmilijih, dve koleginice, najbližeg prijatelja porodice, i 4 roditelja prijatelja i kolega.

obilazim bolnice od nemila do nedraga od avgusta 2019. zbog onih koji su i dalje živi, a teško bolesni.

to je taj neki moj babl.

i da - ovo što ti pišeš a što sam boldovala je nekontrolisano i štetno luđenje.

nisi jedini jebeni lekar, nisi jedini koji je ovim pogođen.

saberi se i pokaži minimum dostojanstva.

17 minutes ago, Tihajeza said:

Dom "Nana". Zgradu su izgradili namenski, ove godine, dakle sve je novo, bez pragova i sl.

Ipak vrlo bitan faktor je da ti bude blizu, zbog poseta (neće korona zauvek trajati), a seljakanje iz doma u dom je bzv, navikne se čovek na osoblje i prostor, tako da 3x meri, jednom seci. 

https://www.domnana.rs/

To je ovo?

10 minutes ago, pt 2.0 said:

vidi, dečko, ja sam 2020. sahranila troje najmilijih, dve koleginice, najbližeg prijatelja porodice, i 4 roditelja prijatelja i kolega.

obilazim bolnice od nemila do nedraga od avgusta 2019. zbog onih koji su i dalje živi, a teško bolesni.

to je taj neki moj babl.

i da - ovo što ti pišeš a što sam boldovala je nekontrolisano i štetno luđenje.

nisi jedini jebeni lekar, nisi jedini koji je ovim pogođen.

saberi se i pokaži minimum dostojanstva.

Slušaj devojko™, potpuno si me pogrešno pročitala - da si bila u bolnicama od marta do danas, znala bi da ono što ja pišem apsolutno nije ludjenje, nego surova realnost. 

Naravno, ako ti imaš neki drugi aspekt baš bih voleo da to podeliš i sa mnom i ostalima, pa da se svi, koji nisu, umire. 

Nemam ja šta da se sabiram, veruj mi da sam prilično sabran. Takodje sam jedan od ovih kojima štaviše ovakvo stanje savršeno odgovara. 

Ne znam ni o kakvom dostojanstvu pričaš i kako to treba da budem dostojanstven™ u situaciji kad sve odlazi u kurac na moje oči - i ustanove i ljudi. 

Čuš dostojanstvo....:isuse:

Edited by steins

@steins  piši brate histeriši čak što se mene tiče, meni je lako jer radim od kuće sve ovo gledam kroz prozor, bez da sam prinudjen da rizikujem.

Kada vidim tvoj ili Keltov post čitam ga kao informaciju iz prve ruke, tome forum i služi jbg.

nije mene uznemirio steins, ali sam sigurna da ima ljudi koje hoće. jedno su informacije sa lica mesta, drugo je ovo što sam boldovala gore.

to se prosto ne radi, i apelovala sam na njega kao na lekara.

Čoveka (steinsa) si napala zbog neiskuliranosti, nekontrolisanog luđenja, nedostojanstva... čovek ti je pomirljivo odgovorio i preuzeo deo odgovornosti za stil pisanja i čak se izvinio zbog toga. Ti na to dalje nastavljaš sa "dečkom" i "jedinim jebenim lekarom" (ko je rekao da jeste) i ostalim kvalifikacijama.

Meni tvoja komunikacija ipak više liči na histeriju, ali verovatno ni mene nisi ništa pitala.

@steins

U julu nije bilo ovako, pa si bio za lemanje mojih drugara iz studentskih domova. Izvini ako grešim.

Dakle ipak je do nekog dostojanstva kako kaže @pt 2.0.

A konkretno za rad u ovim uslovima ti čestitam.

Kamo lepe sreće da svi lekari koji svakodnevno proživljavaju ovu katastrofu ne budu nimalo dostojanstveni i da makar na jednom mestu napišu šta se dešava i kuda to vodi.

Edited by vememah

Pristojnity jbg, violine na Titaniku i ostalo.

5 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

https://www.domnana.rs/

To je ovo?

U domu nana je glavna sestra bila (verovatno je još uvek) jedna jako sposobna mlada žena. Drčna i sa autoritetom. Sve je jako dobro držala pod kontrolom. Znao se red tu jako dobro. Sve pohvale.

5 minutes ago, steins said:

Slušaj devojko™, potpuno si me pogrešno pročitala

ne. ti si pogrešno pročitao mene.

vrlo sam precizno citirala i boldovala tvoje izjave za koje smatram da su neprimerene. 

nisam komentarisala sve što ti pišeš, nego konkretno ono gore.

smatram da nije u redu da neko ko treba da brine o zdravlju ljudi izjavi "umiraće po ulicama" i "biće haos, jedva čekam"

5 minutes ago, steins said:

Takodje sam jedan od ovih kojima štaviše ovakvo stanje savršeno odgovara. 

izvini, kako je moguće da neko ko leči ljude izjavi ovo?

10 minutes ago, Milošica said:

U julu nije bilo ovako, pa si bio za lemanje mojih drugara iz studentskih domova. Izvini ako grešim.

sećam se i toga. zapravo je svako njegovo pojavljivanje na ovoj temi, osim korisnih uvida "sa lica mesta" uvek začinjeno i tim neprihvatljivim sadržajima.

samo što prvih nekoliko puta nisam reagovala iako mi je bilo mučno i odvratno.

sad jesam.

@Forest nemam šta da odgovorim na tvoje pisanije što već ne piše jasno i eksplicitno u poslednjih mojih nekoliko postova, osim da te pitam da li si lekar pa mi dijagnostikuješ histeriju? neverovatno je kakvi sve likovi gamižu ovde.

Edited by pt 2.0

Narod polako odlazi u očin...napolju posebno, a i ovde izgleda.

Malo spuštanje lopte uopšte ne bi bilo loše.

6 minutes ago, Milošica said:

@steins

Dakle ipak je do nekog dostojanstva kako kaže @pt 2.0.

A konkretno za rad u ovim uslovima ti čestitam.

ajd vrati se pa pogledaj kontekst - i dan danas sam za lemanje jer su moroni. 

2 minutes ago, pt 2.0 said:

ne. ti si pogrešno pročitao mene.

vrlo sam precizno citirala i boldovala tvoje izjave za koje smatram da su neprimerene. 

nisam komentarisala sve što ti pišeš, nego konkretno ono gore.

smatram da nije u redu da neko ko treba da brine o zdravlju ljudi izjavi "umiraće po ulicama" i "biće haos, jedva čekam"

izvini, kako je moguće da neko ko leči ljude izjavi ovo?

Pogledaj kontekst boldovanog. 

A što nije moguće? To što meni lično odgovara ovakva situacija nema nikakve veze sa mojim znanjem i umećem?