Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Inace najozbiljniji kandidat za Nobela 2021. glede hemije je mali debejac Vesic. On sa jebenim ozonizatorima obezbedjuje bezbednost svakog autobusa bar 3 dana. Jedino sto dejstvo ozona traje dok prva noga putnika ne kroci u autobus ali nema veze :covid19::covid19::covid19:

7 minutes ago, Tihajeza said:

Pa nema nikakvog kruga ni kruženja, ako smo svi prokuženi.

Mislim da ima. Zamislio sam se kod onog tvita za Rtanj na Kopaoniku: 1/4 je pozitivno na testu bez ikakvih simptoma, testirali se da bi ih primili u hotel. 

Ti bez simptoma su prokuženi malom dozom virusa i možda bi im se stanje menjalo u slučaju izloženosti većoj količini. Obustava kontakata bi to sprečila.

I, da budem jasan: ne zagovaram PČ samo razmišljam nagkas.

Ja samo da se upišem na 2000-tu stranicu teme :)

Izvinjavam se zbog offtopica, ali je urgentno. 

Treba mi preporuka za kvalitetan dom za stare, za majku koja je nepokretna.

7 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

https://www.vitaeresidence.com

• Popular Post
17 hours ago, Caligula said:

Lazu bre kao psi.

Trguju smrcu vec 30 godina, zasto bi se sada ustezali. Opasna su to govna, ove podatke mnoziti x3 mozda i vise.

baš sam nešto skoro pomislila, pa ovoj ekipi koja je sad na vlasti, njima je s ovom koronom upala sekira u med. da vode rat, to im valjda svet ne bi dozvolio, a ovo je bolje od rata. strah, sluđenost, panika, zabrana okupljanja, a s druge strane, mutne nabavke, hitne gradnje bolnica, malo i kapitalni projekti... smrtnost je zadovoljavajuća, umire nejač... pre godinu dana o ovakvim prilikama ne bi mogli da sanjaju.

Just now, slepa živana said:

baš sam nešto skoro pomislila, pa ovoj ekipi koja je sad na vlasti, njima je s ovom koronom upala sekira u med. da vode rat, to im valjda svet ne bi dozvolio, a ovo je bolje od rata. strah, sluđenost, panika, zabrana okupljanja, a s druge strane, mutne nabavke, hitne gradnje bolnica, malo i kapitalni projekti... smrtnost je zadovoljavajuća, umire nejač... pre godinu dana o ovakvim prilikama ne bi mogli da sanjaju.

+ optužuju opoziciju za sve to...

milina™...

Inače, samo treba gledati za šta optužuju opoziciju™, ma šta opozicija u njihovim glavama bila, i to je ono što oni rade i žele...

2 hours ago, steins said:

Znaš šta će da se desi ako to urade? 

Haos neopisivih razmera!

Ja to iskreno jedva čekam, taman da mi pomognu da presečem i da konačno donesem odluku da odem iz državne službe a i iz ove proklete zemlje. A veruj mi da bar još 20% medicinskih radnika misli isto. A naš zdravstveni sistem ne može da priušti više ni gubitak od 2% medicinskog osoblja.

Steins, meni je ovo veoma interesantna tema i nešto od čega veoma strepim - mislim da je jedna od najgorih trajnih posledica naprdnjačke vlasti i korone nepovratno uništenje zdravstvenog sistema Srbije. To je sistem koji se gradi decenijama, i deluje mi da kada krene da se urušava da tu nema nazad i da su posledice katastrofalne. Šta ti misliš - da li treba dugoročno od toga da strepimo, tj. u periodu nakon pandemije?

Druga stvar koja me je uvek zanimala: tokom života bio sam u (ne)prilici da imam iskustvo sa velikim brojem doktora i ostalih medicinskih radnika. Upoznao sam zaista neverovatne ljude kojima sam neizmerno zahvalan. Upoznao sam i neke ljude koji su opasno zalutali u struku. Ono što me je kod svih njih uvek zanimalo a nisam uspeo da do kraja razumem: koja je motivacija da se time uopšte bavite? Bilo bi mi lakše da razumem da je u pitanju neka normalnija zemlja - u Srbiji, zaista je potrebna specifična logika da te kao kvalitetnog pojedinca motiviše da postaneš deo našeg zdravstvenog sistema.

Koliko kapiram, ovo su neki motivi kojih mogu da se setim: porodična tradicija, intelektualna/ profesionalna zainteresovanost za temu, status (poštovanje drugih), materijalni benefiti, iskreni humanizam i želja da se pomogne drugim ljudima, slučajnost (desilo se da tamo završim, pa nastavih), i narcizam/ sadizam.

Da li možeš da proceniš, iz tvog iskustva - kakva je neka procentualna zastupljenost ovih motiva među doktorima koje znaš? Zašto ti to radiš i zašto većina doktora to radi?

Ne moraš da mi odgovoriš ako ne želiš, pitam tebe zato što nijednog doktora ne mogu to tako direktno da pitam, a ti mi deluješ kao da prilično zdravorazumski i jasno sagledavaš okruženje u kom radiš.

Tu je i Kelt (vrv. ima jos ljudi iz medicine)

3 hours ago, steins said:

Zdravstveni sistem je otišao do vraga i sada jedino što mogu je da vojskom/policijom obezbede državne i zdravstvene ustanove jer će početi ispadi i anarhija. 

Na umiranje po bolnicama više niko ne obraća pažnju, sad je krenulo umiranje po kućama. Sledeće je umiranje po ulicama.

Podaci se friziraju na najrziličitije načine i nemojte im ič verovati jer nemaju veze s mozgom. 

3 hours ago, steins said:

Znaš šta će da se desi ako to urade? 

Haos neopisivih razmera!

Ja to iskreno jedva čekam

a možda bi bilo bolje da se iskuliraš malo i ne pišeš tako ovde?

ljudima je ionako dovoljno loše i bez katastrofičarskih prognoza.

mislim, kapiram da si lekar.

joj meni je vazno da znam kako je kod njih. tim pre shto svako malo moram da ulazim u sistem za nekovid poslove.

a i inache. mora i on da ima gde da kaze.

sent from bubamoto

5 minutes ago, gospa buba said:

joj meni je vazno da znam kako je kod njih. 

super ako ti ovo nekotrolisano luđenje gore daje neku informaciju.

5 minutes ago, pt 2.0 said:

a možda bi bilo bolje da se iskuliraš malo i ne pišeš tako ovde?

ljudima je ionako dovoljno loše i bez katastrofičarskih prognoza.

mislim, kapiram da si lekar.

Steins je kroz ovaj forum našao ventil za nagomilanu realno zasnovanu frustraciju sistemom koji treba da spašava ljudske živote, a koji se pred njegovim očima raspada. Ako je samo njemu kao zdravstvenom radniku taj ventil pomogao - ova tema foruma je ispunila svoju funkciju. A siguran sam da Steins nije jedini koji istinu može da prospe i pročita samo ovde.

Što se mene tiče, neće mi sigurno biti lošije od realnih informacija koje dolaze sa njegove strane, kao što mi neće biti bolje od ošišanih business-as-usual zvaničnih brojki i "komunikacija". Tako da - što se mene tiče, steins, raspali samo. Istina nikog nije ubila, laž jeste.

1 hour ago, Dankan Ajdaho said:

Dom "Nana". Zgradu su izgradili namenski, ove godine, dakle sve je novo, bez pragova i sl.

Ipak vrlo bitan faktor je da ti bude blizu, zbog poseta (neće korona zauvek trajati), a seljakanje iz doma u dom je bzv, navikne se čovek na osoblje i prostor, tako da 3x meri, jednom seci. 

1 hour ago, slepa živana said:

Nekad bili oslobodioci bele tehnike, danas oslobodioci respiratora. Mada, i to je u stvari neka vrsta bele tehnike, tako da...