December 13, 20204 yr 4 minutes ago, Forest said: Izvor je svuda, zato sto je virus debelo usao u populaciju. Izvor je sada prakticno svaki kontakt koji ostvarimo u toku dana. Da ne pričam o aktivnostima kao što je masovno emotivno opraštanje od popularnog pevača u kraju. Da se ne lazemo: postati pozitivan, trenutno je 1 lutrija. Sto samo naglasava potrebu one stare-dobre: cuvati se i pamet u glavu. I, nazalost, jos vece rastakanje i ovo malo ostataka drustvene svesti o zajednickom, opstem interesu, potenciranje egoizma i stava poznatog kao svako za sebe po svaku cenu i jebes druge i ja, ja i samo ja, moje, moje i samo moje...
December 13, 20204 yr 8 minutes ago, namenski said: I, nazalost, jos vece rastakanje i ovo malo ostataka drustvene svesti o zajednickom, opstem interesu, potenciranje egoizma i stava poznatog kao svako za sebe po svaku cenu i jebes druge i ja, ja i samo ja, moje, moje i samo moje... Meni ovo u italiku vise naginje ka onima koji sada potenciraju ŽIVOT i DRUŽENJE, to je u ovoj situaciji vrhunac gledanja svog dupeta, lečenja svojih neuroza i isterivanje lične i egotripne životne filozofije od pet para. Kriju se iza negiranja a u sustini su sebična stoka, njih lekari i medicinske sestre gledaju iza stakala po kafićima dok se vraćaju iz smene a ne ove sa druge strane koji bi da se "otudjuju". Oni su ti koji gledaju gde da uplate usranu Novu Godinu, zombiji. Mnogo dobar lakmus papir ispade ovaj Kovid. Edited December 13, 20204 yr by Caligula
December 13, 20204 yr 5 minutes ago, Caligula said: Meni ovo u italiku vise naginje ka onima koji sada potenciraju ŽIVOT i DRUŽENJE, to je u ovoj situaciji vrhunac gledanja svog dupeta, lečenja svojih neuroza i isterivanje lične i egotripne životne filozofije od pet para. Kriju se iza negiranja a u sustini su sebična stoka, njih lekari i medicinske sestre gledaju iza stakala po kafićima dok se vraćaju iz smene a ne ove sa druge strane koji bi da se "otudjuju". Oni su ti koji gledaju gde da uplate usranu Novu Godinu, zombiji. Mnogo dobar lakmus papir ispade ovaj Kovid. Najzabavnije je sto svi, ukljucujuci i ove koje pominjes, mirne, najmirnije savesti jedino od doktora i ostalog medicinskog osoblja ocekuju kao nesto najprirodnije da se zrtvuju i stradaju za opste dobro...
December 13, 20204 yr Ne slazem se, ja se eto vec osam meseci cudim lekarima i skidam kapu odakle im snaga da gledaju sve ovo i ipak odlaze na posao, rizikuju svoje zivote i zivote svojih porodica. Uopste ne ocekujem od njih zrtvu, naprotiv, ovo mi je svojevrsni fenomen. I nisam usamljen u tome svakako.
December 13, 20204 yr Nije bas da imaju neki izbor..i u ratu su i ljudi koji nisu cak ni lekari lecili ranjenike, isto pod satorima..to sto smo mi sad u 21 veku dosli dotle je druga prica
December 13, 20204 yr Ja u suštini mislim da nikakve dodatne restrikcije u ovom trenutku nemaju nikakvog smisla i apsolutno ih ne prizivam. Epidemija sada već ima izvesan tok i verovatno se na to ide. Meni lično i mojoj porodici je jedino zaista bitna bila odluka da se zatvore škole. Što se tiče opraštanja i slavlja - neka radi Darvin, kome se slavi i oprašta u ovom trenutku - sam je izabrao. Jedina zaista tužna posledica jeste ubijanje u pojam zdravstvenih radnika, ali oni će to sasvim sigurno ispostaviti na naplatu ovom sistemu veoma uskoro, svojim konačnim odustajanjem od glumljenja normalnosti i odlaskom u društva koja će njihovu vrednost prepoznati i platiti.
December 13, 20204 yr 1 minute ago, Forest said: ali oni će to sasvim sigurno ispostaviti na naplatu ovom sistemu Gresis: sistem se pobrinuo za sebe, onoliko... Racun ce da plate gradjani Srbije...
December 13, 20204 yr Pa ne mozemo bas da kazemo da nikakve mere nece dati rezultate. Odnosno, sigurno se moze uspostaviti neka korelacija, uzrocno-posledicna veza izmedju efekata mera i medicinskog tretmana koji zarazeni dobiju, ali nemamo nikakve pouzdane podatke na osnovu kojih bismo mogli makar da procenimo taj odnos. Ipak, drasticna redukcija socijalnih kontakata sigurno mora da dovede do nekakvog pozitivnog efekta, zaravnjavanja, opustanja pritiska na sistem, nekog slobodnog dana medicinskim radnicima itd. A pritom ovde govorimo i o ekstremima izmedju zatvaranja - sta god ono podrazumevalo u pojedinacnim merama - i precutnog odobravanja korona festivala za NG.
December 13, 20204 yr 1 minute ago, namenski said: Gresis: sistem se pobrinuo za sebe, onoliko... Racun ce da plate gradjani Srbije... "Građani" Srbije su izabrali sistem...
December 13, 20204 yr recimo 48h policijski chas na kopu. kako to kako to ono, ljudi su platili i oni za svoj novac zasluzuju, bla bla Edited December 13, 20204 yr by gospa buba
December 13, 20204 yr Evo, kao šlag na torti našeg bezumlja, upravo preko Slavije prolaze oni ultra pravoslavci, nigde maske da vidiš. Edited December 13, 20204 yr by Arkadija
December 13, 20204 yr 2 hours ago, borris_ said: Da bi bio precizniji, trebao bi uzeti broj pozitivnih od prosle sedmice i prije dvijd sedmice i praviti prisjek sa danasnjim umrlima. Reziltat bio bio isti ako ne i gori. Evo s pomakom od 14 dana i za šire okruženje (dodati Austrija, Kosovo, Albanija i Grčka). Dobija se vrlo slično, po zvaničnim podacima smo 2,4x bolji od najboljih, 3,8x od proseka, a 6,2x od najgorih. Izvori: https://aatishb.com/covidtrends/?location=Albania&location=Austria&location=Bosnia+and+Herzegovina&location=Bulgaria&location=Croatia&location=Greece&location=Hungary&location=Kosovo&location=Montenegro&location=North+Macedonia&location=Romania&location=Serbia&location=Slovenia https://aatishb.com/covidtrends/?data=deaths&location=Albania&location=Austria&location=Bosnia+and+Herzegovina&location=Bulgaria&location=Croatia&location=Greece&location=Hungary&location=Kosovo&location=Montenegro&location=North+Macedonia&location=Romania&location=Serbia&location=Slovenia Edited December 13, 20204 yr by vememah
December 13, 20204 yr Just now, Forest said: "Građani" Srbije su izabrali sistem... To, bojim se, vec nije tema za ovaj topik: prakticno neprekidna simulacija izbora, osnosno izborne, smenljive vlasti je dovela dotle, cini mi se, da su u Srbiji takozvani sistem i gradjani dva potpuno odvojena entitetatm.... Takozvani sistem se seti gradjana par meseci pre izbora, gradjani sistema takodje... Ostatak vremena svako provodi za sebe i brinuci se za sebe...
December 13, 20204 yr 41 minutes ago, gospa buba said: shta bi nam donelo zatvaranje preko noci? pod uslovom da su ostali uslovi ispunjeni: nema gde da se ode i nema kako da se ode. sa akcentom na ovo prvo? ulice su posle 21 bukvalno i fizichki prazne, vec 2 vecheri se vozim sama u autobusu, lepo je shto gore gorivo samo za mene , posle 21 u krugu od 2-3 kilometra nema ni kuchkara, dvoje troje jedva. ili je mozda samo periferija u pitanju? gde je sada izvor zarazavanja, ako uopshte postoji neki konkretan, mimo generalnog gubitka pameti kod opshte populacije? sve pitam zato shto sve ne znam. Meni je recimo isto teško da odgovorim na ovo pitanje, ali slično se pitalo i za zatvaranje škola. Zašto? Sve što oni baš nisu hteli da zatvore a na kraju će da zatvore verovatno ima svoje zašto. Nije to nešto čime mogu da se hvale, kladi se slobodno da ih je muka naterala. Nije mi jasno kako će ljudi koji treba do lekara (onaj što sam pominjao, recimo, što mora svakog dana u bolnicu na previjanje posle operacije jer tamo nema gde da leži)... Šta ako sad najviše ide baš ko mora a oni zatvaraju? Skačem sam sebi u usta, znam, but that's how we roll.
December 13, 20204 yr 2 minutes ago, Malvo said: Pa ne mozemo bas da kazemo da nikakve mere nece dati rezultate. Odnosno, sigurno se moze uspostaviti neka korelacija, uzrocno-posledicna veza izmedju efekata mera i medicinskog tretmana koji zarazeni dobiju, ali nemamo nikakve pouzdane podatke na osnovu kojih bismo mogli makar da procenimo taj odnos. Ipak, drasticna redukcija socijalnih kontakata sigurno mora da dovede do nekakvog pozitivnog efekta, zaravnjavanja, opustanja pritiska na sistem, nekog slobodnog dana medicinskim radnicima itd. A pritom ovde govorimo i o ekstremima izmedju zatvaranja - sta god ono podrazumevalo u pojedinacnim merama - i precutnog odobravanja korona festivala za NG. Ove što sada ne poštuju zdravorazumska pravila ponašanja možeš u pravila uterati samo policijskim časom, a onda pobuna. Govorim o tome šta je u ovim okolnostima realno sprovesti u ovom društvu - ja bih rekao da je ovo maksimum. Definitivno, u uz sprečavanje organizacija masovnih NG proslava, ali to valjda potpada pod postojeće mere.