Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

16 minutes ago, borris_ said:

Ovo je "heatmap" zarazenih po godinama u francuskoj.

Skole nisu zatvorene ali djeca moraju da nose maske.

Najvise zarazenih je kod populacije od 20 do 60 godina i kod >90.

Kako to da je u srbiji drugacije?

heatmap_incidence.jpeg

U kom smislu je drugačije u Srbiji? I ovde je radna populacija pogođena. 30-60 godina je uglavnom inficirano.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

pa u novinama pise da najvise zaradjenih koronom medju djecom i tinejdzerima.

Mozda ste vi u Srbiji tek na pocetku (11/10 u francuskoj)

20 minutes ago, borris_ said:

Ovo je "heatmap" zarazenih po godinama u francuskoj.

Skole nisu zatvorene ali djeca moraju da nose maske.

Najvise zarazenih je kod populacije od 20 do 60 godina i kod >90.

Kako to da je u srbiji drugacije?

heatmap_incidence.jpeg

Ali ovde se vidi da se stariji osnovci i srednjoskolci itekako zarazavaju. Pogledaj kako se poklapa prelazak iz zelenog u crvenije krajem septembra, taman kad je krenula skola

Pored ukupnog broja ispitanika kod kojih su bila prisutna IgG antitela, studija je predstavila i podatke o njihovoj geografskoj i starosnoj strukturi.

Ti podaci pokazuju da je među onima koji su preležali koronu najviše bilo mlađih od 19 godina (31,8 odsto), potom sledi uzrast od 20 do 29 godina (25,1), dok je najmanje osoba sa IgG antitelima bilo među najstarijima – u starosnoj grupi od 70 do 79 godine njih 12,5 odsto dok ih među starijima od 80 nije bilo.

https://www.danas.rs/drustvo/studija-o-kolektivnom-imunitetu-u-srbiji-inficirana-petina-ispitanih/

Ima i ovo:

U pogledu geografske distribucije, rezultati su predstavljeni po statističkim regionima Srbije, i oni pokazuju da je nakon drugog talasa korona virusa najviše osoba sa preležanom koronom bilo među ispitanicima iz Šumadije i zapadne Srbije (23,1 odsto), potom istočne i južne Srbije (21,8), odnosno Vojvodine (18,8) dok je među ispitanicima iz Beograda bilo najmanje onih sa antitelima – 16,9 odsto.

Edited by vememah

3 minutes ago, borris_ said:

pa u novinama pise da najvise zaradjenih koronom medju djecom i tinejdzerima.

Mozda ste vi u Srbiji tek na pocetku (11/10 u francuskoj)

Pitanje je pouzdanosti studija. Drugo, to su pronađena antitela. Nisu imali simptome. Verovatno je to prokuživanje tiho bilo proletos i letos. Dok su se družili. Ako sam dobro shvatio ovo je od pre ovog oktobarsko-novembarskog talasa

Meni lici da ovo nije studija nego rezultati zvanicnog pcr testiranja

6 minutes ago, Jozef K. said:

Pitanje je pouzdanosti studija. Drugo, to su pronađena antitela. Nisu imali simptome. Verovatno je to prokuživanje tiho bilo proletos i letos. Dok su se družili. Ako sam dobro shvatio ovo je od pre ovog oktobarsko-novembarskog talasa

Ako je bilo prokuzivanje mladih kako to nisu zarazili starije?

Vjerovatno onaj ljetosnji talas dolazi od toga. 

5 minutes ago, omiljeni said:

Meni lici da ovo nije studija nego rezultati zvanicnog pcr testiranja

Institut za epidemiologiju i INEP ranije su sproveli studiju o kolektivnom imunitetu nakon prvog talasa korona virusa, i tada je otkriveno da IgG antitela ima samo 6,4 odsto stanovništva, što znači da je letos bilo više nego trostruko ispitanih ljudi sa tipičnim antitelima na infekciju korona virusom.

Naime, kako su nam objasnili istraživači uključeni u ovu studiju, jedan od većih problema sa kojim su se suočili tokom svog rada bio je mali odziv ispitanika, pošto je tek 17 odsto pozvanih domaćinstava pristalo da učestvuje u istraživanju.

Među 7.057 porodica koje su izabrane da budu deo ispitivanja, njih 1.200 je prihvatilo poziv.

https://www.danas.rs/drustvo/studija-o-kolektivnom-imunitetu-u-srbiji-inficirana-petina-ispitanih/

Pogrešno sam te razumeo. Da, ti podaci iz Francuske ne potiču iz studije već su dobijeni redovnim testiranjem sumnjivih slučajeva.

Edited by vememah

Ovu mapu sto sam okacio su rezultati PCR testoranja.

Meni je super jer se lijepo vidi kako je poceo ovaj drugi talas i kako je sve pocelo sa studentima.

Edited by borris_

Ovu Francusku je napravio jedan tek diplomirani injzenjer. Sve brojke su dostupne na vladinom sajtu i on je napravio sajt sa svim mogucim mapama. Taj sajt sada svi koriste da se informisu.

36 minutes ago, vememah said:

ovo geografski meni skroz ima smisla - u uzicu je letos bilo bas grozno. mislim i sad je, ali kazu da jos uvek nije premasen rekord iz jednog od julskih dana - doduse, otvorena je i nova kovid bolnica u krugu kasarne tokom leta, pa je ipak udar malo bolje amortizovan.

edit: ipak, ne verujem da su procenti bilo gde ovako visoki.

Edited by Aleksija

9 minutes ago, borris_ said:

Ovu Francusku je napravio jedan tek diplomirani injzenjer. Sve brojke su dostupne na vladinom sajtu i on je napravio sajt sa svim mogucim mapama. Taj sajt sada svi koriste da se informisu.

A link je... 

Background Picker
Customize Layout