Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Just now, Ayatollah said:

NIJEDNA vakcina za COVID 19 neće biti u slobodnoj prodaji, i biće distribuirane isključivo kroz državni zdravstveni sistem, neće ni privatne bolnice moći da ih daju. Ja sam još pre Covida svojim očima čitao rešenje Ministarstva zdravlja kojim se Euromediku zabranjuje da vrši obaveznu imunizaciju dece, ovo će posebno biti zabranjeno i privatnim bolnicama, a kamoli da se građanima dozvoli da sami sebe vakcinišu. 

A šta da rade građani koji nemaju zdravstveno osiguranje? Evo, moji kumovi su bili na radu u inostranstvu, ovde nisu prijavljeni ni na koji način (ni na biro), leče se isključivo privatno.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

2 minutes ago, Sammael said:

A šta da rade građani koji nemaju zdravstveno osiguranje? Evo, moji kumovi su bili na radu u inostranstvu, ovde nisu prijavljeni ni na koji način (ni na biro), leče se isključivo privatno.

Odu u državnu ustanovu i plate joj da ih vakciniše, isto kao što idu kod privatnika.

1 minute ago, Sammael said:

Lečenje isključivo kod privatnika nije uopšte najbolja opcija. Jest onako na oko sve to lepo, čisto, uglancano, ali kada ozbiljno zagusti državno zdravstvo je uvek tu. Kumovi mogu da se prijave na biro kao nezaposleni i da steknu pravo na zdravstveno osiguranje. Možda moraju malo da doplate, ali nije to nešto strašno.

EntPb07WMAAMurj?format=png&name=small

EntTLw0XcAACN5M?format=png&name=small

9 minutes ago, Ayatollah said:

NIJEDNA vakcina za COVID 19 neće biti u slobodnoj prodaji, i biće distribuirane isključivo kroz državni zdravstveni sistem, neće ni privatne bolnice moći da ih daju. Ja sam još pre Covida svojim očima čitao rešenje Ministarstva zdravlja kojim se Euromediku zabranjuje da vrši obaveznu imunizaciju dece, ovo će posebno biti zabranjeno i privatnim bolnicama, a kamoli da se građanima dozvoli da sami sebe vakcinišu. 

ja dete vakcinisala jednom od obaveznih vakcina u BelMedicu u septembru.  jedina novost je što mi privatno osiguranje više ne pokriva te troškove.

da, dok smo bili u srbiji mi smo sve vakcinacije za klinca radili privatno.

2 minutes ago, Arkadija said:

Lečenje isključivo kod privatnika nije uopšte najbolja opcija. Jest onako na oko sve to lepo, čisto, uglancano, ali kada ozbiljno zagusti državno zdravstvo je uvek tu. Kumovi mogu da se prijave na biro kao nezaposleni i da steknu pravo na zdravstveno osiguranje. Možda moraju malo da doplate, ali nije to nešto strašno.

Postoje svakako oboljenja kod kojih to stoji, zbog čega sam i ja nakon 7 godina uzeo zdravstvenu knjižicu, ali ne bih išao u državnu ustanovu ako baš nije dogorelo do nokata. Skoro svi vrhunski lekari iz KCS rade i privatno, samo treba utvrditi gde. Ali ne bih da ulazim u diskusiju zašto oni ne žele da budu ovde prijavljeni, pošto je to... njihova stvar.

U svakom slučaju thxs za odgovor, nisam znao da je uopšte moguće da neko ko nema knjižicu plati da bi bio lečen u državnoj zdravstvenoj ustanovi.

3 minutes ago, Ayatollah said:

Kad smo mi vakcinisali ćerku bila je opcija da se kupi vakcina u apoteci, ili da se koristi besplatna "državna" .  U oba slučaja išlo se kod pedijatra na pregled i vakcina se primala u DZ.

Nije bilo baš juče, ali nije ni tako davno. 

Ako izbor i distribucija vakcine ne budu transparentni biće puno otpora. Po meni, taj otpor neće biti neracionalan. 

18 minutes ago, Sludge Factory said:

BTW, ako dobro kapiram Fajzerova (tj. Biontechova) vakcina i Astra Zenecina se razlikuju u po nacinu na koji deluju (da ne kazem po "principu" na kom su zasnovane i na kom "rade"). Jel zna neko u cemu je tacno sustinska razliaka, u par recenica, i sta je bolje i zasto?

ove što se čuvaju na -70 su mRNA vakcine, nisu vektorske, nosač im nije adeno virus i navodno su sigurnije

ova sa adnovirusom kako nosačem (oksfordska, ruksa i kineska), pa oko njih je sada neka diskusija po netu, tipa, da ta vakcina, odnosno taj adeno-virus imam mogućnost implementacije u humani dnk, pa otuda kao potencijalna opasnost, čak i za kancer. neki kažu da je moguće, neki opet tvrde da nije, navodno ima studija na tu temu, raznih

pošto kupila, po to prodala

Edited by dùda

17 minutes ago, dùda said:

ove što se čuvaju na -70 su mRNA vakcine

Samo jedna se čuva na -70, Fajzerova. Modernina je isto na bazi iRNK (informaciona ribonukleinska kiselina, na engleskom: messenger RNA) pa se čuva na -20 °C.

Edited by vememah

6 minutes ago, dùda said:

ove što se čuvaju na -70 su mRNA vakcine, nisu vektorske, nosač im nije adeno virus i navodno su sigurnije

ova sa adnovirusom kako nosačem (oksfordska, ruksa i kineska), pa oko njih je sada neka diskusija po netu, tipa, da ta vakcina, odnosno taj adeno-virus imam mogućnost implementacije u humani dnk, pa otuda kao potencijalna opasnost, čak i za kancer. neki kažu da je moguće, neki opet tvrde da nije, navodno ima studija na tu temu, raznih

pošto kupila, po to prodala

Hvala. Malopre sam N1 kod Natase Miljkovic geldao nekog doktora koji je pricao o napretku tehnologije u izradi vakcina i kako je npr. ova Fajzeorva do sad nevidjena tehnologija. 

Aj onda cu Fajzerovu :D 

5 minutes ago, vememah said:

Samo se jedna čuva na -70, Modernina. Fajzerova je isto na bazi iRNK (informaciona RNK, na engleskom messenger RNA) pa se čuva na -20 °C.

Obrnuto: fajzer -70, moderna -20

Edited by yabadaba

Hvala, ispravio gore.

Evo i ovde pregleda, možda neko nije video na temi o vakcinama:

hnj662E.png

Edited by vememah

Mi "zdravi" ce se nacekamo da se spricamo. A za putovanja i avio kompanije, mislim same bi sebi upale u usta pricom koju pricaju da se koriste filteri i da su sanse da zarazis u avionu ispod 1%. "hepa filteri, non recycle air..."blabla

ja bih modernu, direkt u venu :fantom:

Background Picker
Customize Layout