Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
4 hours ago, Spooky said:

A jebote, znaci sada svi koji nisu za apsolutno zakljucavanje sve dok covida ima i dok nema apsolutno 100% dokaza da smo ga se resili ili tezih posledica (sto nikada nece biti, jer ne radi nauka tako) ste prozvali neofastistima...

Jbt, vi ste samo druga strana iste medalje onih antivaxera... I gripa moze oslaviti srcani misic (znam momka koji je umro od toga). Nikada se necemo potpuno resiti svih opasnosti. Cekanje vakcine jeste bilo ostvarljiv cilj. Vakcina dosla, smanjila sve rizike. Cekanje indefinitly dok ne znam sta utvrdimo zaista nije ostvarljiv cilj...

Ne lazi. Niko nije rekao da sve treba zatvoriti nego da treba sacekati sa totalnim otvaranjem dva meseca dok nisu svi vakcinisani. A do tada oprezno. 
A Dzonson, Bolsonaro ili Tramp su imali sasvim dovoljno vremena da pokazu gde ideoloski stoje - ovo sada kako se gaze nevakcinisani u UK samo daje kontekst i razumevanje.

Posted
4 hours ago, adam said:

a da ipak nisi malo preterao? fashisti s bbc-ja protiv slobodarskog sky news-a... bojim se da si malo vishe nategao tu teoriju.

Dobro, zavrsicemo tu - ako nisi primerio Sky “novinar” ponavlja sve gluposti koje se sire, a epidemiolog je razbija. Srecno sa 100K za dve nedelje. Zao mi vas je.

Posted (edited)

Trenutne stope smrtnosti u zemljama G20 računate kao količnik prosečnog zvaničnog (npr. za Indiju se zna da je dosta potcenjen) dnevnog broja umrlih ove nedelje (2.7-8.7) i prosečnog dnevnog broja slučajeva nedelje koja se završila 15 dana pre toga (17.6-23.6).

p9kqKOV.png

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2021-06-23&pickerSort=desc&pickerMetric=total_vaccinations&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=false&Align+outbreaks=false&country=GBR~ARG~AUS~BRA~CAN~CHN~FRA~DEU~IND~IDN~ITA~JPN~KOR~MEX~RUS~SAU~ZAF~TUR~USA~European+Union

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2021-07-08&pickerSort=desc&pickerMetric=total_vaccinations&Metric=Confirmed+deaths&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=false&Align+outbreaks=false&country=GBR~ARG~AUS~BRA~CAN~CHN~FRA~DEU~IND~IDN~ITA~JPN~KOR~MEX~RUS~SAU~ZAF~TUR~USA~European+Union

Delta hara u ogromnoj većini ovih zemalja.

ESyxHOD.png

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?tab=map&zoomToSelection=true&pickerSort=desc&pickerMetric=total_vaccinations&Metric=Delta+variant+(share)&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=false&Align+outbreaks=false&country=GBR~ARG~AUS~BRA~CAN~CHN~FRA~DEU~IND~IDN~ITA~JPN~KOR~MEX~RUS~SAU~ZAF~TUR~USA~European+Union

Kao što se da videti, Britanija baš dobro prolazi zahvaljujući visokom stepenu vakcinacije (udeo zaraženih deltom starijih od 50 godina u Engleskoj je svega oko 10%).

Edited by vememah
  • +1 1
Posted
On 7.7.2021. at 1:26, villiem said:

U zapremini il kapacitetu, sedenje ogranicava broj ljudi, manje ih je. Kao stolice i bez stolica, na Marakani - 100K vs 50K.

pa da, ali ovde je ilustrovan otvoreni prostor, terasa nekog kafica, svakako smo svi okupljeni za nekim svojim stolom, sa nekim svojim drustvom, bilo da stojimo ili da sedimo  dubimo na glavi

i zasto se uopste o tome prica a ne o npr. gradskom prevozu gde su svi nabijeni u zatvorenom prostoru, popakovani kao sardine :/

Posted
6 hours ago, adam said:

a mozda da to stavimo malo u perspektivu?

prvi pasus kaze da je nemali broj dece zarazen (dvesta hiljada od dva miliona i dvesta hljada zarazenih) i da je 600 dece umrlo - u jako naseljenoj zemlji sa nivoom testiranja manjim od evropskog. britanija trenutno radi nesto vise od milion testova dnevno. sumnjam da indonezija i brazil to uspevaju tako da su informacije o procentima diskutabilne. a ako se uzme u obzir ukupna populacija, procenti nisu daleko jedni od drugih. u indoneziji koja ima oko 270 miliona ljudi, od pocetka pandemije do sad je umro oko 600 dece.

brazil je takodje mnogoljudna zemlja, ima i tamo 200 miliona ljudi a pri tom zdravstveni sistem skoro pa ne postoji za sirotinju koje ima otprilike dve trecine a ostalo su tragovi srednje klase i bogatuni. smrt 3000 dece je uzasna tragedija al na populaciju od dvesta miliona ni to nije daleko od britanskog proseka. jeste nesto vishi procenat umrlih u brazilu al ja bih to pre pripisao brazilskom zdravstvenom sistemu nego genima ili superiornoj genetici.  jer je velika verovatnoca da je dobar deo tog broja stradao u favelama gde su higijenski kao i svi ostali zivotni uslovi rudimentarni i gde zdravstveni sistem ne postoji. nesto pre pandemije bila je vest da je neki krimi bos iz favele u riu obio bolnicku apoteku, natovario brdo vakcina za decu (boginje, zauste, rubeole...) i kidnapovao osoblje da bi ih odveo u favelu da daju deci vakcine.

naravno da je svaka smrt tragicna al i dalje stoji cinjenica da mnogo manje dece nego odraslih teze oboljeva i umire od kovida. nije do plavog babuna, nije do superiornih gena albiona nego virus, na nasu veliku srecu, ipak nije tako surov prema deci kao prema odraslima.

Naravno da će broj umrlih da zavisi od zdravstvenog sistema i od politike trenutne vlasti, ali tvrdnja da ovaj virus nije toliko surov prema deci je notorna budalaština. Što se tiče razvijenosti zemlje i zdravstvenog sistema, dobro pogledaj listu u prethodnom postua koji je postavio vememah - taj i takav Brazil ima manju smrtnost od vrhunski razvijenih US i Nemačke. A iz ugla Australije, i smrtnost u UK izgleda kao neki treći svet, pri čemu je očigledno da u tom poređenju nema govora o superiornoj genetici nego o nesposobnosti vlasti.

SaE

Posted

Mislim da je besmisleno uporedjivati podatke iz Brazila i Nemacke jer je njihov stepen validnosti razlicit.

Posted
15 minutes ago, Friend said:

Mislim da je besmisleno uporedjivati podatke iz Brazila i Nemacke jer je njihov stepen validnosti razlicit.

Kako god da gledaš na te podatke, ne možeš da izbegneš da se deca i tinejdžeri razboljevaju i umiru, i još više besmisleno i nitkovski je bazirati politiku i zaštitne mere na osnovu iluzije da deci i tinejdžerima neće biti ništa ako se zaraze ovim virusom. Evo današnjih podataka iz Sidneja, opet brojke su smešne u odnosu na Evropu ali indikativan je broj mlađih ljudi na intenzivnoj nezi:

NSW Chief Health Officer Dr Kerry Chant has given a breakdown of today’s cases and revealed 47 people are in hospital with COVID-19.

There is now a teenager in the intensive care unit, alongside 15 others including one in their 20s and one in their 30s. Nineteen of the people in hospital are under 55, and eight are under 35.

“I think it is a salient lesson that COVID can impact across all age groups and I’m not aware of any other specifics around that case [of the teenager],” Dr Chant said.

She did not say which of the young people in hospital had underlying health issues. “I will have to get that information, but I think the reality is we are seeing people out significant underlying comorbidities admitted to hospital.”

SaE

• +1 1
Posted (edited)

Ama nisam rekao da se ne razboljevaju i umiru nego da je broj dece koja fasuju tezi oblik i umiru dosta manji od broja odraslih. Sad, ako racunas da su deca do 35, mozda i nisam u pravu al ako racunas do 18 bice da jesam. 

I jos jednom, nisam za potpuno otvaranje nego za postepeno i u skladu s brojevima. 

Edited by adam
Posted
2 hours ago, adam said:

Ama nisam rekao da se ne razboljevaju i umiru nego da je broj dece koja fasuju tezi oblik i umiru dosta manji od broja odraslih. Sad, ako racunas da su deca do 35, mozda i nisam u pravu al ako racunas do 18 bice da jesam. 

I jos jednom, nisam za potpuno otvaranje nego za postepeno i u skladu s brojevima. 

To je sve tačno (za ovo iz poslednje rečenice nisam ni imao sumnje) - ja sam video onaj tvoj post sa Getty plakatom sa prethodne strane koji mi je upao u oči (opet ništa lično s tobom, razumeo sam plakat kao deo kampanje za sigurnost potpunog otvaranja), naročito pošto sam preksinoć na TV gledao izveštaj iz Indonezije o umiranju dece od kovida, a za Brazil sam znao od ranije.

SaE

Posted (edited)

8 hours ago, Friend said:

Da, ali po svoj prilici ne tako kako ti sugerišeš, već upravo obrnuto.

Naime, po analizi viška umrlih koju je uradio Economist, razlika između viška umrlih i zvaničnog broja umrlih od virusa u Brazilu je oko 6%. U Nemačkoj je čitavih 55%.

https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

I logično je da zemlje s mlađim stanovništvom (medijana starosti u Brazilu je oko 15 godina manja nego u Nemačkoj) imaju manju stopu smrtnosti, jer je poznato da smrtnost od kovida raste eksponencijalno sa starošću (tj. linearno kad se grafički prikaže u logaritamskoj razmeri).

E5xe3zgXMAUS0jO?format=jpg&name=medium

Edited by vememah
  • +1 1
Posted

Bogme, samo u bližoj okolini sam imao jednog preminulog od tromba i jednu mlađu osobu sa trombozom koja se još uvek leči.

Od onih sa dužim posledicama, od četvoro iz iste porodice svi imaju problem za brzim zamaranjem i s tim vezan "gubitak daha", od kojih dvoje ima anksioznost, koju nisu imali pre kovida, kao i probleme sa motorikom. To još od novembra.

Ali nisu im prikazi slučajeva izašli u Lancetu, pa valjda nije dovoljno validno. Nisu ni u većini, pa su još manje validni.

Drugi pasus je na temu dugotrajnih posledica.

• Hvala 2
Posted

Ovde je vememah najveći autoritet, kad on nešto kaže mi ostali samo da klimamo glavom i govorimo tako je tako je ! 

Posted (edited)

1RSUoNHw?format=png&name=large

Edited by vememah
  • +1 1
Posted
On 4.7.2021. at 20:16, aram said:

ko im jebe mater, govna antivakserska :fantom:

važno je da si ti govno vaksersko koje se ukenjalo zbog kijavice