Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
5 hours ago, gospa buba said:

ja vam rekoh da je stajalo u fijoci u da postoji chitav niz genetskih bolesti i stanja koje ovo chekaju. i ne bi dochekali niikad da nije bilo ovog svetskog ispada.

sent from bubamoto

Što bi rekao Vučić:  za dve , najdalje tri godine. 

Posted

ovo sam cuo i za druge zemlje..testiraju te, salju te kuci, ako se boris za vaduh, onda dolaze po tebe, nema gledanaj krvne slike, prepisivanja terapije, nothing..ne pokusavam ni ja nista da kazem, ali, ima i do toga verovatno..

Posted

da u uk je hospitalizovano samo 37475 ljudi, ako se setimo da smo mi imali 9700 hospitalizovanih u peak-u a da imamo 9,5x manje stanovnika jasno je da anglosaksonci ne žele da odvoje trećinu svojih kapaciteta da leče ovaj griptm  

- isto je i preko bare samo 126139 hospitalizovanih od čega je oko 6% na respiratorima, kod nas je broj ljudi na njima bio oko 3,5%

Posted
21 hours ago, Kelt said:

inače, evo ga rad gde se opisuje upotreba mRNK kao terapeutskog sredstva - datum 2014. Nije ovo baš tako navrat-nanos kako Nestorović i ekipa žele da predstave, naprotiv.

kada se skine rad, lepo se vidi timeline kada je šta otkriveno, kada je šta primenjeno, koliko traje mRNK kao nativna, koliko kao modifikovana...

svet još nije svestan koliko je ovo značajno otkriće, za bukvalno sve sfere medicine a i tehnologije

mRNK je već prilično dugo poznat, i kao što kaže Buba mogao bi da doprinese lečenju raznoraznih veoma teških bolesti, koje su trenutno malo ili potpuno neizlečive. Samo, do sada se na tome sedelo, jer je previše skupo i komplikovano pa neće farmaceutske firme da se time bave. Sad je bilo stani-pani, pa je prošlo.

To navrat-nanos misle samo moroni tipa Nestorović.

Posted
21 hours ago, Kelt said:

bukvalno je tako. Svaka kriza je i neka nova šansa, doduše je dosta bolje kad imaš resurse i know-how :lolol:

Imamo otkriće ne za jednu nego dve Nobelove nagrade, a srbi će da nastave sa svojim "ne znam ja, ko zna šta je to". Da smo uložili u nekog molekularnog biologa koliko u fontanu na Slaviji i mi bismo bili u tom timu, ovako ćemo da posmatramo film iz poslednjeg reda.

Ali priznaj da je fontana bas lepa i za oko i za uvo :heart:

Btw posle planetarnog izliva okeana gluposti i nesuvislih teorija po mrezama, napokon sam prestao da verujem u covecanstvo, od skoro verujem samo u individuu. Jos kada bih umeo to da iskristalisem i iskljucim covecanstvo na dugme, da me ne nervira, bio bih kralj univerzuma.

Posted

univerum dobro pazi da mu ti ne budesh kralj :D

ne samo shto ce ova mrnk da otvori put za druge, nego ce mozda i da promeni cenu stvari. to je josh bitnije. pune su fijoke reshenja koja se kapitalizmu ne isplate. ovako kad ih nashtancujesh 4 milijarde za 2 meseca, teshko ce moci da se kaze ne moze. valjda mozda :unsure:

sent from bubamoto

Posted
On 18.1.2021. at 10:18, Kelt said:

inače, evo ga rad gde se opisuje upotreba mRNK kao terapeutskog sredstva - datum 2014. Nije ovo baš tako navrat-nanos kako Nestorović i ekipa žele da predstave, naprotiv.

kada se skine rad, lepo se vidi timeline kada je šta otkriveno, kada je šta primenjeno, koliko traje mRNK kao nativna, koliko kao modifikovana...

svet još nije svestan koliko je ovo značajno otkriće, za bukvalno sve sfere medicine a i tehnologije

Jel ovo može da pomogne kod lečenja raka? I da li ima nekih važnih pomaka oko toga?

Posted

biće, ako nije bilo do sada

• +1 1
Posted

U onom intervjiuu koji je Aleksija postavila dr Milos Markovic je rekao da je mRNK poznata jos od 1993. godine, ali da su trebale godine da prodju kako bi naucnici otkrili kako da ubace RNK u nase telo a da ga organizam odmah ne unisti. Taj ogroman pomak se desio ako se dobro secam 2012. godine

• +1 1
Posted (edited)
6 hours ago, radisa said:

Jel ovo može da pomogne kod lečenja raka? I da li ima nekih važnih pomaka oko toga?

to i jeste početna ideja. Sahin zapravo radi na odeljenju onkologije i ima neku vakcinu u upotebi za karcinom jednjaka, samo još puno ima tu.. tumor predstavlja hiljade različitih ćelija, puno mutira (neki manje) i onda je ideja da se uzme tkivo tumora, sekvencioniraju antigeni, naprave antitela, vrate nazad.. to je sve još uvek previše skupo... 

Kariko je otkrila da se imunogenost same rnk gubi tako što se stavi pseudouracil valjda i to je bio breakthrough za primenu. Ovaj rad što sam naveo ima ceo timeline, ako neko hoće mogu da mu dam

Edited by Kelt
Posted

Evo malo statistike za francusku (za 2020):

93% umrlih ima >65 godina

80% >75 godina

50% >80 godina

5% <55 godina

Srednja starost umrlih je 82 godine

60% su muskarci (umrli u bolnicama)

48% umrlih su rodjeni u nekoj stranoj zemlji, 22% u francuskoj

Posted
1 minute ago, borris_ said: