Jump to content
IGNORED

Zagađenje vazduha

Ravanelli

Recommended Posts

Posted (edited)

ok, pretpostavljam da si u pravu za ozon na otvorenom, nisam strucna. 

svakako je vazno izbjeci preciscivac koji bi ga stvarao.

ovaj moj bosch, a i xiaomi pro, svi phillips na koje sam naisla, imaju troslojni filter, u tome su i aktivni ugalj i ovaj ili onaj hepa (phillips i xiaomi imaju neke svoje, brojni drugi h13 ili sad vec h14 standardne)

edit, h13 i h14 su medical grade filteri, tj sertifikovani su za koriscenje u bolnicama. phillips i xiaomi su navodno za koju nijansu propustljiviji ali citam da to nije problem.

Edited by morgana
Posted

Koliko vidim, neki Xiamo modeli proizovde negativne jone (i sa njima ozon) a neki ne. Ovi koji proizvode ima opciju da se to iskljuci. Sto sam upravo uradio :D Hvala. 

• Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)

da, moze da se iskljuci u app-u, jel

ovaj moj bosch nema app ali to mi ne smeta, stavim ga na automatic program pa nek sam radi sta misli da treba

xiaomi pro po onoj kalifornijskoj agenciji proizvode ozon ispod dozvoljene granice

Edited by morgana
Posted (edited)

FWIW:

With a device that generates negative ions, the ozone generation test cannot be ignored. In a 1-hour test measuring ozone concentration, Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro generated 0 ppm.

https://beforebuy.io/health/xiaomi-air-purifier-4-pro-review/

I u onoj video recenziji koju sam okačio za Morganu se mislim spominje da nisu detektovali ozon, mrzi me sad da vraćam i tražim kako su tačno sročili tu rečenicu.

Edited by vememah
  • Hvala 1
Posted

Koliko sam shvatio, prave negativne jone da bi se oni vezali za cestice i time ih ucinili tezim i oborili na zemlju. Time postizu brze prociscavanje vazduha mada tehnicki "varaju". Ako moze da cisti bez toga dovoljno brzo i jako super, ako ne, ukljucicu da doda.

Ima smisla jer se meni desavalo non stop da kao ocisti vazduh, ja pozatvaram prozore, iskljucim ga i posle sat dva kad ga ukljucim ono opet u crvenom.

Posted

Ja sam pre 10ak godina kupio Daikin, jedini razlog je bio to sto se filteri ne menjaju, tj trebalo bi na 10ak godina. Zbog cega pisem ovo, za ovih 10ak godine ne znam dal sam ga upalio da radi 5 puta, jer njegovi senzori nikada ne signaliziraju PM cestice. Zapravo jedino kada su signalizirali je bio neki dim nastao od kuhanja. Tako da duboku sumnjam u te Xiaomy senzore, rekao bih da tu ima nesto drugo osim zagadjenja. Iako cenim Xiaomy.

Posted

Upravo suprotno. Meni Xiaomi registruje zagadjenje bukvalno identicno kao na ovim aplikacijama za to. Tako da bih rekao da radi odlican posao.

Posted
30 minutes ago, glibav said:

Xiaomy

6 minutes ago, Shan Jan said:

Xiaomi

Slovce ume da napravi razliku;)

• Haha 1
Posted

Mi smo uzeli Zepter sinu  ,  stalno ga drzi ukljuceno, kaze da nije primetio da ima neke razkike u odnosu na pre sto se vazduha tice 

lampe se pale od plave do crvene periodicno 

Posted
1 hour ago, Shan Jan said:

Upravo suprotno. Meni Xiaomi registruje zagadjenje bukvalno identicno kao na ovim aplikacijama za to. Tako da bih rekao da radi odlican posao.

i moj uredjaj takodje

Posted
On 10. 1. 2025. at 11:55, igoraki said:

Javi utiske, ja planiram da uzmem neku prečišćivač, no nikako da se odlučim koji...Idem na kontrolu kod pulmologa krajem meseca pa sam planirao nju da smaram ako ima nešto pametno da posavetuje oko zagađenja.

utisci su veoma pozitivni, vazduh je uz preciscavanje bolji vec olfaktivno, a i mjerac pm cestica pokazuje isto to. preciscivac reaguje i na kucnu presinu odnosno spremanje po stanu, usisavanje, kao i na dim od tosta, kokica ili sl. prasine je u sobi manje nego bez njega. 

uzela sam ga prije svega zbog loseg beogradskog vazduha. bronhitis nemam vec neko vrijeme pa nisam sigurna da li bih u tom smislu osjetila poboljsanje ali indirektno zakljucujem da bih. ukucani manje smrcaju vec poslije par dana sa preciscivacem.

preporucujem. model manje vise, preciscivac je jednostavan aparat i vazno je ici za tipom filtera,  jacinom motora i zvuka koji proizvodi i izbjeci jonizaciju tj proizvodnju ozona. vazno je provjeriti i dostupnost zamjenskih filltera.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

ja cu uskoro morati po novi filter....

Posted
20 minutes ago, morgana said:

utisci su veoma pozitivni, vazduh je uz preciscavanje bolji vec olfaktivno, a i mjerac pm cestica pokazuje isto to. preciscivac reaguje i na kucnu presinu odnosno spremanje po stanu, usisavanje, kao i na dim od tosta, kokica ili sl. prasine je u sobi manje nego bez njega. 

uzela sam ga prije svega zbog loseg beogradskog vazduha. bronhitis nemam vec neko vrijeme pa nisam sigurna da li bih u tom smislu osjetila poboljsanje ali indirektno zakljucujem da bih. ukucani manje smrcaju vec poslije par dana sa preciscivacem.

preporucujem. model manje vise, preciscivac je jednostavan aparat i vazno je ici za tipom filtera,  jacinom motora i zvuka koji proizvodi i izbjeci jonizaciju tj proizvodnju ozona. vazno je provjeriti i dostupnost zamjenskih filltera.

Ovaj tvoj je bio na nekom popustu, pa sam te zato konkretno pitao, nažalost sniženje je isteklo ali svakako dobra informacija, videću onda njega da uzmem kad bude opet neka akcija.

Hvala puno.

• +1 1
Posted
1 minute ago, igoraki said:

Ovaj tvoj je bio na nekom popustu, pa sam te zato konkretno pitao, nažalost sniženje je isteklo ali svakako dobra informacija, videću onda njega da uzmem kad bude opet neka akcija.

Hvala puno.

da, a sad je 23 400 u metalcu. ja sam platila 2000 manje u gigatronu.