November 6, 2025Nov 6 Mene je sve ovo potpuno zaobislo pa moram jedno ‘pala s Marsa’ pitanje: koja je prva knjiga od koje bih trebala da krenem: The Last Wish ili The Blood of Elves? Za ovu drugu pise da je prva u serijalu, a za ovu prvu da je uvod u serijal…
November 6, 2025Nov 6 Author Kreni od "The Last Wish", pa nakon toga uzmi "The Sword of Destiny" - te prve dve knjige su kolekcija kratkih priča koje prave uvod u glavni serijal. "Blood of the Elves" je prva knjiga glavnog serijala.No budi upozoren da nećeš čitati bogznašta kvalitetno, worldbuilding i postavka su odlični, ali razrada, naracija i stil pisanja su žalibože. I ne popravlja se kako ideš kroz serijal.
November 6, 2025Nov 6 31 minutes ago, goofs said:Kreni od "The Last Wish", pa nakon toga uzmi "The Sword of Destiny" - te prve dve knjige su kolekcija kratkih priča koje prave uvod u glavni serijal. "Blood of the Elves" je prva knjiga glavnog serijala.No budi upozoren da nećeš čitati bogznašta kvalitetno, worldbuilding i postavka su odlični, ali razrada, naracija i stil pisanja su žalibože. I ne popravlja se kako ideš kroz serijal.Hvala, ja sam citao prvu knjigu prica i bila je tipa 1/10 zanimljiva. Odustao sam.Kazu da su igrice daleko bolje.
November 6, 2025Nov 6 Author Witcher 3 je, bez preterivanja, jedna od najboljih igara ikada napravljena. Nisam siguran da bih ovo rekao za bilo koju drugu knjigu, u bilo kom kontekstu, ali zaista mislim da je bolje da se odigra W3 nego da se čita serijal knjiga. Ako je do čitanja ima mnogo boljih fantasy serijala.
November 6, 2025Nov 6 Ja probao da čitam, ono je na nivou osrednjeg fan fictiona.Igricu nisam igrao, ali čak je i prva sezona serije bolja od knjiga.
November 6, 2025Nov 6 Hvala svima na odgovorima. S obzirom da sam ostavila GOT na sred druge knjige zbog kvaliteta proze, verovatno nije za mene. Steta, poradovah se nekom novom fantasy svetu
November 7, 2025Nov 7 Prica u igrama se desava nakon one prikazane u knjigama. Tu se lepo moze videti kako je tekao razvoj CD Project Red studija. Naravno, kako je hardwer bivao sve bolji i bolji, tako su i tehnicke mogucnosti prikazivanja sveta bile bolje, sve do perfekcije u trecem delu. Meni se dopalo sto je prica uspesno provucena kroz sve tri igre, do kulminacije u Wild Hunt. Trenutno je cetvrti deo u stvaranju, no tu nece biti Geralt glavni lik.Meni kvalitet proze nije problem. Najbitniji mi je pacing, koji je znao biti problematican. Vidi se da je Sapkowski dosta bolji u kracoj formi, pa su prve dve knjige verovatno najbolje (kao i prva sezona serije). Ja nisam previse strpljiv, sve manje sto sam stariji, no nisam imao problema da zavrsim serijal knjiga do kraja. Najveci problem do sada sam imao sa Donaldsonom (valjda zato sto je glavni lik previse realistican, sa svojim dilemama).
November 7, 2025Nov 7 9 hours ago, Hubris said:Hvala svima na odgovorima. S obzirom da sam ostavila GOT na sred druge knjige zbog kvaliteta proze, verovatno nije za mene. Steta, poradovah se nekom novom fantasy svetuBas kvalitet u pitanju, a ne npr. neodgovarajuci stil? Nedovoljna lirska rafiniranost ili tako nesto?
November 7, 2025Nov 7 4 minutes ago, bebaguza said:Bas kvalitet u pitanju, a ne npr. neodgovarajuci stil? Nedovoljna lirska rafiniranost ili tako nesto?Ima verovatno deset godina od onda, ne secam se vise. Mislim da mi je postalo besmisleno, likovi dvodimenzionalni, osim pracenja same radnje- ko koga I zbog cega- nista drugo nisam nasla u knjizi , a ima I boljih prica ispricanih… Secam se da sam ostavila posle jos jedne scene silovanja, potpuno nepotrebne i usputne. Ionako nemam vremena za citanje ni priblizno koliko bih volela, nije bilo vredno da ga arcim dalje na taj serijal.
November 8, 2025Nov 8 Pogledao sinoć prvu epizodu i batalio. Meni to nema veze sa mozgom, sve nešto nabacano, raštrkano...i Hemsvort definitivno nije za ovu ulogu.
January 26Jan 26 Odgledao sam tri epozode četvrte sezone, i ipak je zanimljivije nego što sam očekivao. Tok radnje ugrubo prati tok knjige, i to se (za sada) scenaristički vodi bez nekog fantaziranja i eksperimentisanja - četiri linearne paralelne priče oko troje protagonista (Geralt, Yennefer, Ciri) i jednog antagonista (Vilgefortz) sa povremenim ubacivanjem Emhyr-a, svaka od četiri priče ima svoje vreme i relativno jasan tok radnje. Videćemo da li će tako ostati do kraja sezone.Larry Fishburne je za klasu bolji glumac od svih ostalih u seriji, dominira svakom scenom u kojoj se pojavljuje, verovatno najbolji casting u seriji pored Cavilla. Takođe Batey standardno dobar kao Dandelion. Patuljci vrlo solidni, kao i Dijkstra, pa i Cahir i Vilgefortz (mada bih više voleo da je prikazan kao potpuni ludak nego zli mastermind, ali možda je i do scenarija više nego do glumca). Sa druge strane, Hemsworth je potpuni promašaj, izvedba mu je metiljava i neubedljiva, ne deluje uopšte kao fizički tip i ne može Cavillu čizme da očisti. Glumac koji glumi Emhyra je potpuni miscast isto, em je premlad za ulogu, em više ostavlja nekog lokalnog siledžije nego imperatora.Sa ženske strane, Freya Allen baš odskače od ostalih, praktično je postala nosilac serije kako je Cavill škartiran (a što i treba da bude u neku ruku, makar jedan od nosilaca), prijatno me iznenađuje kvalitetom glume, mada mi deluje da je scenaristi namerno uvode u velike karakterne amplitude. Ovo ostalo je srednja žalost - Chalotra nije loša glumica, ali nije Yennefer niti će biti, o ovoj devojci što igra Triss da i ne govorim. Generalno, woke miscast je inicijalno ruinirao žensku čarobnjačku stranu, i tu sada nema neke pomoći, premda tu ima nekih solidnih rola (Philippa Eilhart recimo).Pisaću ponovo kad završim sezonu. Edited January 26Jan 26 by Ayatollah
March 24Mar 24 2 hours ago, goofs said:@Ayatollah držiš nas u neizvesnosti Vidi, neko misli na mene osim poreskog inspektora. Ipak nije sve tako crno.Na putu sam ove nedelje, pišem kad se vratim. Hint: može sasvim da se gleda, trošio sam vreme i na gore gluposti.