August 29, 20195 yr On 29. 8. 2019. at 19:06, Filozof manijak said: Po kojem to autoritetu? onom komsiji koji je "propisao moderni srpski" ?
August 29, 20195 yr On 29. 8. 2019. at 19:05, pbg12345 said: kako na e jebemu? pa naglasak je na prvom slogu RE-ka, a ne kao kod starostokavskih crnogoraca (zetski dijalekat) re-KA.
August 29, 20195 yr ama jasno mi je sta govoris, ali mi ne zvuci tako u glavi ono, prilcino je nekako ujednaceno, zato malopre i kazem hazardu da ne umem docarati na kom samoglasniku je naglasak, vec samo da je odsecno
August 29, 20195 yr On 29. 8. 2019. at 19:09, pbg12345 said: bice da se dosta banijaca naselilo oko uzca a sta li sam ovo dole pokusao reci boga pitaj valja nego=kao to je germanizam, ima toga osta kod nas u au stene=ceno? uf, to je bas onako, kao kad askraba i slicni dokazuju da su sve reci nastale iz srpskog pa konstatuju tako neku ociglednost, a ono nidje veze ali ne. scakavica ni po kojem kriterijumu nije srpsko narjecje. rekao sam scene, a ne stene, kao scap, a ne stap i sl.
August 29, 20195 yr On 29. 8. 2019. at 19:09, pbg12345 said: onom komsiji koji je "propisao moderni srpski" ? Ne priznajemo, pogotovo te narikače i zapevaoce iz zapadne Serbie Samo timočko- kosovski dijalekat sa kratkosilaznim na prvom slogu Ostali neka se poredjaju kako žele
August 29, 20195 yr On 29. 8. 2019. at 19:13, BWA said: ali ne. scakavica ni po kojem kriterijumu nije srpsko narjecje. rekao sam scene, a ne stene, kao scap, a ne stap i sl. a dje se govori tom scakavicom? inace ceno je muzjak pas kao sto je moso ni s ni š nego ono izmedju musko tele
August 29, 20195 yr To da je ćeno od albanskog sam davno negdje našao. Može biti ovdje http://www.matica.hr/vijenac/208/o-psu-da-i-ne-govorimo-14830/ Quote Na Baniji/Banovini i u Lici psa zovu kao nigdje drugdje u Hrvatskoj — ćeno. Neki misle da bi naziv mogao potjecati od Francuza, chien. No riječ je starija od dolaska i još bržega prolaska Francuza kroz naše krajeve. Dolazi od alb. qen (ćen), istrorum. čare, i znači mladi pas. A kako je taj izraz mogao doći do Vojne krajine iz karlmajevskih »gudura Balkana«? Seobom. Kao i prezime Polimac (čovjek s Lima) na istom terenu. U šatrovačkom jeziku u Prištini kenka dolazi od cine < canis. Talijanski cane vrlo je jasan u složenici macakan (pasjak, šinter) od mlet. mazacani i u pešikan/pešekan od tal. pescecane (morski pas).
August 29, 20195 yr On 29. 8. 2019. at 19:19, pbg12345 said: a dje se govori tom scakavicom? inace ceno je muzjak pas kao sto je moso ni s ni š nego ono izmedju musko tele izumrla je. imas neke ostatke kod bosnjaka u cazinskoj krajini i nekim oazama naseljenim hrvatima u zapadnoj bosni, npr. klisca, umjesto klijesta, u istocnoj bosni (ne u podrinju vec malo zapadnije) kod bosnjaka taj oblik bi glasio klijesca itd. scakavci u srednjevjekovnoj bosni su bili starosjedilacko stanovnistvo, u ogromnoj vecini katolicko i nesto "krstjana" iliti pripadnika bosanske crkve. scakavica izumire nakon sto prostor gdje je bila u upotrebi doseljavaju novostokavski ijekavci t.j. ti i ja😁 sa jugoistoka, kada se scakavci jezicki asimiliraju ili bjezeci od turaka odlaze na zapad i utapaju se u cakavce. hrvatski lingvisti scakavicu smatraju pretecom zapadne stokavice, mada ima i misljenja da se radi o nekom prelaznom obliku izmedju cakavice i stokavice.
August 29, 20195 yr On 28. 8. 2019. at 15:42, adam said: mene vole u rvackoj. a sto se tice govora, to sam vec negde pisao al nema veze, ponovicu - ja kad u mostaru u muslimanskom delu u pekari trazim hleb uvek su ljubazni i nasmejani i lepo se ispricamo. to ih ic ne dotice. neprijatnost se moze doziveti ako se zatrazi kruh. tako govore zapadnjaci, odnosno hrvati a tu vec ima animoziteta. muslimani kazu hljeb. drugim rečima, prilagođavaš svoj nastup da te jebeni nacionalista-verski ekstemista ne bi izložio animozitetu i neprijatnosti. Lik iz tvoje priče je baš to.
August 29, 20195 yr On 29. 8. 2019. at 19:06, Filozof manijak said: Po kojem to autoritetu? Akcentovanje u Uzicu i Trebinju je slicno. Meni cudno da se toliko odrzalo ali ipak je nadimak ljudi iz uzickog kraja-Ercovi(Hercegovci) Uopste, zapadna Srbija od Macve do Prijepolja je naseljena preko 50% ljudima iz Hercegovine tokom 18 i 19 veka. Pa tako i Vuk Karadzic. Slicno je sa vecim delom Sumadije doduse vec oko Velike Morave taj uticaj slabi ali ima ga sve do Negotina.