Jump to content

Sećanja na ETF

Featured Replies

Pošto više nema Domovine  fakultet može da se preseli gde god ga posade, možda nove generacije profesora ne traže da imaju i kafanu u blizini <_<  . Šta god bude, ova zgrada  je od retkih fakultetskih  koje imaju  prizvuk nekog starinskog faksa sa tradicijom, bar meni je uvek imala. Jasno je da su potrebne nove učionice i lab al eto, moja sitna sentimetalnost, volim one visoke plafone  :)

a i dan danas jedna od noćnih mora je  i meni traženje  učionica u golubarniku, redovno se nalazim na jednom kraju na arhitekturi il gradjevini i treba da nekako dodjem negde gore , a nit znam put a i ako ga pogodim dodjem do ivice gde više nema stepenica :D Podsvest je čudo :o

Ja sam faks rastegla na 6 i po od čega je više od  6 meseci bilo zgubidarednje sa diplomskim. Postojala je varijanta da sve dok ne dplomiram mogu da ostanem u domu ja sam napravila neke računice da mogu da ostanem još neko vreme i posle diplomiranja dok ne nadjem posao i stan i to se rasteglo u veselju više nego što sam planirala. Najveseliji period studiranja

I onda sam na nagovor profesora  želela da odmah tu temu sa diplomskog  produžim u postdiplomske studije, upisala, počela da radim nešto skroz drugo i zabatalila . 

Predavnja za Tjapkina je držao često  Rifat Ramović, čula sam da je i on umro relativno mlad. Pamtim ga kao  skorz ok čoveka , bio je mentor nekolicini mojih ortaka za diplomski, zvanično Tjapkin , posao odradjivao Rifat, a onda proslava u Domovini. Tjapkin je mogao da pojede za trojicu :)

rifat je bio mnogo dobar chovek. utochishte prognanih kandidata :)

E za tog rifata sam čuo, možda zato jer je valjda bio bjelopoljac...

....shit has hit the fan...

ja se prepala da ce da ispadne sad da si i ti eteefdzija :lolol:

On 12. 5. 2017. at 21:54, gospa buba said:

ja se prepala da ce da ispadne sad da si i ti eteefdzija :lolol:

Pu Pu daleko bilo...

Nego sam "gostio" jednog odozdo, onog iz plejade "...neka sine bolje i slabe no nikakve..."

On 12. 5. 2017. at 20:27, ljuttko said:

Šta god bude, ova zgrada  je od retkih fakultetskih  koje imaju  prizvuk nekog starinskog faksa sa tradicijom, bar meni je uvek imala. Jasno je da su potrebne nove učionice i lab al eto, moja sitna sentimetalnost, volim one visoke plafone  :)

Je l' sam ja sanjao ili je zgrada radjena kao (odlicna) kopija neke obrazovne™ ustanove u velikom svetu (aka u #normalnijoj zemlji) - ili u Pesti ili u Bechu?? 

Neko sa Kursa™ (ikebane) da potvrdi??

Sto se druga Rifata tice - moju dragu (a sada majku nashe dece) pokusao na ulazu u menzu istoga/druga-Rifata da legitimise™ rahmetli Zvonko (Zvone?) Osmajlic - kad je to podrazumevalo pokazivanje nekakve studentske identifikacije da ne bi sav #normalniji svet navikao bash stalno tamo da krka... On kao "koleginice, koleginice" a onda prodje k'o voz bez da ga pogleda i kao "tebra, ako smo mi kolege onda..." i tako... Ja prodjem a on me gleda s razumevanjem™, kao - ajde, ajde...

cca druga polovina osamdesetih

On 13. 5. 2017. at 2:17, iDemo said:

Je l' sam ja sanjao ili je zgrada radjena kao (odlicna) kopija neke obrazovne™ ustanove u velikom svetu (aka u #normalnijoj zemlji) - ili u Pesti ili u Bechu?? 

Neko sa Kursa™ (ikebane) da potvrdi??

Ne bi trebalo da čudi.

Zgradu je projektovao tandem dvoje uglednih arhitekata posle Velikog rata, a zgrada je završena 1931 (ima detaljnije na sajtu istorijata arh. i građ. fakulteta). U to vreme ugledni stručnjaci inženjeri/arhitekte su žudili da vide velike građevine po svetu svojim očima, a u tehničku dokumentaciju tih građevina su gledali kao u sveto pismo. Mada zgrada i spoljna fasada je u stilu skoro svih masivnih zgrada u Beogradu građenih između dva rata.

Na fasadi iznad prozora drugog sprata (malo bočno simetrično iznad glavnog ulaza) jasno se mogu videti izvajani masonski simboli ukršteni trougao i šestar, ništa neobično za nove građevine u to doba kad se gradila zgrada tehničkog fakulteta.

On 13. 5. 2017. at 10:42, J-♣ said:

Mada zgrada i spoljna fasada je u stilu skoro svih masivnih zgrada u Beogradu građenih između dva rata.

Stil je akademizam, a masivna zgrada je svaka zidana zgrada.

Mi necemo o Caji, a vi nemojte o arhitekturi.

Sto bi rek'o rahnmetli Vladanko Stojakovic "oshtro al' u granicama dozvoljenog", ne? 

On 14. 5. 2017. at 6:52, Paul Gompitz said:

Stil je akademizam, a masivna zgrada je svaka zidana zgrada.

Off, ali kada je vec pomenuto: sta je sa Pravnim, mislim u arhitektonskom smislu?

On, cini mi se, unekoliko odskace od akademizma dvadesetih/tridesetih godina.

Pravni je vec moderna. Slicna umanjena verzija je zgrada Prve beogradske.

Sećanja na ETF, seća li se neko ovog gospodina?

Зашто сам потписао петицију о Дарвину

Аутор: Миомир Костић
среда, 17.05.2017. у 10:00
Један сам од 165 потписника „Петиције о ревизији изучавања теорије еволуције”. Било нас је 166, али је академик Антоније Ђорђевић, мој колега са Електротехничког факултета, јавно повукао свој потпис.

Петицију сам потписао јер подржавам њену основну поруку: „Наравно, треба изучавати и теорију еволуције, али само као хипотезу, оно што она јесте, са свим подацима који би јој могли ићи у прилог, као и свим подацима који је оспоравају.” Међу аргументима које је у петицији, а поготово у пратећем опширнијем образложењу, изнео др Радмило Рончевић, иницијатор акције, било је оних који су ми деловали убедљиво (пре свега они који оспоравају хипотезу о спонтаном настанку живота на нашој планети, али и они који показују да пронађени фосили недовољно убедљиво доказују прелазак на више облике живота). Пошто сам против наметања сваке догме (укључујући и црквене) и пошто верујем да је критички приступ један од основних научних принципа, сматрам да савремена теорија еволуције не сме да се изучава као још једна догма. Упознавање ђака с њеним недостацима (отвореним питањима и деловима за које неки мислећи људи чак верују да су недоказиви) помогло би развијању њиховог критичког мишљења, тако потребног у одбрани од неолибералне глобалистичке пошасти, чији су пипци све дужи и све јачи.

nikad chula.

to je i inache moja poenta glede peticije. nikad chula za likove. osim eto muchenog antonija. koji je vishe nego autoritet.

mora da su mu u akademiji uputili znachajne poglede :lolol:

i to na faksu gde je pre podne struja tekla od - ka +, a popodne od + ka -. se secate? ^_^

Edited by gospa buba

On 17. 5. 2017. at 20:26, gospa buba said:

i to na faksu gde je pre podne struja tekla od - ka +, a popodne od + ka -. se secate? ^_^

giphy.gif

ni ja nikad čula za tog kostića

možda je neki novi asistent ili profesorčić?

nego taj rončević nam je svojevremeno gasio svetla u 9 jer je vreme za spavanje :huh:

<u bolnici za plastičnu hirurgiju, ne na ETFu :lol:>

Edited by Hjortron