Jump to content

Književni RIP

Featured Replies

kakav dan…

sad

Jedna od zanimljivijih autobiografija koje sam pročitao, o čoveku čiji sam rad pre toga površno poznavao (Riba u vodi) . Ljosa je bio ozbiljna faca u jakoj konkurenciji.

Inače dodjoh da podelim vest da je umro Filip David koji je ceo svoj život bio moralna vertikala bez obzira na okrutnost vremena u kojima je živeo.

teško mi je palo ovo za filipa davida. nisam bio njegov čitalac, težak mi je bio njegov stil, podsećao me po gustini tog samozaljubljenog tkanja na mirka kovača, nije čudo da su bili toliko bliski. ali sam imao masivni rispekt za njegov društveni angažman, to je slika i prilika pravog intelektualca. zapravo smo na čudan način bili privatno bliski pošto mi je jedna njegova sestričina (ćerke rođenog brata miše) najbolja drugarica a druga - kuma. ta privatna veza je bitan deo mog života. tako sam znao neke sasvim intimne, porodične detalje koji su mi samo dodatno podigli poštovanje prema njemu. malo je poznato da se njegova porodica, koja je u nacističkoj srbiji u drugom svetskom ratu bila osuđena na istrebljenje, skrivala u sremskom selu manđelosu i da je valjda njih 12 završilo na sajmištu u najstrašnijim mukama. fićina majka klara je uspela da spasi dva sina, filipa i mišu koji su odrasli u ugledne građane jugoslavije. ne jednom sam razmišljao o tome kako su njihove porodice prebolele tako nešto, gubitak 12 najbližih od čovekove ruke, ne od neke zlehude slučajne nesreće. uspomenu na fiću čuvaće mia i lea david, pomenute sestričine i časne žene u ovom odvratnom vremenu kao što je to bio filip.

majka je roza, ne klara, nešto sam prezupčio.

Mia David je uradila neki, koliko pamtim vrlo interesantan intervju sa Filipom. Jel mu ona sestričina? Zaboravio sam da li joj je stric ili ujak.

5 minutes ago, kralj said:

Mia David je uradila neki, koliko pamtim vrlo interesantan intervju sa Filipom. Jel mu ona sestričina? Zaboravio sam da li joj je stric ili ujak.

valjda stric, ako je ćerka filipovog rođenog brata

Prostori slobode, ima na yt.

Filip je stric Mie David.

Inače, kad Gazza pomenu Kovača, poznate su priče i legende o druženju te četvorke Pekić, Kiš, Kovač i David i njihvoim letovanjima u Istri, ali ono što je Filip David pričao, a što možda nije poznato svima koji su ga znali samo kao književnika, je upravo to da je on bio dugogodišnji urednik PTC dramskog programa i da je upravo odlazeći u London u posetu Pekiću imao uvid u najbolje programe koje je radio BBC, kako dramske tako i dokumentarne, i da ih je "donosio" na našu (jedinu) telelviziju. Tako da zahvaljujući Filipu Davidu su mnoge generacije odrastale na kvalitetnom TV programu.

2 minutes ago, Eleniko said:

valjda stric, ako je ćerka filipovog rođenog brata

Ma logično, nego me pokolebalo što si napisao da znaš sestričinu.

Evo intervjua:

lupio sam, naravno bratanice.

Divno je pisao. Volim te knjige s elementima polusnenog, a lirskog. Osim toga, poštovala sam ga kao ličnost, sa svime što je vukao kao teret prošlosti. Nek počiva u miru.