Jump to content
IGNORED

Davanje krvi

Bujodrag

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, napadaj said:

Gde se izdaju donorske legitimacije? Ja imam papirnu izdatu još 2008. godine, totalno se raspala, pa bih da mi izdaju novu.

ja imam papirnu iz 1998.

do 2018. nisam mogla da dajem krv zbog anemičnosti i kad sam ponovo počela, mislila sam da će da umru od smeha kad izvadim knjižicu iz prošlog veka, međutim uredno mi u nju upisuju svaki put

mislim da je sad to nekako elektronski, vide u sistemu da si davalac, verovatno vide i datume davanja

Posted

Ma korisno je da se ima, jer piše krvna grupa u njoj, pa ako ti se nešto desi, imaće podatak o tome koja krv ti treba. A i voleo bih da izgleda pristojno, ovako svaki put kad odem mislim da će se pocepati kad je izvadim iz novčanika.

• +1 1
Posted
On 14. 12. 2024. at 19:15, Valk said:

Ovo često stoji kao uslov a ne znam zašto.

Da li možda imaš objašnjenje? 

Zbog mešanja krvi mame i bebe dok je u stomaku?

Nisam siguran, negde sam pročitao da postoji neki dvocifren procenat šansi da krv žene koja je rađala izazove neki autoimuni odgovor kod muškog pacijenta. Neko oštećenje pluća, pa čak i smrtni ishod ako se zakomplikuje. Valjda se vaši leukociti dodatno "kodiraju" prilikom trudnoće i tu gubimo na kompatibilnosti.. Baš ću da pitam prilikom sledećeg davanja, svako malo tamo čujem nešto novo. Pre dve nedelje da osobe pod stresom formiraju veće vrednosti trombocita :D 

• Hvala 1
Posted

Meni su objasnili da žene koje su bile trudne ili rađale razviju antitela u krvi koja mogu biti rizična po onoga kome se doniraju trombociti.

• Hvala 1
Posted

Negde sam čitala da u USA uzimaju svakakvu krv pa filtriraju, čiste, deaktiviraju, maltene i HIV virus umrtve i postane bezopasan.

Nije mi jasno da se ne može baš nikako koristiti krv žena koje su rađale, to je ogroman korpus mogućih donatora.

Šteta, ja baš želim da dajem krv ali taj me uslov odbacuje.

Posted

Proverila, nakon porođaja treba da prođe 180 dana kako bi žena mogla da donira krv. : ) Ne daju krv one koje doje bebu, mogu posle 3-4 meseca nakon prestanka dojenja.

Posted (edited)

Mogu* žene da doniraju, moja je donirala u BG-u pre par godina, jedno 6 godina nakon porođaja.

* ne isključujem da su promenili, ali ne znam zbog čega bi.

Edited by Venom
Posted

Vidim u ovome što je @Klara okačila da neke koagulopatije predstavljaju razlog za trajno odbijanje.

Ja imam dve trombofilije, nadam se da se one ne podvode tu.

Posted
2 minutes ago, Valk said:

Vidim u ovome što je @Klara okačila da neke koagulopatije predstavljaju razlog za trajno odbijanje.

Ja imam dve trombofilije, nadam se da se one ne podvode tu.

Dobiješ upitnik i razgovor s lekarom pre davanja, neće te pustiti ako postoji neki potencijalni problem i čisto sumnjam da cela stvar nije relativno rutinska, koliko se često krv daje. Najgore što može da ti se desi je da izgubiš dva-tri sata.

• +1 1
  • Hvala 1