Jump to content
IGNORED

Liberté, égalité, fraternité

bigvlada

Recommended Posts

Posted

Da dodam da su dve nedelje pre prvog kruga prognoze bile da su izjednačeni ili da Le Penova ima oko 1% prednosti. Dakle, za ove dve nedelje je Makron nešto ojačao.

S obzirom na to da sve ankete za drugi krug daju Makronu preko 60%, videćemo koliko će se stvari promeniti u ove dve nedelje, trebalo bi da se zaista desi politički zemljotres pa da Le Penova pobedi.

Posted

Plavo je naravno Fijon, a Crveno Melenšon.

Posted

Mislio sam da je jedino u "mom kraju" Fillon pobedio, no vidim da je uzeo i svoj region.

Inače, ne znam da li mnogi shvataju kako je ovo nepojmljivo, jer pre samo 15ak godina bi bila velika bruka da kandidat FN pobedi u ovoliko regiona. Jednom davno je bilo PACA I to samo u regionalnim izborima. Danas je Francuska pred novom podelom.

Posted (edited)

Gde nađe baš 15-ak.

Raspodela u prvom krugu predsedničkih izbora 2002. - sivo je Žan-Mari le Pen, plavo Širak, a narandžasto Žospen. Bilo je 16 kandidata.

Le Pen je u tom krugu osvojio 16,9%, a u drugom 17,8%, dakle ni 1 posto više. Ovaj put će Marin uzeti znatno više u drugom nego u prvom.

939px-Pr%C3%A9sidentielles_2002_1er_tour

https://en.wikipedia.org/wiki/French_presidential_election,_2002

Edited by vememah
Posted

2002 је ако се добро сјећам и излазност била већа.

Posted

Gde nađe baš 15-ak.

Raspodela u prvom krugu predsedničkih izbora 2002. - sivo je Žan-Mari le Pen, plavo Širak, a narandžasto Žospen. Bilo je 16 kandidata.

Le Pen je u tom krugu osvojio 16,9%, a u drugom 17,8%, dakle ni 1 posto više. Ovaj put će Marin uzeti znatno više u drugom nego u prvom.

939px-Pr%C3%A9sidentielles_2002_1er_tour

https://en.wikipedia.org/wiki/French_presidential_election,_2002

Da, hteo i ja to da postavim.

Le Penkin uspeh uopste nije neocekivan nego je kao i u Austriji rezultat konstantnog napredovanja koje je islo paralelno sa umivanjem od najekstremnijih ispada tipa negiranje Holokausta itd.

Posted (edited)

2002 је ако се добро сјећам и излазност била већа.

U drugom krugu posto se glasalo protiv Lepena a ne za Siraka. Mala lekcija za druge zemlje...

Edited by Anduril
Posted (edited)

@Simon:

U prvom 71,6% (dakle za 7 posto manja nego jučerašnjih 78,7%), a u drugom je mobilizacija protiv Le Pena bila ogromna - izašlo je 79,7%.

Edited by vememah
Posted

У праву сте, ево и ја сад прегледао бројке да упоредим. :)

Posted

Ovaj Makron babojeb u fullu...

Posted

Meni je Makron izuzetno antipatična pojava, valjda zbog toga što me toliko podseća na horde raznih menadžera i menadžerčića kojih sam se nagledao u životu. Voleo bih da razumem francuski, pa da ga čujem šta priča, ali opet nemam prevelika očekivanja od 39-godišnjeg bankara i mladolidera, koji je već stigao da bude bivši francuski ministar ekonomije. Pretpostavljam da je u pitanju gomila slatkorečivih fraza, koje u realnom životu ništa ne znače, i da se od njega može očekivati samo održavanje statusa quo u vođenju Francuske.

Sa druge strane, nije da je Marin neka alternativa, naprotiv. Ježim se od takvih likova kao što je ona, o tati da i ne govorim.

Posted

To mu je bila profesorka u školi (bez zajebavanja) :D

Posted

Meni je Makron izuzetno antipatična pojava, valjda zbog toga što me toliko podseća na horde raznih menadžera i menadžerčića kojih sam se nagledao u životu. Voleo bih da razumem francuski, pa da ga čujem šta priča, ali opet nemam prevelika očekivanja od 39-godišnjeg bankara i mladolidera, koji je već stigao da bude bivši francuski ministar ekonomije. Pretpostavljam da je u pitanju gomila slatkorečivih fraza, koje u realnom životu ništa ne znače, i da se od njega može očekivati samo održavanje statusa quo u vođenju Francuske.

+1

covek je pre kandidature odradio veliko istrazivanje, sta glasaci hoce (navodno 25000 intervjua) i upakovao u bezlicnu "jako napred" ponudu. dovoljno da preskoci umorne kandidate dve velike stranke a kao da deluje da je nesto novo.

• Create New...