April 28, 20168 yr Jesam li ja jedini koji Maestra i Margaritu čita kao, pre svega, roman o ljubavi, da ne kažem ljubavni roman?
April 28, 20168 yr Ja sam mrtav ozbiljan i stojim iza ovoga što sam izneo. Bolje je jedno milijardu puta od navedenih: #1 Majstor i Margarita (Bulgakov) - nečitljivo + kriptično + anahrono #2 Ime ruže, Umberto Eko , isto nečitiljivo i kriptično #3 Uliks, Džejms Džojs, uh jebote, jezivo predugačko zarad par interesantnih crtica u svemu onome Većina ostalog što ste naveli jesu remek dela, međutim sa ova tri sam apsolutno nesaglasan. E za to što si me uvredio izbaciću te iz testamenta!
April 28, 20168 yr Author Utvaro, nema sta da budes saglasan ili nesaglasan, ovo je glasanje, please ljudi. I molim vas, ne mogu dva romana da zauzmu jedno mesto, drame i price 'ajd i nekako...
April 28, 20168 yr Author Jesam li ja jedini koji Maestra i Margaritu čita kao, pre svega, roman o ljubavi, da ne kažem ljubavni roman? Ma ne moze da se svrsta nigde, to je verovatno kao kad bi rekao da je Ime ruze pre svega kriminalisticki roman... :) Iako je naravno ljubav jedna od nekoliko glavnih tema. Mada kapiram da moze i tako da se posmatra, nije slucajno sto je za naslov romana Bulgakov odabrao bas ljubavnike, umetnika i njegovu muzu. Osim sto je u umetnickom smislu remek delo (mislim na piscevu tehniku, viseslojnost dela, roman u romanu, aluzije, duhovitost, genijalno osmisljene likove, magijsku stvarnost i neverovatnu blagost prema ljudima koja zasenjuje svu pretpostavljenu ogorcenost, imamo utisak da je pisac sve vreme prisutan), M&M je roman za sva vremena i nikako ne moze biti anahron jer su pitanja koja obradjuje vecna: koliko covek upravlja svojim zivotom, koje su granice ovozemaljske moci, koji je domet umetnosti i kakva ona treba da bude, sta je istina i postoji li pravda i nesto osim materijalnog sveta; a glavne teme koje dodiruje (ljubav, ludilo, kukavicluk kao najveci greh, opravdanost osvetei iznad svega: pretpostavka potpune slobode) predstavljaju nesto sto se tice svih nas. Ukratko, roman kojem se iznova vracam i koji znam prakticno napamet, knjiga iz koje sam mnogo toga naucio o zivotu i uz koju sam se grohotom smejao i bio i ostao dirnut. Edited April 28, 20168 yr by IndridCold
April 28, 20168 yr 1. Hamlet V. Šekspir 2. Gozba- Platon 3. Atlantida- B. Pekić 4. Majstor i Margarita- M. Bulgakov 5. Gospođa Ministarka- B. Nušić 6. Prokleta avlija- I. Andrić 7. Dina- F. Herbert 8. O miševima i ljudima-Dž. Štajnbek 9. Sto godina samoće-G.G. Markes 10. 20.000 milja pod morem- Ž. Vern
April 28, 20168 yr 1. O miševima i ljudima - Štajnbek 2. Veliki Getsbi - Ficdžerald 3. Čarobni breg - Man 4. Ubiti pticu rugalicu - Harper Li 5. Gospodar muva - Golding 6. Lovac u žitu - Selindžer 7. Starac i more - Hemingvej 8. Stepski vuk - Hese 9. Životinjska farma - Orvel 10. Zločin i kazna - Dostojevski
April 28, 20168 yr Zbrda zdola: :D Majstor i Margarita Pogledaj dom svoj, andjele ( T. Volf ) Testament ( V. Stevanovic ) Rat je bio bolji ( M. Bulatovic ) Post Office Mali princ Alisa u zemlji cuda Bela griva Igra staklenih perli Roman o Londonu
April 28, 20168 yr Post office sam i ja hteo da navedem, ali nisam imao gde da ga uglavim. Kao ni ništa od Dikensa, nijedan pesnik... Zajebana lista za napraviti.
April 28, 20168 yr Author Mogu i pesnici, sto da ne. Alisa u zemlji cuda je remek delo, super si se setio. :)
April 28, 20168 yr Gi Debor – Društvo spektakla Žan Bodrijar - Simulakrumi i simulacija Maršal Makluan - Poznavanje opštila Hakim Bej - Privremene autonomne zone i drugi tekstovi Filip K. Dik - Tamno skeniranje Lotreamon - Maldororova pevanja Vilijam S. Barouz - Goli ručak Džejms Balard – Sudar Franc Kafka – Proces Dzordz Orvel – 1984
April 28, 20168 yr 1. Braća Karamazovi - Dostojevski 2. Čarobni breg - Tomas Man 3. Ana Karenjina - Tolstoj 4. Hadrijanovi memoari - Jursenar 5. Zli dusi - Dostojevski 6. Školice - Kortesar 7. Dablinci - Džojs 8. Roman o Londonu - Crnjanski 9. Ime ruže - Eko 10. Borhes (sve)
April 28, 20168 yr ajd na prvu: 10. dostojevski - zapisi iz podzemlja 9. celine - putovanje na kraj noci 8. fokner - svetlost u avgustu 7. popovic - sudbina jednog carlija 6. le gvin - leva ruka tame 5. tolkin - gospodar prstenova 4. tolstoj - rat i mir 3. bulgakov - majstor i margsrita 2. capek - price iz levog i desnog dzepa i naravno 1. sarojan - zovem se aram @klimt za lotreamona Edited April 28, 20168 yr by aram