Zabalujev Posted Monday at 20:56 Posted Monday at 20:56 Ima na netu da se nađe PDF knjiga Miloša Vasića "Atentat na Zorana", a možete i redom po arhivi Vremena, isto vam dođe, gde govori o svemu tome i o "prodaji cigle" opoziciji pre 5. oktobra i kako je plašenje JSO bilo bez neke realne osnove, navodno su konkurentne specijalne jedinice (SAJ, padobranci itd) slali signale da su vrlo radi da intervenišu i razoružaju ih. Na kraju je JSO pacifikovana bez problema, neki likovi su pohapšeni i osuđeni, ostali su prešli u Žandarmeriju, neki otišli u biznis i-ili kriminal... 3
overthinker Posted Monday at 21:32 Posted Monday at 21:32 Да. Чак и у некој имагинарној , лудој ситуацији, да је Легија стварно обезбедио апсолутну лојалност баш сваког борца и да би сви кренули са њим у неки авантуристички напад (у шта не верујем нимало) то је само 200 људи, онај "план Б" по коме заузимају аеродроме, владине зграде, телевизије, итд, сламају сваки отпор, а Легија постаје Гадафи, није баш реалан, благо речено.
John Coltrane Posted Monday at 21:41 Posted Monday at 21:41 @Zabalujev dugo sam “čekao” tu knjigu, ali sam posle prvog čitanja bio i malko razočaran, valjda naivno verujući da ću u njoj naći neku veliku istinu. Sad odlazimo od teme, ali krucijalno za sve u vezi uloge Legije je onaj “mali” detalj gde se on skrivao (ako se ne varam) 14 meseci i žašto je “imao poverenja” da se dobrovoljno preda baš Koštunicinoj vlasti.
Kampokei Posted Monday at 21:44 Posted Monday at 21:44 3 hours ago, Zabalujev said: Ja tek sad skapirao da je Duća Spasojević Ante Pavelić iz Senki Od svih u seriji koji su poreklom sa Kosova ili juga Srbije, samo Uroševa mama ima, kao, neki akcenat (mada ne baš 100% pogođen). Skoro sam izbindzovao Velo misto i onda sam citao stare clanke i intervjue glumaca. Svi nedalmatinci glumci su morali da idu na ozbiljnu obuku iz splitskog govora pre snimanja. A Spiro Guberina, Dalmatinac koji je u seriji igrao vlaja iz Dalmatinske Zagore je morao da ozbiljno uci akcenat dalmatinskog zaledja! Tako nesto bi danas verovatno bilo nezamislivo. Doduse, Velo misto je produkcijski katastrofalno po mnogo drugih aspekata, ali da ne idem previse u off. 2 1
overthinker Posted Monday at 21:52 Posted Monday at 21:52 5 minutes ago, John Coltrane said: krucijalno za sve u vezi uloge Legije je onaj “mali” detalj gde se on skrivao (ako se ne varam) 14 meseci i žašto je “imao poverenja” da se dobrovoljno preda baš Koštunicinoj vlasti. У серији "Клан" су приказали сцене скривања, а можда ће приказати и у овој, имао је неки добро маскирани бункер у својој кући. Са предајом је вероватно хтео да опет заиигра на свој стари блеф - новој политичкој гарнитури да испоручи нешто о старој, таквом "трговином" купујући ново време за себе, али није му прошло блефирање тог пута, правоснажно је осуђен и за Ибарску и за Стамболића и за Ђинђића.
Zabalujev Posted Tuesday at 09:16 Posted Tuesday at 09:16 11 hours ago, Kampokei said: Skoro sam izbindzovao Velo misto i onda sam citao stare clanke i intervjue glumaca. Svi nedalmatinci glumci su morali da idu na ozbiljnu obuku iz splitskog govora pre snimanja. A Spiro Guberina, Dalmatinac koji je u seriji igrao vlaja iz Dalmatinske Zagore je morao da ozbiljno uci akcenat dalmatinskog zaledja! Tako nesto bi danas verovatno bilo nezamislivo. Doduse, Velo misto je produkcijski katastrofalno po mnogo drugih aspekata, ali da ne idem previse u off. Meni je pala na pamet Seljačka buna (ili kako se već zove taj film), Pavle Vujisić i Bata Živojinović se bez problema uklapaju u kajkavce, bar ja ne vidim neku razliku, a i Hrvati ih hvale po Youtube komentarima. U novijim serijama od mlađih jedino ako je glumac iz tog kraja, pa može da pogodi nešto govor, a i to izgleda samo ako se lično iscima. Navodno bi regionalne govore trebalo rade na akademiji, na bi to trebalo da bude toliko teško, ali i ukus publike se promenio, znam Beograđane koji su gledali Zonu Zamfirovu sa hrvatskim titlom. 2
Vasilij Zajcev Posted Tuesday at 15:57 Posted Tuesday at 15:57 Taj hrvatski naglasak kod Spasojevića je verovatno i najveća greška serije, baš bode uši. Pritom to posebno dolazi do izražaja kad upariš glumca sa jakim hr naglaskom da igra kumovski par iz Medveđe sa glumcem sa jakim Bg naglaskom. Imam utisak da su obojica bili sa Bg naglaskom (gde Timotijević i liči na Lukovića), ni po jada, niko ih nikad nije ni čuo kako su govorili...ali u ovom paketu su katastrofa. Još ih u ovoj poslednjoj epizodi skriva ovaj matori koji ga vuče ka nekom ličkom ("Mile je dobar čovjek"). Baš fulanje.. 1
Jimmy Kowalski Posted Tuesday at 16:16 Posted Tuesday at 16:16 15 minutes ago, Vasilij Zajcev said: Taj hrvatski naglasak kod Spasojevića je verovatno i najveća greška serije, baš bode uši. Pritom to posebno dolazi do izražaja kad upariš glumca sa jakim hr naglaskom da igra kumovski par iz Medveđe sa glumcem sa jakim Bg naglaskom. Imam utisak da su obojica bili sa Bg naglaskom (gde Timotijević i liči na Lukovića), ni po jada, niko ih nikad nije ni čuo kako su govorili...ali u ovom paketu su katastrofa. Još ih u ovoj poslednjoj epizodi skriva ovaj matori koji ga vuče ka nekom ličkom ("Mile je dobar čovjek"). Baš fulanje.. Svako prica svojim prirodnim akcentom, nebitno odakle su im likovi.. Jedino se Kovjanic potrudila da proba da bude drugacija.. Da ne bude da je to samo u nasoj produkciji, u Peaky Blinders svaki clan familije Shelby prica nekim svojim akcentom, sto je takodje urnebesno.
utilitarist Posted Tuesday at 16:39 Posted Tuesday at 16:39 (edited) 7 hours ago, Zabalujev said: Bata Živojinović se bez problema uklapaju u kajkavce stara je priča da niko nije skidao hrvatski kao bata. dobar je šlagvort za mali off, ne znam da l je do mog okruženja ili je tako svuda ali čini mi se da su ljudi oduvek skloni da ga potcenjuju, delom zbog političkog angažmana delom jer je "uvek isti". uvek mi je bio glumčina koja je u svakoj sceni dominantna, nekad i previše ali to je meni zabavno jer se ne grozim glumaca koji preteruju. oko zamerke da je uvek isti, eto ga primer za hrvatski no zar to ne važi i za vujisica u čiji se zanat retko sumnja? sad odoh u dublji off ali rangiranja glumaca su po pravilu čista subjektivnosti i u stvari to je drugačiji način da se kaže "nešto mi u ovom čovek nije simpatično". hrvatski kod spasojevića ne da mi nije parao uši nego ga nisam primetio ali jesam očekivao od njega i kuma da imaju južnjački akcenat. za akcenat koji probija kod majke fiktivnog zemunca iskreno nisam siguran koliko je uverljiv. a da budem jasan, meni se sviđa kako je odigran spasojević, čitajući mišu vacića zamišljao sam ga baš takvog za vreme sablje, kao drogiranog sociopatu sa kojim je mučno biti u istoj prostoriji. edit: omaših oba prezimena koja mame na omašivanje Edited Tuesday at 16:44 by utilitarist 6
overthinker Posted Tuesday at 16:51 Posted Tuesday at 16:51 Вечерас сам се шетао Вождовцем, на тротоару код специјалног суда , видно: полицајац са јако упадљивом аутоматским пушком. Не на рамену, на обарачу. Можда то није ништа ново, али одавно нисам прошао туда.
Zabalujev Posted Tuesday at 20:28 Posted Tuesday at 20:28 2 hours ago, utilitarist said: hrvatski kod spasojevića ne da mi nije parao uši nego ga nisam primetio ali jesam očekivao od njega i kuma da imaju južnjački akcenat. za akcenat koji probija kod majke fiktivnog zemunca iskreno nisam siguran koliko je uverljiv. a da budem jasan, meni se sviđa kako je odigran spasojević, čitajući mišu vacića zamišljao sam ga baš takvog za vreme sablje, kao drogiranog sociopatu sa kojim je mučno biti u istoj prostoriji. Ni ja nisam primetio hrvatski šmek u njegovom govoru, više mi je privlačila pažnju ta njegova sirova energija, mislim da je odlično odradio posao, stvarno one scene u jazbinama, da se uplašiš. 1
April Posted Tuesday at 23:39 Posted Tuesday at 23:39 6 hours ago, overthinker said: Вечерас сам се шетао Вождовцем, на тротоару код специјалног суда , видно: полицајац са јако упадљивом аутоматским пушком. Не на рамену, на обарачу. Можда то није ништа ново, али одавно нисам прошао туда. Prošao si pored mog studija, ulicom Deli Radivoja, ja sam prva zgrada do Spec. suda. Ljudi tu stražare decenijama, to im je posao. Nije to nikakva vanredna situacija.
overthinker Posted yesterday at 00:13 Posted yesterday at 00:13 Устаничком сам прошао. Изненадила ме дуга цев приправна на паљбу, смер цеви и то што пролазник који иде цивилним тротоаром мора да прође тик уз ту цев пушке.
Recommended Posts