bigvlada Posted March 22, 2016 Posted March 22, 2016 Tema za priče o starim kompjuterima, starim programima i starim korisnicima istih :D Pre nekoliko godina sam nabasao na sajt koji se bavi istorijatom grafičkih korisničkih interfejsa, sada ih imaju baš dosta od Alto-a do Windows-a 10. http://toastytech.com/guis/index.html Xerox Alto Xerox Star
hazard Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Atari ST. Dobio za svoj 7. rođendan, iznenađenje. Kada su došli drugari iz škole na proslavu, bio je red iz sobe na spratu maltene niz stepenice, čekalo se da se igraju igrice. Imao je crno-beli monitor (mogao je da se nakači na TV ako se htela boja, ali je onda rezolucija bila znatno niža), dva flopi drajva i nije imao hard disk. Imao sam za njega neki word processor sa Meka, pa sam morao prvo da učitavam emulator da bi ga poterao (to je bila procedura sa ubacivanjem 4 diskete). Legendarni Motorolin 68000 procesor. Jednog dana sam došao iz škole i kompjutera jednostavno više nije bilo na stolu. Ćale mi saopštio da su ga prodali, došla loša vremena jbga. I ako nije bio prvi kompjuter koji sam koristio, bio je prvi koji je bio samo moj. Ova hibridna 16-bitno-32-bitna mašina mi je ostala u lepom sećanju, godinama sam se posle potajno nadao da će Atari izroniti iz pepela, izaći sa nekim novim ljutim mašinama, i oduvati konkurenciju i poslati Majkrosoft u istoriju. Naravno, tada još nisam znao bog zna šta o kompjuteraškoj industriji :D
bigvlada Posted March 30, 2016 Author Posted March 30, 2016 Pa realno ti na ST-u nije trebao hard a dobar broj korisnika je deo RAM-a koristio kao ram disk. Ti si imao onaj prvi model, kod koga se os učitavao sa diskete? Ako je nečega bilo na pretek na ST-u onda su to tekst procesori. Pretpostavljam da si koristio Mac Write pod emulatorom (bio je vic da si imao veći ekran nego na Mac-u ) jer je to tada bilo savršenstvo u malom pakovanju, tekst procesor i polu dtp program koji je bio velik valjda samo 84 kilobajta. Ja sam posle iskustava sa neproširenim ZX 81 (RAM od 1kb ) uvek cenio kompaktne programe sa puno opcija.
Razzmatazz Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Ima za 128-micu dobra reklama: Dok sam imao C64, čeznuo sam za 128-micom samo zbog tastature, majke mi. Delovala je tako moderno i profesionalno tad. Još je ortak imao 128 dizelku, a mi kad smo navratili da je vidimo prvi put, sve nam pred očima prolazi lansiranje raketa na mesec i slične gluposti.
Tale Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Hehe.. Imao sam monitor i kabl sa svičem koji je prebacivao sa color (C64) na monohromatski (128). Eh..
Razzmatazz Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 (edited) Moram priznati da su meni pored svih igara od početka najveći wow efekat napravili introi i da sam najverovatnije zbog toga otišao u programere. "How the fuck did they do that?" Imam negde screenshotove koji su napravljeni preko nekog digitajzera kao kratki anim gifovi, tako da ne izgledaju oštro i statično kao danas kad se skine screenshot preko nekog emulatora, nego deluje genuine. Idem da probam da iskopam i da vidim da li će moći preko imgura lepo da se podeli. Nađoh: Desno dugme pa "view image" u Firefoxu, tad ga otvori (skoro pa u) full screenu. Imam još i: Barbarian IICobraConquest for the CrownDecathlonEliteGrand Prix CircuitInternational KarateInternational SoccerKick OffKick Off 2The Last Ninja (1 i 2)OutRunPirates!Rick DangerousR-TypeTetris (matori original) Pa ako nekoga zanima još neka od mrdajućih slika koje izazivaju epilepsiju, kažite da okačim. Edited March 30, 2016 by Razzmatazz
francuski sobar Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Imao sam za njega neki word processor sa Meka, pa sam morao prvo da učitavam emulator da bi ga poterao (to je bila procedura sa ubacivanjem 4 diskete). Legendarni Motorolin 68000 procesor. Imao je Atari jake WP i DTP programe i podršku za njih. pa sam neko vreme na Amiđi tero Atari emulator da prebacujem naše latinične i ćirilićne fontove pa i da ih pravim u nekom dobrom font editoru na Atariju. Ili sam čak pod Atari emulatorom na Amigi pokreto Mac emulator zbog toga, sve samo sa disketama, ne sećam se više.
Razzmatazz Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 (edited) Pa i pod PC-jem se gurao GEM da bi se poterao Ventura Publisher tada. Šta smo imali na Amigama, samo Page Setter (prelamao maturski u njemu) i Page Stream tad. Edited March 30, 2016 by Razzmatazz
francuski sobar Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Pa i pod PC-jem se gurao GEM da bi se poterao Ventura Publisher tada. Šta smo imali na Amigama, samo Page Setter (prelamao maturski u njemu) i Page Stream tad. Jest sećam se, gledo sam koako ljudi rade.. kucaju tekst u Word Perfektu pod DOS.om, naprave ilustraciju u Korelu pod Windowsom i sve slože u Venturi pod GEM-om Imo je C64 svoj GEM
Prospero Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 (edited) Prvenac, dobio polovan 1988 Igrao sam se malo u Basic-u narednih godinaSledeći korak je bio 486 sa Win 3.11 u 1996. To je već bilo ozbiljno DOSovanje i Windowsovanje. Jedna posledica korišćenja Norton Commandera od onomad je što do dan danas na TCommanderu podešavam boje da budu iste kao na starom NCu :D Edited March 30, 2016 by Prospero
hazard Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Tjah Norton Commander, najjači dodatak je bio PC Tools! 4 desktopa na Windowsu 3.11...boje pozadine ludilo...widgeti...šta oćeš...
hazard Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Moram priznati da su meni pored svih igara od početka najveći wow efekat napravili introi i da sam najverovatnije zbog toga otišao u programere. "How the fuck did they do that?" Imam negde screenshotove koji su napravljeni preko nekog digitajzera kao kratki anim gifovi, tako da ne izgledaju oštro i statično kao danas kad se skine screenshot preko nekog emulatora, nego deluje genuine. Idem da probam da iskopam i da vidim da li će moći preko imgura lepo da se podeli. Desno dugme pa "view image" u Firefoxu, tad ga otvori (skoro pa u) full screenu. Imam još i: Barbarian II Cobra Conquest for the Crown Decathlon Elite Grand Prix Circuit International Karate International Soccer Kick Off Kick Off 2 The Last Ninja (1 i 2) OutRun Pirates! Rick Dangerous R-Type Tetris (matori original) Pa ako nekoga zanima još neka od mrdajućih slika koje izazivaju epilepsiju, kažite da okačim. Daj sve Još kad bi imao Golden Axe i Commander Keen-a...
Recommended Posts