Jump to content
IGNORED

NATO

bigvlada

Recommended Posts

Posted

mislim da ozbiljna studija na tu temu nije radjena, ali takodje mislim da ce Prospero znati vise

Posted

Ne treba se svadjati ni sa kim ako apsolutno ne mora, ali treba biti otvoren i jasan u tome gde su granice dokle mi objektivno mozemo da idemo u skladu s tim ko smo, koliki smo, gde smo sta smo i sta nam prevashodno treba.

:D

Ja izgiboh nocas pitajuci te o potrebi definisanja takozvanih nacionalnih interesa, ti nista.

Da bi, evo gore, naveo upravo elemente istih bez da ma i naznacis gde se ti interesi kriju.

Dakle, pises nacelno, ili cesmo konacno da cujemo ko smo, sta smo i sta nam prevashodno treba.

Pa da vidimo koji su to nacini i sredstva da se to postigne.

To se, inace, moze da zove i osnova za stvaranje odbrambene/vojne doktrine i na njoj zasnovanih strategija.

Inace, ovako nacelno, mozemo letnji dan do podne.

Posted (edited)

Problem je u tome sto

1) USA nema blage veze sa Tracim rajhom

2) Srbija nije samo sedela i mirisala cvece

3) Objasnio sam ti vec dva puta da je malo pocesci pristup medjunarodnim odnosima da neka drzava identifikuje odakle joj preti najveca opasnost i onda gleda da te odnose dovede na najbolji moguci nivo, kao i da smo mi sami to radili ne znam ni ja koliko puta, uostalom tako je, u samoj sustini, i nastala i EU

4) Bilo koja budala (koja ti valjda nisi) kad ne zna sta ce potegne za Hitlerom i onda kad to veze s mozgom nema

Imas mnooogo bolje primere iz nacionalne istorije kad je situacija bila ne kao danas nego ti je zemlja xy direktno pretila da ce te progutati ako ne ides s njom u RAT, a ne u savez u kome mozes da sedis i cukas i da ne ides nigde gde ti se ne ide, a da ne pricam sto ne govorimo ni o tome (ucalnjenju) nego o nizem stepenu saradnje - pa opet te bivse srspke vladare niko ne zove izdajicama jer je - sumanuto (recimo Stefan Lazarevic ili Djuradj Brankovic). Nadam se da smo to konacno razjasnili. Ali nemoj da te to sprecava da jos x puta pises o Nedicu, Pavlu i bla bla

Pa vidi ne znam šta da kažem na to da je eto smislenije vući paralele sa 1 Đurađom Brankovićem nego Pavlom Karađorđevićem.

Naročito kada je reč o njihovom poimanju nečeg što zovemo - nacionalni interes. Na te gnusne paralele se navikavaj vremenom, šta da ti kažem, biće ih sve više. Ako nemačka levica može u parlamentu prozivati Merkelovu za ponavljanje grešaka od pre 75 godina onda....kakva će tek lavina grunuti kako se budu gomilale sveevropske trupe na ruskim granicama.

Nije Srbija cvećka, nije Rusija cvećka, nije naročito bila cvećka 1939. Ako se za Holokaust u dobro obaveštenim krugovima pročulo tek s početka '42, onda dozvoli da se solidan deo sveta do tada rukovodio nacionalnim interesima, patriotizmom i sličnim zastarelim motivima a ne - modernim humanitarizmom. I kad se saberu svi uslovi stavljeni pred Srbiju, i koji se tek najavljuju da će biti postavljeni, da bi postala deo modernog, civilizovanog zapadnog sveta - onda se, hteo ti ili ne, najbliža paralela iz prošlosti nameće sama od sebe.

Sve do jedna istočnoevropska članica je pristupila paktu iz manje ili više opravdanog straha i zbog lošeg iskustva sa nekim istočnim susedom, i pakt je bio garancija bezbednosti od tog istočnog hegemona. Srbija jedina treba pristupiti da je sam NATO ne bi raskomadao.

Edited by dillinger
Posted (edited)

Ja izgiboh nocas pitajuci te o potrebi definisanja takozvanih nacionalnih interesa, ti nista.

Da bi, evo gore, naveo upravo elemente istih bez da ma i naznacis gde se ti interesi kriju.

Dakle, pises nacelno, ili cesmo konacno da cujemo ko smo, sta smo i sta nam prevashodno treba.

To se, inace, moze da zove i osnova za stvaranje odbrambene/vojne doktrine i na njoj zasnovanih strategija.

Хоћемо српску сељачку државу!

Edited by hausmaistor
Posted

EU, interoperabilnost sa NATO kao strateška opredeljenja, bez uclanjenja (mislim, ja licno sam ya clanstvo, ali postujem volju naroda :) )

Treba nam NATO zaštita za Severno Kosovo, bez albanskih vojnika i sa srpskim policajcima u kosovskim uniformama i još par stvari ali daleko od statusa RS u smislu da Srbi mogu da blokiraju stvari koje se tiču njih, ali ne i pravac i generalno politiku Kosova. Nezavisnog Kosova.

Treba nam relativni status quo u BiH. 

Trebaju nam što bolji odnosi sa CG, prevazilaženje nepoverenja, itd. Ne dovodeći nikako u pitanje nezavisnost CG. 

Treba nam stabilna Makedonija - to od nas ne zavisi

Trebaju nam dobri odnosi sa HR...ne znam koliko to od nas zavisi. 

Posted

Srbija jedina treba pristupiti da je sam NATO ne bi raskomadao.

Ne mora da pristupi, kao sto rekoh gore, jer ne moye ybog unutrasnje politike, ali da ima potpuno prisan odnos, koliko je god to moguce. 

Ovo ostalo - necu uopste vise o tome da pricam, napisao sam sta sam imao, nek ljudi citaju i procene.

Posted

Mmm, izuzev nezavisnog Kosova, ja ne vidim da smo daleko od toga i sada.

Posted (edited)

Mmm, izuzev nezavisnog Kosova, ja ne vidim da smo daleko od toga i sada.

Daleko smo. U BiH je situacija nestabilna, na Kosovu fluidna i neresena, u CG ne zavisi toliko od nas, ali bi na tome moglo da se poradi, doduse tesko ce ici sa Milom. 

Edited by MancMellow
Posted (edited)

U BiH imaš na delu sudar centripetalnih i centrifugalnih sila već 20 godina, i to je proces koji se samo može držati pod kontrolom, teško je zaustavljiv. Ne vidim da mrda igde, dakle tu je gde je.

Na Kosovu je krenulo da se odmotava, ako se ikada skorije bude rešavalo to će biti poslednje.

Sa CG odnosi nikad bolji u 10 godina, vlasti na istoj talasnoj dužini, a to je i kroz prošlost (XIX vek) bilo tako i od toga zavisilo.

Sa Hrvatskom može očigledno samo preko tetke, drugačije će teško ići dokle god se hrvatstvo u srži zasniva na antisrpstvu, a ne racionalnim interesima i (nekakvoj) nacionalnoj koheziji.

S Makedonijom smo i najbolji, od svih okolo oni od nas nemaju boljeg suseda. Svi ostali im bar po nešto negiraju. Bugari jezik i narodnost, Grci ime države, Albanci četvrtinu teritorije.

Edited by Tribun_Populi
Posted

Ne mora da pristupi, kao sto rekoh gore, jer ne moye ybog unutrasnje politike, ali da ima potpuno prisan odnos, koliko je god to moguce. 

Ovo ostalo - necu uopste vise o tome da pricam, napisao sam sta sam imao, nek ljudi citaju i procene.

Što se mene lično tiče Srbija ne bi trebala ništa da radi, i da se na sve pozive za opredeljivanje pravi nikad blesavija. Ti već par godina, ako smem da primetim, pozivaš na konačno opredeljivanje da sutra ne bude kasno. Iskustveno, što si kooperativniji bacaju ti se ranije teže i veće žabe u tanjir. Hoćeš da sedneš sa Prištinom hop evo ti Briselskog sporazuma, hoćeš pregovore sa EU hop evo ti poglavlja 35. Jer, zaboga, neće zapadni svet da ponavlja greške sa Kiprom i sl. Neće drugačije biti ni sa BiH ni bilo čim drugim. 

Nisu šanse Srbije neke ni ovako van tih zapadnih integrativnioh procesa da se razumemo, na kraju možda bude i gore, to se ne zna, ali status quo (od vitalnog značaja za Srbiju) se narušava najviše i najbrže srpskim približavanjem EU/NATO

Posted

U BiH imaš na delu sudar centripetalnih i centrifugalnih sila već 20 godina, i to je proces koji se samo može držati pod kontrolom, teško je zaustavljiv. Ne vidim da mrda igde, dakle tu je gde je.

Na Kosovu je krenulo da se odmotava, ako se ikada skorije bude rešavalo to će biti poslednje.

Sa CG odnosi nikad bolji u 10 godina, vlasti na istoj talasnoj dužini, a to je i kroz prošlost (XIX vek) bilo tako i od toga zavisilo.

Sa Hrvatskom može očigledno samo preko tetke, drugačije će teško ići dokle god se hrvatstvo u srži zasniva na antisrpstvu, a ne racionalnim interesima i (nekakvoj) nacionalnoj koheziji.

S Makedonijom smo i najbolji, od svih okolo oni od nas nemaju boljeg suseda. Svi ostali im bar po nešto negiraju. Bugari jezik i narodnost, Grci ime države, Albanci četvrtinu teritorije.

Hmm. Ne bih ja toliko ostro.

Pre bih ovo rekao za crnogorstvo.

Posted

To nije "jer nesto" nego je to jedina opcija koja nikada nije probana posle 1989. Kako smo mi to posle 2007 bili totalno okrenuti Zapadu kad smo ostali jedina zemlja na Balkanu koja je eksplicitno rekla da nece u NATO? I Tadic je za to glasao. Nismo morali da pristupamo, do sada ni ne bismo pristupili sve i da smo rafili sve isto kao CG, ali jbg, mi smo jedini otvoreno rekli da necemo. To nesto znaci - ne zelis da budes saveznik. A Srbija nit je Svajcarska ili Austrija nit je u Alpima.

Ali je zato izrokana uzduž i popreko od strane tog saveznika™ i isti joj je ratom oteo petinu teritorije samo sedam godina pre nego što mu je Srbija, sram je bilo, rekla da nije baš u fazonu tog savezništva. Ej, sedam godina. To nije dovoljno da se ohlade leševi poginulih a kamoli da se u narodu primi ideja takvog savezništva. Pri tome su srpski političari bukvalno poslali poruku u Brisel da što se njih tiče sutra bi podneli aplikaciju za članstvo ali je problem u tome što bi lako mogli da završe nataknuti na vile pa ako može za Srbiju da se napravi mali presedan i sačeka par decenija dok narod zaboravi šta treba da zaboravi. Rekao bih da je to više nego fer pristup, ali ne - mora da se trasira put ka NATO sad i odmah inače će da se naljute i aktiviraju nam Vojvodinu i Sandžak. Ako to nije pretnja anihilacijom onda ne znam šta je.

Posted

Nego, šta će sad biti sa ovim iznenadnim gostima sa Kube? Sedeće u Srbiji u zatvoru iako nisu osudjeni za bilo šta? Ili će biti na slobodi uz nadzor?

Posted

Nego, šta će sad biti sa ovim iznenadnim gostima sa Kube? Sedeće u Srbiji u zatvoru iako nisu osudjeni za bilo šta? Ili će biti na slobodi uz nadzor?

Biće na slobodi bez nadzora.

• Create New...