Jump to content
IGNORED

SpaceX

Prokleto Djubre

Recommended Posts

Posted (edited)

Vidim mnogo dobrog, zato sam i rekao da je ovo veliki uspeh što su uspeli da urade. Nateraće druge da razmisle kako da smanje troškove. Ono gde se ne slažemo je to što ja mislim da ovo nije revolucija. 

To je i dalje isti princip kao i matora A4, uz niže troškove i veću pouzdanost. Kao fantastično nabudžena parna lokomotiva, ali i dalje parna lokomotiva. Prva generacija lansirnih sistema. 

Recimo da uspeju da posle nekog vremena rutinski vraćaju prvi i drugi stepen, brzo, pouzdano i jeftino ga rasklope, pregledaju, sklope i ponovo lansiraju. I onda im neko poremeti koncepciju drugačijim pristupom. Već je izvršena proba rada raketnog motora kome je metalna mlaznica odštampana pomoću 3D printera.

Koliko sam ja shvatio, ne rasklapa se nista, kao sto se ne rasklapa svaki avion kad sleti, nego se pregleda, napuni i ponovo lansira...

Sto se tice 3D stampanja, i tu je SpaceX u prednosti :

It was announced in May 2014 that the flight-qualified version of the SuperDraco engine is fully printed, and is the first fully printed rocket engine

Edited by braca
Posted

Koliko sam ja shvatio, ne rasklapa se nista, kao sto se ne rasklapa svaki avion kad sleti, nego se pregleda, napuni i ponovo lansira...

Sto se tice 3D stampanja, i tu je SpaceX u prednosti :

To ćemo tek da vidimo, jer su identične izjave bile davane i za šatl. 

Posted

Evo neki novi materijali iz SpaceX:

Posted

U milimetar su pogodili gdje treba da sleti.

Posted

Pre neki dan citam raspravu o ovom sletanju na reditu i najbolja stvar mi je bila kad je neki lik rekao "ovo je prva stvar koju sam video da eksplodira bas onako kako Majkl Bej zamislja da stvari eksplodiravaju" :D 

• 2 months later...
Posted (edited)

27:33

:heart:

Edited by Roger Sanchez
Posted

Parkirase ga i na barzu, konacno.

Posted

Nisam se rodio kad je Armstrong & ekipa otišla na mesec, sećam se šatla koji je eksplodirao sa prvom ženom astronautom i mislio sam da neću doživeti neki veliki uspeh i pomak u svemirskim putovanjima, ali ovo je taj momenat, katalista budućih istraživanja i odlaska na Mars :)

Posted

Nisam se rodio kad je Armstrong & ekipa otišla na mesec, sećam se šatla koji je eksplodirao sa prvom ženom astronautom i mislio sam da neću doživeti neki veliki uspeh i pomak u svemirskim putovanjima, ali ovo je taj momenat, katalista budućih istraživanja i odlaska na Mars :)

Teško. Ovo je sjajan uspeh, ali to je i dalje konvencionalna raketa. 

Posted

Nevidjen osecaj bio da se gleda prenos.  :)

Posted

Najjaci je osecaj bio, moze sad da sere koliko ko hoce i da pokusa da proda svoje kao prvo:

Satl sa prvom zenom astronautom, nije nego  -_-

A шок шокова, neverica, cutanje i postepeno, u toku dana kapiranje sta se u stvari dogodilo - tada, inace, nije bilo komentatora, Jugina, Lazanskih i ostalih njima slicnih da objasnjavaju, bilo je:

Његов бип...бип...бип...  :wub: