Prospero Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 (edited) Pitam se je li ovo najsmrtonosniji napad 1 počinioca ikad? edit: @dagmar ajd nemoj smarati s tim "nekad su ih zvali militanti a sad došla mečka pred kuću" cricama Edited July 15, 2016 by Prospero
Joshua Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 Cini mi se da je najbolje resenje tzv. Africki model. Poslednjih godina u delovima Afrike poput Nigerije razne islamske grupe ubijaju puno ljudi. Zapadni mediji i politicari uspesno ignorisu sve sto se desava na terenu i tek ponekad kao uzgrednu vest prenesu da je ubijeno ili oteto xx ljudi. Niko se ne uzmirava, niko ne reaguje, nema emocija, solidarnosti i pokazivanja empatije. Kako da se nije desilo i svi su mirni. aha, osim što se nigerija polako doseljava u italiju. ona koja se ne brodopolomi u mediteranu, tj. pa spasavanje. pa izvlačenje tela i olupina. možeš i da izabereš da se ne solidarišeš al ne možeš da te ne košta , pa makar i u najprizemnijem finansijskom smislu. mečka svakako nađe put. ovaj odgovor pod uslovom da se nisi zezao u postu. ako si se zezao - ignoriši. ako nisi - svejedno nemam šta da dodam.
ToniAdams Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 mečka svakako nađe put. ovo cu krenuti da masovno koristim u dnevnom govoru bilo bi dojaja da saznamo, a svakako da se to nikad nece desiti, koliko je napada dosad spreceno.
borris_ Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 (edited) Pisalo se o tome ovdje u fr. Uhvatili su jednu grupu koja je planirala napade na Euro 2016. Bilo je i drugih slucajeva. Edited July 15, 2016 by borris_
Joshua Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 (edited) @ onaj adams gore ne može - nađi nešto drugo. može - 10 evara. Edited July 15, 2016 by Joshua
Dagmar Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 @dagmar ajd nemoj smarati s tim "nekad su ih zvali militanti a sad došla mečka pred kuću" cricama Pa nije došla mečka, nego je dovedena, godinama pregalačkog rada. I sad imaš polurazvaljenu Afriku i bliski istok, i milione muslimana u Evropi, i šta sad? Da se pomiriš sa ovim i osnažuješ neke bezbednosne službe? ili neki rat u najavi?
wall Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 ovo cu krenuti da masovno koristim u dnevnom govoru bilo bi dojaja da saznamo, a svakako da se to nikad nece desiti, koliko je napada dosad spreceno. Koliko se može napipati, puno.Mislim da su se posle napada u Parizu malo izlanuli pa je bila cifra od 20-30.
radisa Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 Pa nije došla mečka, nego je dovedena, godinama pregalačkog rada. I sad imaš polurazvaljenu Afriku i bliski istok, i milione muslimana u Evropi, i šta sad? Da se pomiriš sa ovim i osnažuješ neke bezbednosne službe? ili neki rat u najavi? Da nije bilo WW2, već bi se pričalo o konclogorima, nego, ne sme niko... Još...
Dagmar Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 Da nije bilo WW2, već bi se pričalo o konclogorima, nego, ne sme niko... Još... Ja mislim da ovo ima jeziv potencijal da preraste u zapadnoevropsku istragu poturica. Gde u poturice dođem i ja. Mislim da ova prosek masa zapadne Evrope samo kupi bes i kuva. I glasa za desničare, ali problem je što će tek da glasa.
Lord Protector Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 (edited) Ovde nikakve post festum policijske akcije bilo kakvog obima neće dovesti do rešenja. Zapadna sekularizovana društva su nesposobna da se bore sa modernim religioznim fanatizmom jer oni vrlo dobro znaju da je moć sekularne države ograničenog dometa, dobro su ušuškani u ''sigurnost'' pravne države i poštovanja ljudskih prava. Protiv religioznih fanatika i kultova mora se boriti totalno, moraju se u određenim slučajevima suspendovati religiozna prava, raspuštati ekstremističke bogomolje, stavljati čitave religiozne pokrete van zakona, zabranjivati učenja i propagandu, primenjivati metode koje su primenjivane prilikom denacifikacikacije Nemačke i Japana. U Japanu su npr. američke okupacione vlasti spalile sve propagandne filmove koji su veličali japanski militarizam i ekspanzionizam. I naravno, ništa neće uraditi dok problem ne saseku u korenu, a to je Saudijska Arabija i njen izvoz verskog ekstremizma. Edited July 15, 2016 by slow
iDemo Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 iDemo, 2004 godine Nemacki mediji su pustali sliku crkve koja gori i govorili o napadima na dzamije u Beogradu i Nisu. Slicno je bilo za vreme talacke krize u moskovskom pozoristu. Sve vreme mediji su govorili o ratu u Ceceniji i zlocinima Ruske vojske. Ljudi u pozoristu su bili minorna vest. Pozdrav, X500 Sad razumem na sta si (tacno) mislio. OK. Nisam iz prve ukacio 'sta je pisac hteo da kaze'.
iDemo Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 Ovde nikakve post festum policijske akcije bilo kakvog obima neće dovesti do rešenja. Zapadna sekularizovana društva su nesposobna da se bore sa modernim religioznim fanatizmom jer oni vrlo dobro znaju da je moć sekularne države ograničenog dometa, dobro su ušuškani u sigurnost pravne države i poštovanja ljudskih prava. Protiv religioznih fanatika i kultova mora se boriti totalno, moraju se u određenim slučajevima suspendovati religiozna prava, raspuštati ekstremističke bogomolje, stavljati čitave religiozne pokrete van zakona, zabranjivati učenja i propagandu, primenjivati metode koje su primenjivani prilikom denacifikacikacije Nemačke i Japana. U Japanu su npr. američke okupacione vlasti spalili sve propagandne filmove koji su veličali japanski militarizam i ekspanzionizam. I naravno, ništa neće uraditi dok problem ne saseku u korenu, a to je Saudijska Arabija i njen izvoz verskog ekstremizma. Denacifikacija Nemacke je trajala jedno 3-4 godine... Cirka. Posle su glumili denacifikaciju - i jedni i drugi i treci.
Muwan Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 Ne znam nisam pametan. Ja bih ovdje primjenio izraelski recept. Oduzimanje/unistavanje imovine najblizoj familiji, njegovoj i pomagaca (ako ih ima, a vjerujem da ih ima). Ako nemaju drzavljanstvo, + protjerivanje. To em neće ništa rešiti em je odatle pa do otvaranja konclogora sabirnih centara po američkom modelu iz WW2 samo jedan korak. Rešenje je na Bliskom Istoku i sastoji se iz dva koraka: 1. Staviti Saudijsku Arabiju pod međunarodnu kontrolu (za šta niko nije voljan) 2. Suočiti se sa surovom istinom da su bliskoistočni diktatori, takvi kakvi jesu, jedini sposobni da u nekoj solidnoj meri sabiju teroriste u mišje rupe i zatvore im kanale kojima prebacuju ljudstvo i ideologiju u Evropu (tek za to niko nije voljan) Ovo pod 2. sam čuo i od nekih univerzitetskih profesora u Turskoj. Nimalo im se ne sviđa što je tako ali kažu, ako pola miliona američkih vojnika nije bilo u stanju da bilo šta kontroliše u Iraku onda šta da očekuješ kada u nekoj sličnoj zemlji samo ubiješ diktatora i onda sve prepustiš stihiji. Može i demokratija na Bliskom Istoku, sve pet, ali ovo joj je cena ako je neko rad da je plati.
Prospero Posted July 15, 2016 Posted July 15, 2016 (edited) Postoji "kvaka" u tome što pričamo sa pozicija interesa EU/Evrope (pa i nas) a to su ipak strani faktori u datim zemljama. Odnosno to je stavljanje tih društava u položaj pukog objekta na neodređeno, i ja ne znam šta bi se dobilo time. EU se više neće baviti eksportom demokratije kao spoljnompolitičkim oruđem, ta era je na izdisaju i narednih godina će svakako lako & brzo prihvatati "stabilnost" (iz svoje vizure) na uštrb svega ostalog. @slow Denacifikacija je usledila nakon Holokausta koji je imao milione mrtvih na industrijskom nivou (i da ne računam ostale), ovde pričamo o, odoka, manje od 1000 mrtvih u Evropi u više od 10 godina modernog terorizma (računam od voza u Španiji) inspirisanog nekim radikalnim crtama islamskih učenja. Nejasno je kako si to stavio u istu ravan pa zahtevaš slična rešenja. Edited July 15, 2016 by Prospero
Recommended Posts