Jump to content
IGNORED

Sve što ste želeli da znate o Nemanjićima


Jerry

Recommended Posts

Nije Stefan Nemanja, nego Stefan Prvovenčani. I naravno da je primio krunu od pape, kada mu Vizantija nije htela dati. I nije bio katolik. I te vladare je bolela patka™ od koga će dobiti krunu, samo da je dobiju. Uostalom, u to doba su krstaši zauzeli Carigrad i ugled i autoritet pravoslavnog poglavara nisu bili na istom nivou.

Link to comment
Nije Stefan Nemanja, nego Stefan Prvovenčani. I naravno da je primio krunu od pape, kada mu Vizantija nije htela dati. I nije bio katolik. I te vladare je bolela patka od koga će dobiti krunu, samo da je dobiju. Uostalom, u to doba su krstaši zauzeli Carigrad i ugled i autoritet pravoslavnog poglavara nisu bili na istom nivou.
Hajde , u pravu si !Srećna ti Nova Godina !
Link to comment
Hajde , u pravu si !Srećna ti Nova Godina !
Čisto da se razumemo, potpuno sam na liniji onoga o čemu govoriš, moja gornja opaska se više odnosila na to da te ispravim, dok se neki od pobornika vaskolikog pravoslavlja kao jedinog ispravnog ne uhvate za to da si omašio vladara, kao da ima veze da li je primio krunu ovaj ili onaj 30 godina ranije ili kasnije, kada se govori o spremnosti vladara da šetaju od jedne do druge crkve, što je jasna aluzija na to koliko im je do iskrene vere stalo i jasna odrednica da je njima bilo do moći, bogatstva i sopstvenog uživanja. A sve sveci, znameniti. Edited by Filipenko
Link to comment

И затим је примио круну од првог српског архиепископа Св. Саве. Баш су наше цркве коју су подизали светородни преци католичке.

Link to comment
Sve dok ima "ovakih" koji se zamajavaju sta je pravoslavlje i ko je od koga primao neke krunepre 800 godina ( a nazalost Srbija puna takvih )vazno je da je Dulic rekao ko je i sta je.
А јел се у Немачкој не проучава историја и јел Немци нису Немци?
Link to comment
А јел се у Немачкој не проучава историја и јел Немци нису Немци?
Istoricari je naravno "proucavaju". Normalne ljude boli "njeznik" da se zamajavajubeskonacnim naklapanjima o temama da li je Karl Veliki bio Nemac ili Francuz.Uostalom Nemacka je jako "desenzibilizarana" od brojanja krvnih zrnaca.Ko ih broji,taj najebe.Tako je najebao i izdavac cuvenog i cenjenog dnevnika FAZ koji je sasvimslucajno i nehotice u kolumni o bivshem ministru odbrane iz UK uzgreddodao da je taj i Jevrejin. Tu mu je bio kraj.Ali ce proteci josh mnogo vode i Dunavom i Savom, i Timokom i Velikom Moravomdok to likovi slicni tebi ne pokapiraju.A jel Rasim Ljajic za tebe Srbin ili samo neki simpaticni lik iz Sandzaka? Edited by Teja
Link to comment
Istoricari je naravno "proucavaju". Normalne ljude boli "njeznik" da se zamajavajubeskonacnim naklapanjima o temama da li je Karl Veliki bio Nemac ili Francuz.Uostalom Nemacka je jako "desenzibilizarana" od brojanja krvnih zrnaca.Ko ih broji,taj najebe.Tako je najebao i izdavac cuvenog i cenjenog dnevnika FAZ koji je sasvimslucajno i nehotice u kolumni o bivshem ministru odbrane iz UK uzgreddodao da je taj i Jevrejin. Tu mu je bio kraj.Ali ce proteci josh mnogo vode i Dunavom i Savom, i Timokom i Velikom Moravomdok to likovi slicni tebi ne pokapiraju.
Па видиш, као прво ја сам завршио већи део историје на факултету, а као друго, то није домен само историчара, јер садржи узроке дешавања, као узрочно-последичног континуитета, који се односе на све нас. То што "нормалне људе" боли шта већ, је зато што "нормални људи" ионако не знају ништа ни о чему. Edited by Дамянович
Link to comment
A jel Rasim Ljajic za tebe Srbin ili samo neki simpaticni lik iz Sandzaka?
Ја напросто не знам шта је Љајић етнички, мада је статистичка вероватноћа да јесте Србин. А поред тога јесте и симпатични лик из Санџака.
Link to comment
И затим је примио круну од првог српског архиепископа Св. Саве. Баш су наше цркве коју су подизали светородни преци католичке.
Pa to ti i kažem :lol: Uzeo 1217. od jednog (pape), a potom 1219. i od drugog (nikejski patrijarh), sve uz protivljenja onog drugog. Baš se o tome i radi, malo od jednog, malo od drugog, uzmi gde se može i šta se nudi, strpaj si u guzicu i vozi Miško. I još posle sazidaš crkve (nije problem) i dodeliš im gomilu sela da ih kmetovi opslužuju i izdržavaju (jeste problem) - svetac postaješ o'ma', po skraćenom postupku...Svi Nemanjići tako postadoše sveci, a podosta ih se pobuni protiv rođenih očeva ili braće i zarati sa njima. Posebno je interesantno videti kako se oceubicama daju statusi svetaca, nakon što isti učine jedan od najvećih grehova - zaboravljajući na zapovest "poštuj oca i majku svoju da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji". Ipak, bilo im je dobro, a i živeli su dugo kao psi, uglavnom - koga nije svrgao otac ili brat, taj je vladao barem 35 godina. A i sveci su. Jadnog naroda se niko ne seća, osim kroz prizmu tih smradova, kako su oni bili veliki. Nisu Turci ovde zavladali zato što su bili ne znam kakvi, već zato što su uzimali desetak, a hrišćanski velikaši trećinu. I to je jedna od surovih strana naših velikih, svetih.
Ali ce proteci josh mnogo vode i Dunavom i Savom, i Timokom i Velikom Moravomdok to likovi slicni tebi ne pokapiraju.
Ma neće takvi nikada pokapirati. Zato se protiv njih treba boriti. Inkvizicijom, ako treba, samo da se smaknu sa pozicije da mogu da truju naivne i neobrazovane. Pa neka stradaju u ime Hristovo i daju lični primer. Edited by Filipenko
Link to comment
Па видиш, као прво ја сам завршио већи део историје на факултету, а као друго, то није домен само историчара, јер садржи узроке дешавања, као узрочно-последичног континуитета, који се односе на све нас. То што "нормалне људе" боли шта већ, је зато што "нормални људи" ионако не знају ништа ни о чему.
Mene ne brinu ovi sto ne znaju jer laprdaju tako kako cuju od vas koji ste zavrshili veci deo istorijena fakultetu. Da me ubijesh ne znam sta ti ovo boldovano znaci :D Stigo si samo do Kosovskog boja?Sto nisi celu istoriju studirao?
Link to comment
Jadnog naroda se niko ne seća, osim kroz prizmu tih smradova, kako su oni bili veliki. Nisu Turci ovde zavladali zato što su bili ne znam kakvi, već zato što su uzimali desetak, a hrišćanski velikaši trećinu. I to je jedna od surovih strana naših velikih, svetih.
Pa to Filipenko nije bio izum spskih velikasha. Bilo tako svuda. I trajalo to tako skorodo devetnaestog veka. U ovoj mojoj nemackoj pokrajini, u kojoj zivim, bilo uobicajenoda kad kralju trebalo love da gradi zamak za ljubavnicu,onda jurio mlade momke po njivama pa ih prodavao ili Rusima , a uglavnom Englezima za ratove u Americi.To je istorija, svima poznata, i tu nema mnogo mesta za neke interpretacije.
Link to comment
Ma neće takvi nikada pokapirati. Zato se protiv njih treba boriti. Inkvizicijom, ako treba, samo da se smaknu sa pozicije da mogu da truju naivne i neobrazovane. Pa neka stradaju u ime Hristovo i daju lični primer.
То вероватно зато што је снага твојих аргумената велика и јака (као и до сада, у случају нпр. Стефаан Немање, и ово последње што си изнео нису материјалне чињенице).
Link to comment
Mene ne brinu ovi sto ne znaju jer laprdaju tako kako cuju od vas koji ste zavrshili veci deo istorijena fakultetu. Da me ubijesh ne znam sta ti ovo boldovano znaci :D Stigo si samo do Kosovskog boja?Sto nisi celu istoriju studirao?
То значи да је наш систем попут америчког да бих имао звање B.A. и да сам положио све испите који чине историографску методологију, као и многе који су сама историја и то са високим (одличним) просеком. То ме вероватно дисквалификује да причам о историји теби "нормалној особи" која о историји не зна ништа, јер се хвали како "нормалне особе" заболе не знам шта за историју. Али је зато на месту да ти мене подучиш да је историја неважна и да је не треба знати, пошто си у том непознавању већи експерт него ја у познавању. Edited by Дамянович
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...