Jump to content

Proizvodnja pečuraka

Featured Replies

Posted

zapoceo 2 biznisa u zivotu. jedan pre 11 godina, u sferi hr usluga, prodao strancima 2009, zadrzao 10% vlasnistva i poziciju. od toga zivim.

drugi krenuo pre 10 meseci - proizvodnja zdravih delikatesa na bazi susenih pecuraka. dosta se mucim, pre svega zato sto sam rastrzan na 2 strane, a to je katastrofa za biznis. drugo, kanal koji sam inicijalno planirao, prodavnice zdrave hrane, se pokazao kao potpuni promasaj. srecom, uspeo sam da udjem u jedan lanac nesto luksuznijih maloprodaja tako sto sam zainteresovao jednog mnogo gotivnog distributera. plus sam otvorio kanal u becu i sad sredjujem papire za izvoz. ako to bude ok, povecacu proizvodnju 3 puta u novoj sezoni. ako ne bude, najebao sam :)

ako imas pitanja - gruvaj :), premda pretpostavljam da si pre svega mislio na iskustva u it sferi.

Edited by ikar

• Replies 139
  • Views 26.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

On 12. 2. 2015. at 7:39, ikar said:

zapoceo 2 biznisa u zivotu. jedan pre 11 godina, u sferi hr usluga, prodao strancima 2009, zadrzao 10% vlasnistva i poziciju. od toga zivim.

drugi krenuo pre 10 meseci - proizvodnja zdravih delikatesa na bazi susenih pecuraka. dosta se mucim, pre svega zato sto sam rastrzan na 2 strane, a to je katastrofa za biznis. drugo, kanal koji sam inicijalno planirao, prodavnice zdrave hrane, se pokazao kao potpuni promasaj. srecom, uspeo sam da udjem u jedan lanac nesto luksuznijih maloprodaja tako sto sam zainteresovao jednog mnogo gotivnog distributera. plus sam otvorio kanal u becu i sad sredjujem papire za izvoz. ako to bude ok, povecacu proizvodnju 3 puta u novoj sezoni. ako ne bude, najebao sam :)

ako imas pitanja - gruvaj :), premda pretpostavljam da si pre svega mislio na iskustva u it sferi.

Ikare, da li mislis da oslanjanje samo na domacu traznju ima smisla, u sferi proizvoda siroke potrosnje?

I jos plus akoje u pitanju strategija diferencijacije (po opisu proizvoda ne deluje kao nesto ultra jeftino).

Vidim da ti dosta zavisi od Beca.

• Author
  On 12. 2. 2015. at 19:07, Budja said:

Ikare, da li mislis da oslanjanje samo na domacu traznju ima smisla, u sferi proizvoda siroke potrosnje?

I jos plus akoje u pitanju strategija diferencijacije (po opisu proizvoda ne deluje kao nesto ultra jeftino).

Vidim da ti dosta zavisi od Beca.

nisam siguran da sam te razumeo - ako me pitas ima li smisla oslanjati se samo na domacu traznju - u mom slucaju je odgovor nema. domaca traznja je ocajna. poslao sam neku robu u bec pre par meseci i u jednom jedinom gartneraju (baste na obodu beca koje proizvode povrce i cvece i obicno uz to imaju prodavnicu u kojoj prodaju ne samo svoje proizvode) su za 15 dana prodali vise nego 10 lepo pozicioniranih prodavnica zdrave hrane u beogradu za 2 meseca. ukratko, katastrofa koju nisam uopste predvideo, iako sam napravio skroz pesimisticnu projekciju (bar sam ja mislio da je pesimisticna :))

distributer mi kaze da moram istrajati sa pozicioniranjem u premijum segmentu u srbiji, u suprotnom nemam sanse protiv obaraca cena kojima se jebe za kvalitet, koji dominiraju.

ja prepoznajem da mi je jedina sansa da idem vani, gde inace zavrsi 90% otkupljenih pecurki u srbiji. videcemo hocu li uspeti. problem je da li cu uspeti da podignem kapacitet pre nego sto bankrotiram. videcemo. na prolece ubacujem jos par proizvoda (svez sremus, lisicarka i vrganj u manjim pakovanjima za supermarkete u srbiji + suseni paradajz) jer mi to traze kupci.

moderacija - mozda da ovo mrdnete negde na ekonomiju?

Edited by ikar

Možemo ali nećemo  :evil:

Nadam se da si na ovo mislio, ćerka mi otima laptop pa sam na brzinu radio

On 13. 2. 2015. at 16:47, ikar said:

problem je da li cu uspeti da podignem kapacitet pre nego sto bankrotiram. 

..a sta je i kolko je potrebno da podignes kapacitet?...mislim, jel' kes i kolko?

Edited by scepa

zanimljiva tema, jel mozes malo opsirnije?

• Author

kes - ili iz obrta ili ako se pojavi neko voljan da investira. ako si u ovoj drugoj grupi, pusti pm, pa cu ti reci tacno koliko i sta nudim zauzvrat :)

edit: @ scepa

Edited by ikar

• Author
  On 13. 2. 2015. at 18:38, zema said:

zanimljiva tema, jel mozes malo opsirnije?

pitaj tacno sta te zanima, da ne lutam.
  • Author
  On 13. 2. 2015. at 17:21, Hamlet Strašni said:

Možemo ali nećemo :evil:

Nadam se da si na ovo mislio, ćerka mi otima laptop pa sam na brzinu radio

hvala :)

Koja vrsta pecuraka je u pitanju ?

• Author

vrganj i lisicarka iz otkupa, bukovaca iz proizvodnje.

Proizvodis bukovacu ? Radis i sopstveni kompost ?

• Author

male kolicine, cisto da probamo. skoro smo prvi put i kompost sami pravili. jedino tako mozes da kontrolises sta je unutra.

Znam..pitam te zato sto ga i ja sam pravim, upravo iz tog razloga. Nevidjen je broj prevaranata i ljudi koji su se o njih opekli.

• Author

ma da. prevaranti su i na otkupu. o drzavnim podsticajima bih mogao roman da napisem. sranje, gde god se okrenes.