Jump to content
IGNORED

Šarli Ebdo

Lezilebovich

Recommended Posts

Posted

Upravo tako, nikako se multinacionalna carevina nije mogla pretvarati u jednonacionalnu državu sa fiksiranim granicama bez elemenata genocida.

Sad, zavisi sta sve uguras u "elemente". U propastima antickih i post-antickih multinacionalnih carstava je po pravilu bilo manje genocida nego u njihovom nastanku/ sirenju: Persija, Aleksandar Makedonski, Fenicani, Rim, Vizantija, Dzingis-kan - pa i Austrougarska, Velika Britanija i SSSR, u moderno doba. Pogotovo je zanimljiva prica o velikim mongolskim osvajacima - u neku ruku su oni izvrsili "genocid" nad samima sobom, jer su se potpuno pretopili u Kineze. Lep dokaz kako kultura ipak pobedi vojnu silu, on the long run. Imaju i Iranci/ Turci slicnu pricu, i partizani Vs. dedinjskih svilengaca. No odo' ja u efe skroz.

A teo sam samo da shanem: ne valja ti teza...

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• wall

132

• iDemo

100

• Weenie Pooh

94

• ToniAdams

88

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Teza je jedino vezana za vreme (i carevinu) kad se stvar dešavala, daleko je od uviverzalne.

Sad bih mogao da za te Mongole navedem podatak (što i radim, uostalom) da su ubijali sve vrabce u gradovima koji im se nisu pokoravali (što ih u neku ruku čini avangardom), ali bih se ipak zadržao na Turcima.

Posted

Mongoli su bili strasno kreativni u tom pogledu. Imali su i obicaj da slave pobedu tako sto preko prezivelih prebace daske, na tako formiran "patos" donesu stolove, pa onda bance do jutra. Medjutim, ti si pricao o propasti/ raspadu carstva, ne o sirenju.

Posted

Navoditi Mongole kao primer negenocidnog imperijalizma nema mnogo veze sa realnošću. Šta bi bio kontra-primer, da su efikasno istrebili milijardu Kineza zbog radi etnički čiste Velike Mongolije? :unsure:

BTW, propast Juan dinastije nije bila nikakva sistemska revolucija; nije usledio Ataturk nego Ming dinastija. 

Posted

molitva u Kopenhagenu na mestu gde je policija ubila onog uvređenog.

capture_20150223_092955.png

Neki cargo cult?

Posted

Navoditi Mongole kao primer negenocidnog imperijalizma nema mnogo veze sa realnošću. Šta bi bio kontra-primer, da su efikasno istrebili milijardu Kineza zbog radi etnički čiste Velike Mongolije? :unsure:

BTW, propast Juan dinastije nije bila nikakva sistemska revolucija; nije usledio Ataturk nego Ming dinastija. 

Ja imam taj princip da jednom kazem i eventualno jednom pojasnim... pa kome nije dovoljno, e jebi ga.

Posted

tako je. to je bio modernizatorski proces koji se može meriti samo po aršinima tog vremena.

da se vratim na ovo- koje god doba bilo, uspesne reforme i modernizacija moraju da imaju elemente prisile. ako cemo postovati ljudska prava, pluralizam, demokratske procese i ostalo, nece se mnogo toga promeniti. u zapustenim arapskim zemljama treba uvesti porez na brade u stilu petra velikog, i spreciti dolazak fanatika na vlast, makar po turskom modelu. iz sadasnje perspektive sekularne diktature od pre tzv arapskog proleca izgledaju kao nedostizni cilj.

Posted

molitva u Kopenhagenu na mestu gde je policija ubila onog uvređenog.

capture_20150223_092955.png

Dobra fotka.

Posted

To što je uradio Kemal-paša je bilo pitanje opstanka države, ne možete o tome da pričate bez solidne podloge. Pitanje je na šta bi danas ličila Turska, ako bi je uopšte i bilo, da nije bilo tog i takvog pokreta. Lako je izvući jedan element i onda reći, sve super, samo da toga nije bilo, ne može to tako da se gleda.

na sa/id (bez nafte). naravno ako bi je uopste bilo

Posted

Ma moze to na razne nacine, i cvrstorukaske i one druge. Jedna Indija se npr. otima iz nama tesko zamislive bede i zaostalosti uglavnom demokratskim sredstvima (a nije falilo ni genocida, for a good measure). Sve ti to zavisi od onoga koji kontrolise javni diskurs: ako je taj nacos i/ ili fanatik - jebi ga, ode mas' u propast.

Posted

Ma moze to na razne nacine, i cvrstorukaske i one druge. Jedna Indija se npr. otima iz nama tesko zamislive bede i zaostalosti uglavnom demokratskim sredstvima (a nije falilo ni genocida, for a good measure). Sve ti to zavisi od onoga koji kontrolise javni diskurs: ako je taj nacos i/ ili fanatik - jebi ga, ode mas' u propast.

koja indija? ono 5%? vecina njih ziveli, zive i zivece u bedi - zivela "demokratija"

Posted

He, ja sam u IT-ju - ponekad mi se ucini da licno poznajem tih 5% Indije... :)

No proguglaj brojke, trend je poprilicno jasan.

Posted (edited)

modernizatorski proces koji se može meriti samo po aršinima tog vremena.

Deportation of Koreans in the Soviet Union, originally conceived in 1926, initiated in 1930, and carried through in 1937, was the first mass transfer of an entire nationality in the Soviet Union. Almost the entire Soviet population of ethnic Koreans (171,781 persons) were forcefully moved from the Russian Far East to unpopulated areas of the Kazakh SSR in October 1937. The deported Koreans were allowed to take moveable property and livestock, and were compensated for what they could not take with them.

The 1934 Resettlement Law (also known as the Law no. 2510) was a policy adopted on 14 June 1934 by the Turkish government which set forth the basic principles of immigration. The law however is regarded in academia as a policy of forceful assimilation of non-Turkish minorities through a forced and collective resettlement.

Edited by Gandalf
Posted

Deportation of Koreans in the Soviet Union, originally conceived in 1926, initiated in 1930, and carried through in 1937, was the first mass transfer of an entire nationality in the Soviet Union. Almost the entire Soviet population of ethnic Koreans (171,781 persons) were forcefully moved from the Russian Far East to unpopulated areas of the Kazakh SSR in October 1937. The deported Koreans were allowed to take moveable property and livestock, and were compensated for what they could not take with them.

The 1934 Resettlement Law (also known as the Law no. 2510) was a policy adopted on 14 June 1934 by the Turkish government which set forth the basic principles of immigration. The law however is regarded in academia as a policy of forceful assimilation of non-Turkish minorities through a forced and collective resettlement.

Sve si u pravu, otvorio si mi oči. Sekularna država je država nasilja. Vidi se to SSSR-u, Albaniji i Severnoj Koreji. Bogu hvala, spasen sam. Samo još sad fali Prslin da se pojavi da kaže da li je kasno da ne odem u Pakao...

Posted

Sve si u pravu, otvorio si mi oči. Sekularna država je država nasilja. Vidi se to SSSR-u, Albaniji i Severnoj Koreji. Bogu hvala, spasen sam. Samo još sad fali Prslin da se pojavi da kaže da li je kasno da ne odem u Pakao...

jel ti znas kako je extra bilo prije komunizma? A?

• Create New...