Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitar Subotić Suba - Rex Ilusivii

Featured Replies

stigla ti ploca?

• Replies 103
  • Views 11.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Interaktivna instalacija “Suba soba” u Kreativnom distriktu od 20. do 26. novembra http://www.nshronika.rs/kultura/interaktivna-instalacija-suba-soba-u-kreativnom-distriktu-od-20-26-novembra/

• E pa mogao si reći ćao maheemu I ja sam bio samo poslednje veče, i to sam došao prilično kasno sa porodicom po završetku spotova, pred jam session.  Žao mi je što nisam mogao svaki dan otići b

• Promocija reizdanja ploče Rex Ilusivii "Disillusioned!" Bulevar Books, Novi Sad 24.02.2026. Učesnici: Ruža Subotić, Branka Parlić, Zoran Janjetov i Nebojša Krivokuća. Moderator: Aleksandar Žikić Šab

Posted Images

• Author
1 hour ago, kurdi said:

stigla ti ploca?

Nije. Kupio sam drugi primerak u Bulevar Booksu kad sam išao na Virvel.

19 hours ago, klimt said:

Nije. Kupio sam drugi primerak u Bulevar Booksu kad sam išao na Virvel.

i kakva je? ja imam dobar original...

• Author

Imam i ja mint original, ali ovo se ne propušta.

Nisam preslušao, otkačio sam gramofon već neko vreme i nikako da ga vratim.

Ima u Jugotonovoj prodavnici. 4K din.

• Author

IMG_20260225_093729.jpg

Promocija reizdanja ploče Rex Ilusivii "Disillusioned!"

Bulevar Books, Novi Sad

24.02.2026.

Učesnici: Ruža Subotić, Branka Parlić, Zoran Janjetov i Nebojša Krivokuća.

Moderator: Aleksandar Žikić

Šabačka ekipa, u istom sastavu kao i za promociju ploče "Hokej klub Virginitas". Dvojica matorih entuzijasta koji su Rexa, Lunu i La stradu, i još štošta, ispratili od samog početka, zahvaljujući emisiji "Yu pop scena" Dragana Gojkovića, na Radio Novom Sadu. On nam je bio podjednako bitan kao Sloba Konjović. 

Malo nam je bila frka da ne naletimo na neku od mnogobrojnih blokada poljoprivrednika. Njihov bunt svakako bezrezervno podržavamo, ali ova promocija za nas ima poseban značaj. Kada sam, u nedelju, na šabačkom zboru, čuo šta se sprema, zabrinuo sam se i pratio dešavanja na internetu. Na našem putu, bila je blokada, kod Knez Petrola, kod Rume, ali se izgleda završila u 16 časova, pa smo prošli bez problema.

U Bulevar Books smo stigli među prvima. Drugar je obećao ćerki Bardžisovu "Paklenu pomorandžu". Nije je ovde našao, već kasnije u Vulkanu. Htedoh da iskoristitim priliku i uzmem kartu za Raj na Zemlji (Aleksandar Stojković ST iz Goribora i Alen i Nenad Sinkauz), međutim, oba datuma, 20. i 21. mart, su rasprodani. Srećom, biće i treći dan, nedelja 22. mart. Rezervisao sam kartu.

Kao što verovatno znate, reizdanje je objavljeno sa greškom u bukletu. Peta strana je ponovljena i na trećoj strani, pa treća strana fali.

Odmah sam kod kase spazio nove buklete, pokazao svoj primerak ploče, i dobio ispravan primerak bukleta.

U toku promocije, Janjetov je rekao da je on kriv za grešku.

Treća strana bukleta koja je greškom izostavljena.

IMG_20260225_003347.jpg

Na promociji sam prepoznao dosta lica koje sam video u Suba sobi, u bivšoj Menzi, pre četiri godine.

Žikić je dobro vodio razgovor. Majka Ruža je emotivno govorila. Janja je iznosio detalje druženja sa Subom. Branka je rekla da je Satijeve kompozicije ponovo snimila sa Subom, da to nisu oni snimci koji su objavljeni na njenoj solo ploči. Ovaj podatak do sada nisam znao, ili mi je promakao, ili sam ga zaboravio. Subin biograf, Krivokuća, pričao je o radu na uobličavanju tekstualnih priloga u bukletu. Prvi put se susreo sa Subinom muzikom, kada je imao 12 godina, i istakao da Subino stvaralaštvo i danas zvuči sveže.

Janja je najavio da će se uskoro pojaviti film koji sadrži razgovore sa Subinim brazilskim saradnicima i prijateljima. Postoji snimnjeno ukupno 6 sati materijala. 

Obratio se i Vladimir Bajić, autor filma "Priča o Subi". Film će biti ponovo prikazan 9. marta u SKC Novi Sad. Postoji na YouTube. Simurdić se uključio iz publike i naglasio lični doprinos da inicijalno ova ploča bude objavljena. Suprotno ostalima, on tvrdi da je navodno skraćena verzija od sedam Satijevih kompozicija, koje čine "Thanx Mr. Rorschach", Subin lični izbor, a ne posledica skraćivanja zbog prevelikog obima materijala. Prema njegovim rečima, u to vreme je u PGP RTB-u, gde je ploča rađena, tehnički moglo da se ubaci i više od uobičajene minutaže. Dodao je da će zadržati za sebe zašto je takav izbor napravljen. Kako god, sada imamo i verziju od deset kompozicija. Meni su sve tri dodatne savršene.

Za pasioniranog poznavaoca i ljubitelja Subinog rada nije bilo mnogo novih podataka. Bez obzira na to, izuzetno mi je drago što sam prisustvovao ovom događaju. 

Nema potrebe da idem u detalje promocije. Prijatelji Suba Fondacije su je snimili kamerom. Takođe, mi smo je celu snimili diktafonom. Mislim da su oni malo propustili od Žikićeve uvodne reči, a mi smo prekinuli snimanje pre nego što je Žikić uradio odjavu u par rečenica, što u krajnjem slučaju nije ni bitno.

video

audio only 

(Znam da nema svrhe pored gornjeg snimka, ali kad sam ga već okačio.)

Posle promocije, Branka Parlić mi se potpisala na svoje ploče i diskove. Razgovarali smo desetak minuta. Bila je vrlo ljubazna i raspoložena. Čim je videla ploče, ozarila se. Pitala me je kada sam kupio njenu prvu ploču. Detaljno sam joj objasnio da je to bilo u Srećnoj galeriji SKC-a, u Beogradu, verovatno 1988. godine. Razgledao sam ploče i kasete andergraund bendova i čuo muziku neopisive lepote. Pitao sam plavokosu devojku koja je tamo radila šta se to čuje i dobro zapamtio šta mi je rekla: "Sati! Svi smo se u ovu muziku zaljubili. Nešto kao ambijetalna muzika, ali u stvari nije. Kupi, nećeš pogrešiti". Kupio sam, neizmerno u njoj uživao, i sačuvao je u mint stanju.

Rekla mi je da nema u planu nastup u skorije vreme, i da novu ploču (Erik Satie - Uspud / Cinėma) nije još uvek promovisala u Novom Sadu. U Beogradu jeste. Obećala je da će proveriti u Anti Shopu da li imaju njen novi lp ili je samo pogrešno naveden naslov, kao što su mi zaposleni preneli. Rekoh joj da mi se čini da je pri ponovnom snimanju "Initiés", 2017. godine, svirala nešto sporije. Odgovor je bio: "Nisam sigurna. Možda."

Zamolio sam Janjetova da mi se potpiše na prvoj strani strip albuma Bernarda Panasonika, a on je svog najslavnijeg, najboljeg i najluđeg junaka strpljivo nacrtao. Dobio sam prelep crtež! Pitao sam ga da li je potrebno da uklonim onaj primitivni "spot" za "Jetija" koji sam davno postavio, jer je pesma, pre par godina, konačno zvanično objavljena. Zna za "spot", rekao je da ne treba. Saznao sam da je on autor teksta za "Jetija", ali da je nešto dodao i Subin otac. To je onaj deo "Jeti, Jeti, hoću smeti, da te sredim, unapredim". Opisao je snimanje u Subinom stanu, i da su se Suba i njegov otac valjali od smeha zbog načina na koji je to otpevao.

Složio se sa mnom da je Bunuševac najverovatnije na licu mesta improvizovao tekstove pesama "Arrivederci Roma" i "Non Ho L'eta". Pitao sam ga u kom trenutku je Goja saznao ko je Rex. Rekao da je da se ne seća tačno, ali da je to bilo relativno brzo. Suba je otišao u Radio Novi Sad i predstavio se. Kada je reč o početnim radovima, objavljenim na cd-u "Suba: Novi Sad", Janja je ponovio da se seća hronološkog redosleda samo prva tri snimka, a da posle toga nema šanse da se seti kada se šta pojavilo.

(Imam negde beležnicu gde sam redom zapisivao šta sam zanimljivo snimio i čuo sa radija. Možda bih ovo mogao da rekonstruišem.)

Poneo sam i EP grupe S.T.R.A.H. da uzmem Žikićev potpis, ali on je brzo otišao posle promocije.

Epilog dopisivanja sa Anti Shopom:

"Poštovani, Izvinjavamo se zbog greške na sajtu, sada je ispravljeno. Imamo ploču iz linka koji ste priložili i nalazi se u našoj radnji na lokaciji Central Garden."

Dakle, jedan primerak ploče "Erik Satie - Uspud / Cinėma" sam upravo uzeo, ali imaju još na zalihama.

Edited by klimt

642217877-896014293412840-14647908947824

Ko je osoba C?

• Author
3 hours ago, wayfaring stranger said:

642217877-896014293412840-14647908947824

Ko je osoba C?

Nije fer, samo ja "spavam". rolleyes

Gde si našao sliku? Daj linak. Možda ima još.

• 1 month later...
  • Author

• Author
  • Author
  • 2 weeks later...
  • Author

• Author