Jump to content
IGNORED

Obicni, najobicniji...


namenski

Recommended Posts

Danas vise ne postoje kao sorta: razlikovali su se toliko da su rasprave vlasnika, zainteresovanih za kupovinu ili onih koji bi da kupe imale smisla. Pratili su neke mode i ni izdaleka nisu licili jedan na drugog kao ovi danasnji.

Podrazumevali su i odredjeno automehanicarsko znanje - neki modeli su do kraja sacuvali onaj karakteristicni otvor za kurblu, onu napravu za rucno pokretanje motora, nisu se razbacivali kubicima, pa je tako 1300 kubika vec bilo gornja granica kubikaze.

Bili su malecki i to toliko da je danas neshvatljivo kako su njima na neka daleka putovanja putovale cetvoroclane porodice sa sve prtljagom, o sofisticiranostima kakva je, na primer, mogucnost podesavanja sedista nije bilo ni govora, a radio je bio sprava nad spravama.

Dakle, bez nekog narocitog hronoloskog reda, onako kako nalete ili kako ih se ko seti:

 

Fiat_600_Standard_1959.jpg

 

 

Renault_4_002.jpg

 

 

 

SIMCA_1000_SPECIAL.jpg

 

NSU_Prinz.jpg

Edited by namenski
Link to comment

Osim po imenu...

 

Fiat_600_Multipla.jpg

 

Pipava je ovo tema, arheoloska takoreci: radi se o porodicnim i to izistinski, rasnim, automobilima koji su po svemu bili cak ispod u Americi tih godina radjajuce klase drugog auta u kuci.

Odrazavali su bolje nego ijedna druga tehnoloska andrmolja evropsku filozofiju automobila kao naprave: zato sam poceo sa Italijanima i Francuzima, a ne sa VW Bubom koja je isto to samo nesto drugacije sa sve pitanjem zasto se bas ona primila u Americi, a ne neki od modela koje sam postovao.

Obaska sto ih je bilo jos, postovane sam nabacao onako kako su mi padali na pamet.

Buba je, osim nespornog kvalteta, bila nepraktican auto, narocito po americkim standardima: sta odlucuje o popularnosti jednog modela automobila tesko da se i danas pouzdano zna, ali se zato zna nesto drugo: nema vise sanse, ni teorijske, da neki novi model pozivi i deo vremena koji su poziveli neki od modela koje sam postovao, a kojih ima jos koliko hoces.

Link to comment

:thumbsup:

 

Naravno da nisam, bilo bi nedopustivo preskociti ih: nisam ih namerno pomenuo u prvom krugu jer pripadaju jednoj specificnoj auto filozofiji, onoj francuskoj koja se posle WW2 nadovezala na neke njoj svojstvene tradicije, a pri tom imala srece da relativno ocuvanom industrijom ponudi svojim gradjanima dostupan automobil.

Drugde je bilo gadno: Britanija, koju je pobeda u ratu ostavila sa izraubovanim masinskim parkom, nastavila je da pravi prelepe automobile gornje i visoke klase, ali je automobile za sirotinju zapostavila. Mnostvo fabrika od kojih je svaka lansirala po neki mali model prezivljavalo je samo poslovicnom kvalitetu i proci ce decenija i jace pre nego Britanija izbaci svoj revolucionarni adut, Minija kog bi drugog.

Dotle, male serije za mali broj kupaca u svega zeljnoj posleratnoj Britaniji koja se jos uvek hranila na bonove:

 

Austin_A30_1954.jpg

 

1949_Morris_Minor.jpg

 

Istovremeno, u Nemackoj, razorenoj toliko da je svaka masina proizvedena i u pogon pustena masina bila nova - tako ti je to kad izgubis rat pa postanes vazan - proizvodnja VW Bube je onako socijalno obnovljena odmah posle rata, ali sve je to bilo luk i voda prema lutanjima evropske auto industrije prouzrokovanim prostom cinjenicom da kupaca za male jos uvek nema.

Mesersmit, onaj Mesersmit je pokusavao da se udene u nepostojece trziste smesnim modelima poput ovih

 

Messerschmitt_Kabinenroller.jpg

 

a proci ce poprilicno vremena dok se BMW od ovakvih modela vrati modelima zverovima:

 

bmw_isetta.jpg

Link to comment

:)

 

Nego sta, te starine zasluzuju svako postovanje.

Nego da vidimo dalje: u ta gladna evropska vremena, Amerika je divljala kako i dolikuje zemlji pobednici u WW2, novorodjenoj svetskoj sili broj 1 ili broj 2 - to se u ta vremena menjalo od prilike do prilike - pa su vrata prosecnog americkog automobila bila teska koliko ceo evropski prosecan automobil ili tu negde.

Monstruoznih gabarita, u americke automobile su pocela da se ugradjuju cuda tehnike kakvi su elektricni podizaci prozora, automatski menjaci i slicne zgode za vozace, a americki automobil je polako postajao definitivna ikona Amerike 20. veka.

Dobra polovina bebibumera napravljena je u ovakvim automobilima, a njihovo vreme, vreme dzabe goriva, ogromnog broja kubika, dovoljnog za 5 ili 6 Evropljana, je tek dolazilo.

 

Chevrolet_1950.jpg

 

Ford_Vedette.jpg

Edited by namenski
Link to comment

moji favoriti:

5308072.jpg

 

5474380.jpg

 

5344652.jpg

nisam nasao dobru sliku opel olimpie, imao caletov prijatelj, kakav auto :wub:

 

hm, izgleda da sam omasio temu, ovo nisu bas obicni primerci. izvinjavam se.

Edited by Lancia
Link to comment

Ova Alfa bas i nije, ali se pise u neka druga vremena, sezdesetih.

Trijumf bogami jeste, a SAAB bez konkurencije.

Sa sve prvobitnim dvotaktnim motorom kao onaj od DKW-a potekli Wartburg: genijalno smisljeni motori koje je ubila ekologija i koji su, sa svoja 3 cilindra imali slovima i brojem samo 7 pokretnih delova - 3 cilindra, 3 klipnjace i 1 radilicu...

I vecu litarsku snagu nego bilo koji cetvorotaktni motor, tada i sada.

Link to comment

što, da i tebi nije predavao kozić termodinamiku i držao somnabulno predavanje o vartburgovom motoru? doduše on je lično stavio svoje pare tamo gde su mu bila uverenja - dolazio je te 1984 na 1985 u istom na faks.

Link to comment

Dok je pomenuta Opel Olimpija:

 

1951-olympia_zpsba4a2681.jpg

 

imala naslednika u jednoj zemlji radnika, seljaka i postene inteligencije u kojoj se zvala GAZ Pobeda i nosila oznaku M-20.

Nije mogla da se kupi, dodeljivana je zvanicnicima nizeg i srednjeg ranga kao sluzbeni auto sa sve soferom, ali i zasluznim junacima socijalistickog rada, od istaknutih inzenjera do glumaca i pevaca.

I taksi preduzecima.

 

PobedaGAZM20_zps6fbe79c1.jpg

 

Izvozena je i u Jugoslaviju gde je mogla da se kupi, pa je poneka i kupljena.

Edited by namenski
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...