Topola Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 (edited) stavljanje plemenske vojske (talibani) i internacionalistickog projekta (ISIS) u isti kos, ne uliva poverenje u to da poznajete materiju. pored toga, ako cete o nekakvoj "evoluciji" od avganistankog dzihada do ISIS-a, mozda bi valjalo citati o veteranima iz Afgana u JAN i drugim islamistickim milicijama, i o onima u ISIS-u.A meni ne uliva poverenje da ste uopšte razumeli šta sam napisao. No, dobro, ionako nisam u ligi forumskih eksperata, a od poznavanja, tj. čitanja o avganistanskom ratu, bla, bla, jedino poznajem veterane ali sa one sovjetske strane pa ne mogu da znam ništa o toj ekipi koju pominjete.... Nažalost. Forumsko glupiranje na stranu, insistiranje na "kompleksnosti", "raznolikosti", mulitilaterlnosti" brojnih paravojski sa surama iz Kurana na reklamnoj tabli, prilično odvaja od suštine. Priča o IS-u već dugo nije lokalna arapska priča već je prerasla u globalnu oružanu borbu protiv savremene zapadne civilizacije, oličene u liberalnom modelu. Bili to talibani iz Pakistana, milicije sa Bliskog istoka ili usamljeni ludaci iz Sidneja, IS im je svima dao barjak pod koji su stali. Kao onomad međunarodna borba proleterijata protiv klasne eksploatacije, itd. Ta univerzalnost IS je pogibeljna i najveći izazov. Masakr u pakistanskoj školi pokazao je da su ušli u fazu u kojoj je ulog podignut. Sad samo može da se sa užasom razmišlja šta može da bude sledeći korak nakon masakra stotinu dece u jednoj školi.... Edited December 20, 2014 by Topola
Прслин Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 (edited) Prsline, kada sam napisao da je sva religija loša, nisam mislio na tebe, nisam bio svestan da postoji tvoj forumski entitet, nisi mi prošao kroz glavu ni za nanosekund. Nije bilo namenjeno tebi , nisam se tebi obraćao, nisam s tobom komunicirao, nisam ni pomislio da to što pišem može na bilo koji način da se odnosi na tebe i tvoj bilo kakav sistem. Не тврдим ја да си на мене мислио док си то писао, већ да уопште ниси мислио. stavljanje plemenske vojske (talibani) i internacionalistickog projekta (ISIS) u isti kos, ne uliva poverenje u to da poznajete materiju. pored toga, ako cete o nekakvoj "evoluciji" od avganistankog dzihada do ISIS-a, mozda bi valjalo citati o veteranima iz Afgana u JAN i drugim islamistickim milicijama, i o onima u ISIS-u.Зависи шта напишеш на кошу. Талибани и Исис су на врло бизаран начин повезани Трумановом доктрином дефинисаном кроз текст познат као The X article у коме је амерички дипломата Кенан у СССР још 1947. дефинисао начин борбе против те земље, а који је подразумевао инсистирање на "непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ". То је први пут примењено у Грчкој 1948. године, а онда се уобличило у документ под именом NSC-68 који данас може да се у интегралној верзији нађе на нету. Талибани су се борили против Совјета, Амери су их подржали. За то је довољно гледати Рамба, не мора се роварити по шпијунским архивама. Бин Ладен је био њихов човек од поверења исто као и Ал Багдади кога су у затвору Бака у Ираку (Camp Bucca), где је Исис и настао, Амери поставили да решава сукобе између затвореника и омогућили му да након изласка - наводно је процењено да "не представља сигурносни ризик" ;) - посећује друге затворе по Ираку и регрутује вођство будућег Исиса. Идеја је била, једнако као и са талибанима, да ће им помоћи у свргавању Асада. Али, Исток има толико сукоба и ратова и непријатеља да је јако лако окренути ствари наглавачке, што је и успело Асаду када је допустио да се Исис појачава преко аеродрома у Дамаску и када је подржао коалицију Садамових Ба'атоваца и екстремних исламиста у Исису, што је први пут да су се Садамови атеистични социјалисти удружили са екстремним исламистима од почетка рата у Ираку. Дакле, ако је на кошу натпис CIA Fail, не грешимо нимало. Едит: додао име америчког дипломате Кенана, нисам могао да га се сетим па сам га гугловао. Едит 2: ево и nsc-68, битна је 44. страна под "д". https://www.trumanlibrary.org/whistlestop/study_collections/coldwar/documents/pdf/10-1.pdf Едит 3: а ево и један од бољих новинарских текстова које сам ове године прочитао, о затвору Бака и Исису генерално http://www.theguardian.com/world/2014/dec/11/-sp-isis-the-inside-story Edited December 20, 2014 by Прслин
Miralem Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Prsline, kada sam napisao da je sva religija loša, nisam mislio na tebe, nisam bio svestan da postoji tvoj forumski entitet, nisi mi prošao kroz glavu ni za nanosekund. Nije bilo namenjeno tebi , nisam se tebi obraćao, nisam s tobom komunicirao, nisam ni pomislio da to što pišem može na bilo koji način da se odnosi na tebe i tvoj bilo kakav sistem. Što se tiče ličnog, tvoj prvi odgovor na to što sam napisao je bio kakav je bio, što može i da se shvati kao neki poziv na diskusiju. Ja sam odgovorio kratko jer sam slutio šta sledi. Ali sam ipak odgovorio i ti da si hteo da diskutuješ, mogao si da diskutuješ sa tezom koju sam izneo (jednostavno je, da te podsetim. Otprilike, ja sam napisao da je sva religija loša, ti si napisao da tako nešto može da misli samo neko ko sebe stavlja u centar univerzuma, na šta sam ja odgovorio da je ta moja teza upravo zato što nisam egocentričan nego zato što mislim na dobrobit celokupnog čovečanstva), ali si se ti raspao i počeo da pričaš sam sa sobom. Da ponovim, poslednji put, ako te zanima diskusija, sledi nit argumentacije ili kandiduj temu™, ova pasivna agresija i rasprava sa imaginarnim protivnicima me stvarno ne zanima. Nisam teolog ni istoričar. Mogu da ti napišem kako sam došao do tog zaključka ako želiš da me edukuješ ili da mi argumentima promeniš mišljenje. U tom slučaju ću drage volje napisati jer volim da učim. Moram ovo da te pitam jer mi se vrlo često dešava da su razgovori o religiji i prirodi religije prosto nemogući. Ne kažem da si ti takav, samo kažem da ne znam da li si takav. ahaha, koja si ti slina. mlatis okolo, pa kukas sto ti ne odgovaraju nacelno i uopsteno, jer tako treba. da imas kicmu lepo bi im rekao da su sve religije lose jer bog jednostavno ne postoji, pa ljudi izmisljaju nekakav mumbo jumbo i kolju se oko njega. i da su zato svi koji veruju glupi.
Прслин Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Увређен сам. И повређен. И пасивно-агресиван.
Lrd Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 a, jbt... čemu to čačkanje naravno da to nije tačno, te mi pomalo vuče na rastkopocesta-ste "teze" Brate, kakvo čačkanje? Kakvo je to izvrnuto razmišljanje? Ne sme da se razmišlja i govori o uticaju religije jer to "čačka" nekoga?
boshoku Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 (edited) lrde, verfremdungseffekt nije postignut... breht i njegov ćaća, šklovski, bili bi neizmerno tužni spram ulaganja infinitezimalnih umova i njihovih neproporcionalno velikih emocija spram razmršavanja ove tako bliske, a tako daleke tematske čupri Edited December 20, 2014 by boshoku
Miralem Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 (edited) ^^^\^tako i treba. gledaj i uci se, larde, ovako se diskutuje! Edited December 20, 2014 by Miralem
Lrd Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 lrde, verfremdungseffekt nije postignut... breht i njegov ćaća, šklovski, bili bi neizmerno tužni spram ulaganja infinitezimalnih umova i njihovih neproporcionalno velikih emocija spram razmršavanja ove tako bliske, a tako daleke tematske čupri Sasvim sam siguran da ne razumeš šta pričam, pretpostavljam jer te ne zanima. Ali, stvarno nije bitno, omašio sam u koracima u startu.
boshoku Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 (edited) ^razumem, al ko što ja ne volim da meni, ateisti (btw: gro ljudi koji sebe ovom imenicom određuje pogrešno, su u biti antiteisti, kojima mislim da i ti pripadaš), ne volim da mi bilo ko seiri kako sam zbog toga kulturno-inherentno loš, siguran sam da i verujući to ne prihvataju blagonaklono Edited December 20, 2014 by boshoku
Lrd Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 ^razumem, al ko što ja ne volim da meni, ateisti (btw: gro ljudi koji sebe ovom imenicom određuje pogrešno, su u biti antiteisti, kojima mislim da i ti pripadaš), ne volim da mi bilo ko seiri kako sam zbog toga kulturno-inherentno loš, siguran sam da i verujući to ne prihvataju blagonaklono Hoću samo da naglasim još jednom da nisam rekao da su vernici loši samim tim što su vernici, to je besmisleno. Niti je bilo bilo kakvo seirenje. Ako se nisam dobro izrazio, što je vrlo moguće, hteo sam da pričam o mogućnosti islama da se reformiše, ali sam se ogradio rekavši da su sve religije loše da neko ne bih pomislio da hoću da pljujem islam. Nisam ni sasvim neuk po pitanju religije i uticaja na društvo, a mišljenje o uticaju religije na čovečanstvo je izgrađeno. Malo me strah da dajem primere pošto vidim koliko su ljudi osetljivi, a ja sam precenio želju za razgovorom i nisam skapirao (naivan sam, priznajem) koliko toga će mi se učitati zbog jedne takve tvrdnje. Ali, recimo da sam, na primer, rekao da je sav duvan loš, i cigarete sa filterom i bez filtera i cigare i lule...to ne znači da mislim da je svako ko puši loš.
Прслин Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Тешко се религија на тај начин може упоређивати са дуваном јер је у питању систем веровања који подразумева поштовање одређених правила и деловање у складу са њима. На страну расправа има Бога - нема Бога, то није тема овде, већ теза да су све религије у основи лоше. У прошлом посту си написао да си то тврдио да неко не помисли да си хтео да вређаш ислам. То је разумљив став и племенита намера, али је истовремено и облик самоцензуре, што је видљиво и по лапсусу који си направио у тој реченици. У ствари, не знам да ли би сада требало да даље о томе причамо или да се ограничимо на могућности ислама да се реформише, што је сигурно занимљивије.
Lrd Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 У прошлом посту си написао да си то тврдио да неко не помисли да си хтео да вређаш ислам. То је разумљив став и племенита намера, али је истовремено и облик самоцензуре, што је видљиво и по лапсусу који си направио у тој реченици. Ma nije samocenzura, nego sam želeo da sprečim da diskusija ode na stranu "a što je hrišćanstvo/štagoddrugo bolje".
Прслин Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Јасно. Што се реформе ислама тиче, бојим се да је управо овај екстремизам реформа.
Recommended Posts