Jump to content
IGNORED

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

ajgor

Recommended Posts

Posted

pa jbg @Eleniko, nismo svi it stručnjaci, meni kao laiku, to izgleda baš kao neko nedopustivo sranje

koliko se te banke hvale sa zaštitama i koznačim, da ti neko diže pare sa bankomata, meni je to baš wtf

Posted

@brusli blokiraj karticu odmah. Ako tvoja banka nema online nacin za to idi u podruznicu. U medjuvremenu mozes da i smanjih dnevni iznos na minimum koliko moze sa kartice da se uzme.

Posted (edited)
9 minutes ago, Shan Jan said:

@brusli blokiraj karticu odmah. Ako tvoja banka nema online nacin za to idi u podruznicu. U medjuvremenu mozes da i smanjih dnevni iznos na minimum koliko moze sa kartice da se uzme.

NLB banka ima mogućnost blokiranja preko govornog automata. To im dobro radi i to 24/7.

@brusli da li si dobro proverio da je na bankomatu? 

Edited by duma
Posted (edited)

Auh, koji rasplet...

Tek sad su mi odgovorili:

Naplaćena naknada odnosi se na plaćanje u Pošti Srbije. Naime, JP Pošta Srbije  je  u sitemu NBS registrovana kao finasijska institucija i sve transakcije plaćanja u Poštama Srbije spadaju u transakcije podizanja gotovine na šalteru. Predmetno je sprovedeno registrom NBS i banka izdavalac na isto ne može uticati. 

Shodno tome, sve transakcije plaćanja u Poštama Srbije u korist trećih lica tretiraju se kao isplata gotovine i prilikom knjiženja i obrade istih knjiži se i pripadajuća provizija u skladu sa tarifama banke.

Znaci, bolje da sam platio gotovinom u posti, inace je provizija 60 din.

Mislim, nisu neke pare, ali principski nas deru.

Pored toga u posti sam placao 3 dana pre nego sto je ovo proslo, pa nisam ni povezao, tj skroz zaboravio da je bio ovaj iznos.

Bar da napisu u opisu: "Posta - podizanje gotovine", a ne ovako stresiraju ljude sa "podizanje gotovine".

Edited by brusli
  • +1 1
Posted

Ovo za poštu sam i ja čuo, plaćati samo u gotovini

Posted

Kad god je poštama neko hteo da plati karticom uvek su mu rekli da se naplaćuje dodatna provizija, bar kada sam ja bio prisutan. 

• +1 2
Posted
1 hour ago, duda said:

pa jbg @Eleniko, nismo svi it stručnjaci, meni kao laiku, to izgleda baš kao neko nedopustivo sranje

koliko se te banke hvale sa zaštitama i koznačim, da ti neko diže pare sa bankomata, meni je to baš wtf

Mislio sam da je šaljiv komentar

• Hvala 1
Posted

Ja sam to uradio samo jedanput, i nije mi bilo rečeno. Nakon toga sam naučio lekciju.

Posted (edited)

Mozda da naglasim sta je glavni problem ovde, nije cak ni ta provizija (nisu mi uopste to spomenuli), vec sto se u "sistemu" to vodi kao "podizanje gotovine".

Kakva crna gotovina, kad sam platio karticom.

Treba neko debelo da odgovara sto ne napisu tacno sta je skinuto, vec se frljaju sa terminima.

A i u postama, na svakom salteru, jasno velikim slovima da pise "Uplata karticom se vrsi uz proviziju od 60 din".

Edited by brusli
Posted

Oni to procesuiraju kao da su podigli gotovinu sa tvog računa, pa onda izvršili uplatu gotovine na račun primaoca.

• +1 1
Posted

Naravno, samo sto to nigde ne pise, ni u posti, ni u izvodima banke, nigde se posta ne pominje.

Posted

Za podizanje gotovine ti kao korinisk plaćaš proviziju, za sva plaćanja proviziju plaća prodavac. Verujem da se zato svaka upotreba kartice u Pošti Srbije vodi kao podizanje gotovine.

Posted

Jeste podizanje gotovine, po principu cash back na POS terminalu, što je u nekim zapadnim državama odavno normalno.

Ako plaćaš račun u Pošti, odnosno ne koristiš uslugu Pošte, nema smisla da ti oni daju da platiš karticom jer u tom slučaju oni plaćaju proviziju za obradu kartice tako da su u minusu za tu transakciju. 

Što ne plaćaš preko e/m-bankinga?

Posted

Sve je to ok, ono sto nije ok je sto ti ljudi ne kazu da je cash back princip a ne placanje karticom.

Posted (edited)
47 minutes ago, Sammael said:

Što ne plaćaš preko e/m-bankinga?

M-banking ne koristim (nesto mi nesigurno to, sta ako izgubis telefon itd), e-banking naravno mogu samo od kuce.

Ovo je bilo placanje neke potvrde iz opstine, i otisao u najblizu postu, i reko ajd da se ne zaebavam sa kusurom, platio karticom.

Inace uvek sa sobom imam i kesh, i mogao sam ladno da platim tako.

Ako plaćaš račun u Pošti, odnosno ne koristiš uslugu Pošte, nema smisla da ti oni daju da platiš karticom jer u tom slučaju oni plaćaju proviziju za obradu kartice tako da su u minusu za tu transakciju. 

Cek, kako onda svuda po prodavnicama, bilo gde, koristis karticu sasvim normalno bez provizije ?

Ok, posta nema taj sistem, ali onda treba da naglase, da i onaj coravi penzioner ukapira da je to cash back.

Edited by brusli