Jump to content
IGNORED

Kolumnistička lupetanja

Turnbull

Recommended Posts

Posted

Дакле овако

Први пут се име неког из моје породице појавило у Политици негде 1990. Чланак се звао Нећемо униформе сличне усташким и представљао је побуну книнских полицајаца против Туђманове власти. Мој отац је био један од тих педесетак полицајаца који су потписали ту петицију. Због тог потписа га је суд у Шибенику осудио на 12 година затвора. Аболиран је након рата. Не знам да ли је тај потпис био ћирилични или латинични. Свеједно је.

И данас мислим да је поступио исправно и поносан сам на њега. Урадио је оно што је требало да се уради када је бло тешко. Претили су му, нудили су му мито али га нису поколебали. Лоше ствари ће доћи касније, када је патриотизам постао само оправдање другим људима за лоповлук, мржњу и злочин.

Из Книна сам за време рата изашао три пута. Два пута на лечење у Београд и једном да упишем факултет. Све скупа 15 дана. Не рачунам један дводневни излет до Бањалуке и седмодневно љетовање у Карину на 3 километра од линије фронта. Било је неко примирје а нама нису сметали остаци граната и борби од прије ког мјесеца. 

Отишао сам у Олуји и никад се нећу вратити. Немам и не желим хрватски пасош. Из принципа. То није моја земља.

Мој чланак о Олуји је један од три најчитанија чланка на српском Вајсу одкад он постоји. И на то сам поносан. И захвалан сам Вајсу што ми је дао шансу да кажем оно што мислим.

Србија ми никад није пружила ништа. Пружили су ми поједини људи којима ћу се читавог живота захваљивати, али држава ми није дала ништа. Напротив, моје земљаке и мене је издала онда када нам је било најтеже. Тадашњи издајници су сада уважени политичари. Ја ћу их презирати до краја живота. Никада им нећу опростити. Зашто бих кад они нису имали довољно људскости и храбрости да затраже тај опрост? И џаба им дување у Српство.

Православац сам. Не сматрам да је то потребно наглашавати и доказивати. Нисам проповједник и у цркви стојим у последњем реду. Скромно и скрушено. Како мислим да би требало да буде. То не значи да ме понекад није срамота недјела која поједина свештена лица, злоупотребљавајући мантију, раде. 

Либерал нисам. Противник сам уласка у НАТО пакт. Имам велике резерве и према Европској унији.

Навијам за Звезду. Имао сам и слику као доказ. Клинац у звездином дресу. Имао сам и постер Пиксија у природној величини и комад мреже у коју је Клаус Аугенталер дао онај аутогол. Изгубио сам их, остали су у стану који нам је отет након Олује.

Са мојим клијентима се понекад не слажем у гомили ствари. Они и ја смо се свађали и свађаћемо се на форуму. Форум и служи за то. Али ћу увек бранити њихово право да кажу оно што мисле као што ћу увек радити мој адвокатски посао најбоље што могу, без обзира на то да ли ми је клијент академски грађанин у медијски експонираном предмету или наркоман лопов од кога су сви дигли руке. 

У овом предмету сам два пута излазио поражен из суднице. Никада, јавно нисам рекао нити једну ружну о судији која је тако пресудила иако сам мислио, и дан данас мислим, да је њен правни став био противан закону. Поготово ми никада није пало на ум да је оптужим да је део некаквог волшебног центра моћи. Госпођа је радила свој посао. Друга ствар је то што мислим да га је радила лоше.

Након свега, оно што ме боли није демагогија, извртање смисла мојих речи или злонамерна тумачења. То служи на част ономе у шта се Политика претворила. Смета ми и боли ме то што сте ме након свега назвали случајним Србином који у ћирилици види писмо кромањонаца а у шајкачи жиг звери. Након свега што сам проживео, било би људски да се извините због тога. Уколико нећете, вама на част. Ја вас тужити нећу.

Hoćeš tražiti od Politike da ovo štampa?

Mislim da imaš puno pravo na to...

• Replies 549
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

91

• gospa buba

26

• kim_philby

21

• bergasa19

20

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Послао сам им маил са мањим изменама.

Posted

e jebote, pa zar ne zasluzismo predanim radom bar malo bolju titulu od "Fals Liberala"?

to zvuci tako automehanicarski.

Posted (edited)

Kao da nije dovoljan bio text, :rant:  nego bacih pogled na komentare... :frust:

Kakav je uspešan time travel u 90te napravila smajlovićka..

I ti se zajebao? jbte glava mi eksplodirala...

Edited by Frank Pembleton
Posted

Potpuni fleš na odjeke i reagovanja... Takvi mozgovi se izgleda samoreinkarniraju...

Posted (edited)

cekaj, ovaj lik, cirjakovic,  je profesor nesto na Факултетy за медије и комуникације?

Zoran Ćirjaković je završio master studije iz oblasti međunarodnih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Poslednjih godina najviše se bavi interkulturalnim komunikacijama, međunarodnim odnosima, globalizacijskim procesima i Podsaharskom Afrikom.

Ćirjaković je prethodno bio novinar nedeljnika NIN i dugogodišnji dopisnik Newsweek-a i The Los Angeles Times-a iz bivše Jugoslavije. Povremeno je izveštavao sa balkanskih žarišta i za mnoge druge inostrane medijske kuće, uključujući NPR i BBC radio, The Washington Post, The New Republic i The Chicago Tribune. Pripremao je i vodio redovne spoljnopolitičke emisije na Radio Beogradu i Radiju B92. Za domaće magazine izveštavao je iz zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike, uglavnom iz kriznih područja, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Pakistan, Nepal (tokom građanskog rata), oblast Kašmira, Liban, Burmu, Šri Lanku, Argentinu i Meksiko. U Herefordu, Velika Britanija, obučen je za izveštavanje iz ratnih i "neprijateljskih" okruženja.

Kao gostujući predavač držao je predavanja na univerzitetima u Kembridžu i Kilu. Naučne radove je objavio u zbornicima "Kosovo: The Politics of Delusion" i "Terorizam". Sarađivao je sa organizacijom Human Rights Watch na pripremi obimnog izveštaja o ratnim zločinima na Kosovu.

zoran.cirjakovic @ fmk.edu.rs

malo je mator za magistra. 

Edited by 3opge
Posted

+1

kad sam lud

Posted (edited)

Morao bi malo da koriguje biografiju jer 

U Herefordu, Velika Britanija, obučen je za izveštavanje iz ratnih i "neprijateljskih" okruženja.

znaci da ga je obucavao direktno MI6, ne znam koliko mu to radi u ovom srbovanju.

EDIT - Jao sad uvidjam blamantne lazi, covek je bio fixer za LA Times, dopisnik nikada.

Edited by yolo
Posted

Morao bi malo da koriguje biografiju jer 

U Herefordu, Velika Britanija, obučen je za izveštavanje iz ratnih i "neprijateljskih" okruženja.

znaci da ga je obucavao direktno MI6, ne znam koliko mu to radi u ovom srbovanju.

EDIT - Jao sad uvidjam blamantne lazi, covek je bio fixer za LA Times, dopisnik nikada.

Brdo ljudi koji su radili kao fixeri ili nize od toga za strance prevedu to u "dopisnik"...

Posted

Trebao si više napadački, a manje odbrambeno, Nautiluse

Posted

Kako fikser može da bude prvopotpisani u članku?