I*m with the pilots Posted March 18, 2018 Posted March 18, 2018 Quote KARABURMA se prvobitno nazivala Kajaburma. Naziv je nastao od turskih reči kaja (stena) i burun (nos, rt) pa bi prema tome Kajaburma značila stenoviti rt. U prvoj polovini 19. veka ovde se nalazio prostor za vežbanje konjanika beogradskog vezira, dok je obradivo zemljište korišćeno za uzgajanje bostana. Kasnije će Karaburma postati gradsko gubilište, pokraj koga je niklo groblje pogubljenih osuđenika. Na posebnom delu ovog prostora vršena je egzekucija nevernih žena, pa se on nazvao Rospi Ćuprijom, što bi u prevodu sa turskog značilo most kurvi. Naselje se najpre formiralo oko današnje Bogoslovije, a nakon Drugog svetskog rata se planski gradi stambeno radničko naselje koje dobija naziv Nova Karaburma. "Porekla naziva beogradskih naselja" http://citymagazine.rs/clanak/porekla-naziva-beogradskih-naselja-prvi-deo http://citymagazine.rs/clanak/porekla-naziva-beogradskih-naselja-drugi-deo Ima i po koja stara slicka
katamaran Posted March 18, 2018 Posted March 18, 2018 Zanimljivo. Pregledace se kad mi se bude manje spavalo Posebno su mi toponimi interesantni.
pbg12345 Posted March 18, 2018 Posted March 18, 2018 podsetilo me ovo da pitam jel se ima gde naci po kome su beogradske ulice dobile imena? bio sam ubedjen da sam nekad pre nasao po kome se zove ulica u kojoj zivim (i da je u pitanju ucesnik nob), medjutim pre neki dan mi opet to nesto palo na pamet i google nije od pomoci. onda pokusam naci i za nekoliko okolnih ulica i ispostavi se (pored toga sto su meni potpuno nepoznata imena) da ni za jednu nisam nasao odgovor pada mi na pamet da su u pitanju lokalne liscnosti, ali ne znam gde bih se uverio u to
ObiW Posted March 19, 2018 Posted March 19, 2018 18 hours ago, pbg12345 said: bio sam ubedjen da sam nekad pre nasao po kome se zove ulica u kojoj zivim (i da je u pitanju ucesnik nob), medjutim pre neki dan mi opet to nesto palo na pamet i google nije od pomoci. O kojoj ulici se radi?
katamaran Posted April 3, 2018 Posted April 3, 2018 (edited) Apsolutno bi opet trebalo posaditi ovo drvece Ovu ogradu oko Skupstine su valjda razneli crveni funkcioneri. Citao sam nesto da su ogradjivali vikendice sa njom. Edited April 3, 2018 by katamaran
katamaran Posted April 3, 2018 Posted April 3, 2018 (edited) Nazalost nemam ni okvirnu ideju. Pretpostavljam negde pred WW II. Ako se ne varam ogradu su odmah posle skinuli. edit: 1933-1956 http://www.parlament.gov.rs/građani/edukativni-centar/izložbe/stogodišnjica-izgradnje-doma/dom-narodne-skupštine.1121.html Quote kao i dekorativna ograda, čiji su sastavni deo bile i dve stražare sa stilizovanim fenjerima na vrhu. Ograda se nalazila oko skupštinskog zdanja do 1956. godine, kada je upotrebljena za ukrašavanje vile „Biljana“ na Ohridu i ogradu oko „Belog dvora“ na Dedinju. edit 2: mozda moze preciznije da se odredi po onoj zgradi na vrhu Vlajkoviceve (danas je tu park). Mislim da ona nije potrajala dugo poslw rata. edit 3: Dom sindikata zavrsen 57. Ne uklapaju se datumi al su po svemu sudeci pedesete godine u pitanju. Ovo je negde pred skidanje ograde i pred zavrsetak gradnje Sindikata. Edited April 3, 2018 by katamaran
namenski Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 On 4/3/2018 at 12:39, katamaran said: Apsolutno bi opet trebalo posaditi ovo drvece Ovu ogradu oko Skupstine su valjda razneli crveni funkcioneri. Citao sam nesto da su ogradjivali vikendice sa njom. Gde si citao? U Pogledima? Bolje da si otisao da je vidis gore kod Belog dvora, odneo je kralj Aca, toliko bi morao da znas
Hamlet Strašni Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 Na koju foru je sada brankova toliko viša od jug bogdanove?
katamaran Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 3 hours ago, namenski said: Gde si citao? U Pogledima? Bolje da si otisao da je vidis gore kod Belog dvora, odneo je kralj Aca, toliko bi morao da znas I da si procitao par postova ispod.... http://www.parlament.gov.rs/građani/edukativni-centar/izložbe/stogodišnjica-izgradnje-doma/dom-narodne-skupštine.1121.html Quote kao i dekorativna ograda, čiji su sastavni deo bile i dve stražare sa stilizovanim fenjerima na vrhu. Ograda se nalazila oko skupštinskog zdanja do 1956. godine, kada je upotrebljena za ukrašavanje vile „Biljana“ na Ohridu i ogradu oko „Belog dvora“ na Dedinju. Nisu bas pogledi, nadam se da si zadovoljan izvorom...
Hamlet Strašni Posted April 9, 2018 Posted April 9, 2018 Hm. Da li je na staroj slici ovo ostrvo koje i sad postoji ili tamo gde je mek?
Recommended Posts