June 24Jun 24 Može neko da mi objasni zašto mi još uvek donosimo tarifu u nekakvim bodovima, iako je kurs dinara stabilan zadnjih 15 godina? Ili makar u evrima, ako može u ZPP-u, može i u AT.Ah da, bila hiperinflacija pre 32 godine, pa nije stigla Komora da se uskladi, malo je to vremena za bilo kakve promene. Enti da nam pozavide na temeljnosti.
June 24Jun 24 Imam 2 pitanja za kolege, naročito advokate individualce.1. Kako se postavljate prema prijateljima i poznanicima kada vam traže usluge? Da li naplaćujete i koliko?2. Da li strankama naplaćujete konsultacije i koliko? Edited June 24Jun 24 by advjbg
June 24Jun 24 7 minutes ago, advjbg said:Imam 2 pitanja za kolege, naročito advokate individualce.1. Kako se postavljate prema prijateljima i poznanicima kada vam traže usluge? Da li naplaćujete i koliko?2. Da li strankama naplaćujete konsultacije i koliko?1.nikada.2.ne.Sad jbmlg u manjim sredinama čovjek ima jako puno poznanika pa se mora napraviti neka selekcija a nije baš lako.
June 24Jun 24 U principu ne, osim ako bas ne insistiraju. Konsultacije naplacujem kad su samo konsultacije. Neko dodje i pričamo pola sata ili sat, uz konkretna rešenja, plus nešto posle šaljem dodatno kad proverim. Mimo toga ne - sastanke sa klijentima kojima radim nešto pisano, zastupam na sudu i slično.
June 24Jun 24 I jedno i drugo zavisi od toga šta je predmet usluge. Naravno da neću prijatelju naplatiti neku konsultaciju od 10 minuta koju mogu da odradim iz glave, ali svakako mu neću 6 godina besplatno voditi tri parnice sa 15 svedoka i 6 veštačenja (doduše, ovo niko i ne očekuje, čak ni najbliži - barem iz mog iskustva). Ni klijentima neću naplatiti konsultaciju od 10 minuta koju mogu da odradim iz glave, ali ga neću ni besplatno konsultovati za nešto za šta je i meni bilo potrebno dva-tri sata nekog istraživanja i gledanja dokumentacije. U najboljem slučaju, ako me nakon konsultacije angažuje da radimo, uračunam mu to što je platio za konsultacije u cenu prve radnje. Ovo se ispostavilo kao dobar zaštitni mehanizam od raznih zgubidana koji bi da dođu besplatno do savete i spale ti pola dana sa tim u vezi.