bejzbolka Posted Sunday at 11:19 Posted Sunday at 11:19 2014. nisu uspevali da odrede pritvor nikome, puštani su i okrivljeni za ubistvo. Posle nekog vremena našli su par advokata koji su hteli da rade i špartali su dan i noć po beogradskim tužilaštvima i sudovima dok im nije zabranjen rad. Al mislim da ih to nije puno zanimalo jer su zaradili koliko inače zarade za par godina. Ovog puta će biti više štrajkbrejkera jer je AKB u rasulu, nema ko da izrekne kazne.
Hamlet Strašni Posted Sunday at 11:24 Posted Sunday at 11:24 25 minutes ago, zmanic said: Procentualno, brojčano .... koliko ih je ? За овакве ствари вероватно око 95% 1
bejzbolka Posted Sunday at 11:42 Posted Sunday at 11:42 (edited) 1 hour ago, Eleniko said: kakve su šanse da bizon bude marginalizovan tj kanselovan u struci i javnosti? Bizon je podnosio prijavu 2016. za upis u komoru, ali kada je dobio naznake da će biti odbijen povukao je. Zatim je pružio logističku podršku (zajedno sa Stefanovićem i Hrkalović) u komorskom prevratu 2017. i kao nagradu primljen je u komoru. Jako je blizak sa Ljubičanović & co družinom koja ima većinu u UO AKB, UO AKS, predsednika AKB, predsednika AKS, a svi zajedno su povezani sa nekoliko istaknutih tužilaca u VJT u Beogradu. Oni se juče nisu pojavili na skupštini, odnosno pojavili su se neki sa te liste, ali većina ne. Tako da razmislite kakve su šanse da štrajk ne bude bušen iz same komore. A šanse da Bizon bude marginalizovan dok oni imaju većinu su nikakve. Edit: samo da se korigujem, u UO AKS imaju većinu beogradskih članova, ne ukupno. Edited Sunday at 11:56 by bejzbolka
zmanic Posted Sunday at 11:44 Posted Sunday at 11:44 1 minute ago, bejzbolka said: Tako da razmislite kakve su šanse da štrajk ne bude bušen iz same komore. Znači i sama komora morće da se izbuši? Bukvalno.
bejzbolka Posted Sunday at 11:46 Posted Sunday at 11:46 Just now, zmanic said: Znači i sama komora morće da se izbuši? Bukvalno. Pa šta da ti kažem kad je predsednik AKB 2021. kad je skupština AKB izglasala obustavu rekao da misli da se to neće poštovati. https://www.danas.rs/vesti/drustvo/predsednik-akb-ne-verujem-da-ce-svi-advokati-postovati-obustavu/
Eleniko Posted Sunday at 11:56 Posted Sunday at 11:56 55 minutes ago, sherman said: naravno da nece nema branioca-nema pritvora pre ce biti da ce neki advokati uzimati te odbrane uprkos obustavi pazi brata shermana kako sažima uzo diplomu, odmah novi čovek 1
Ayatollah Posted Sunday at 11:59 Posted Sunday at 11:59 9 minutes ago, zmanic said: Znači i sama komora morće da se izbuši? Bukvalno. Advokatsku komoru u sadašnjem obliku treba ukinuti, jer je potpuno nefunkcionalna i svom članstvu ne donosi nikakve benefite - osim onom minijaturnom delu članstva koji uspe da bude izabran na neke od upravljačkih pozicija. Već sam pisao ovde, da mogu da se bavim advokaturom bez članstva u komori, ja bih se sutra ispisao. Da je sreće, pa da imamo nekoliko konkurentskih komora koje bi privlačile članstvo benefitma koje nude, ali to je SF za ovu i ovakvu Srbiju. 3 1
Hamlet Strašni Posted Sunday at 12:26 Posted Sunday at 12:26 Ja ne znam da li to ima negde? Advokata u bg ima valjda 4 hiljade. Na skupstine dolaze stotine. 100 stvari bi moglo da se uradi - i za profesiju i od opšteg značaja. Ali to se ne rešava tako sto ćeš imati konkurentske komore koje će gledati da prime sto više članova i naplate sto više članarina. Ukidanje komore bi značilo ukidanje advokature kao slobodne profesije koja bi trebalo da se samoreguliše i stavljanje pod državnu šapu. 1
Tribun_Populi Posted Sunday at 12:51 Author Posted Sunday at 12:51 (edited) 55 minutes ago, Ayatollah said: Advokatsku komoru u sadašnjem obliku treba ukinuti, jer je potpuno nefunkcionalna i svom članstvu ne donosi nikakve benefite Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari. Kad je advokatura prvi put zakonom uređena kao javna služba za pružanje pravne pomoći, licence je izdavalo ministarstvo pravde. I to je bilo tako sve do dvadesetih godina prošlog veka kad je ustanovljena komora, koja je od ministarstva preuzela te nadležnosti za račun države, što je bio korak napred. Razloge zašto ne treba država da licencira advokate mislim da ne treba da elaboriram mnogo. Uostalom, tu ideju je sinoć javno izrekao, pogodi ko? Spoiler Kako je rekao, niti to njih interesuje, niti to ikoga interesuje. „Niti se to pominje. To je, kako bih vam rekao, poštapalica koju koriste, video sam onog šefa autonomističkog, separatističkog iz Vojvodine Beljanskog ko je došao, pa drži pridike, govori oko advokata. E, sad ćemo štrajkovati zbog studenata. Tamo su štrajkovali četiri meseca. Štrajkovali i 2014. Štrajkovali tamo, kada je Selaković bio ministar, 2017, 2018, nemam pojma. Tri, četiri meseca i tako dalje. E, super. Ali ćemo i tu da nađemo rešenje u budućnosti. Znači, možemo lepo da vidimo. Nije problem, ali neće više Komora da uključuje advokate, jer sad imate hiljade advokata koji hoće da rade. Hiljade! Oni im ne daju da rade”, naveo je Vučić. Ističe da je to zato što su oni dopustili, kako je rekao, rulji da ih preglasa na nekom sastanku u Advokatskoj komori. Edited Sunday at 12:55 by Tribun_Populi
Ayatollah Posted Sunday at 13:01 Posted Sunday at 13:01 5 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ja ne znam da li to ima negde? Advokata u bg ima valjda 4 hiljade. Na skupstine dolaze stotine. 100 stvari bi moglo da se uradi - i za profesiju i od opšteg značaja. Ali to se ne rešava tako sto ćeš imati konkurentske komore koje će gledati da prime sto više članova i naplate sto više članarina. Ukidanje komore bi značilo ukidanje advokature kao slobodne profesije koja bi trebalo da se samoreguliše i stavljanje pod državnu šapu. Mogle bi da se na Skupštini Komore urade stotine stvari od značaja za profesiju, ali evo ipak se nekako poslednjih 40 godina nije uradilo baš ništa. Advokatura u Srbiji danas je potpuno ista kao i kad se moj pokojni otac upisivao u Komoru 1983. godine, nije se promenila ni za milimetar, dok je društvo, čak i u Srbiji, odmaklo svetlosnim godinama u tom periodu. Sve promene u našem poslu su inicirane i sprovedene od strane države, dok smo mi za to vreme kao profesija hibernirali u zimskom snu, bavili se visinom paušalnog poreza i kupovinom nekretnine za zgradu Komore i tolerisali razna devijantna ponašanja članstva, dok su nam polagano sužavali polje delovanja. Na ovaj način smo dovedeni na sadašnju situaciju da smo postali praktično nepotrebni za redovni pravni saobraćaj, osim u nekim segmentima krivičnog postupka i u kompleksnijim građanskim i privrednim stvarima. Ima nas na hiljade, a niko nas ne zarezuje - da nema priče oko pritvora, naš štrajk bi za državu bio značajan otprilike kao štrajk zaposlenih u kulturi. Samoregulacija je dobra stvar kada imaš viziju onoga što od profesije želiš da postigneš, i zrele članove koji mogu da vide širu sliku i shvate opšti interes profesije kojom se bave. Mi umesto toga godinama imamo atomiziranu grupu oportunista, zagledanu isključivo u svoj sopstveni interes, koja evo već skoro pet godina ne može da usvoji ni godišnji finansijski izveštaj Komore, a kamoli da uradi bilo šta na nekom višem nivou. Sutra će desetine SNS advokata da krše zabranu rada, jer će dobiti garancije SNS da im se neće ništa desiti - i neće im se ništa desiti, jer Komora nema unutrašnju snagu da ih sankcioniše. Tu nema nikakve suštinske samostalnosti i nezavisnosti profesije, to nam je samo na papiru, i možemo da se zakitimo njome. Zato je i potrebna temeljna reorganizacija naše profesije, jer ovo sada ne vodi nikuda, i mi živimo u nekakvoj iluziji sopstvene bitnosti. Naravno da je predlog sa više konkurentskih komora ekstreman, mislim da tako nešto ne postoji ni u SAD, kao i da ukidanje Komore nije opcija, ali ovo što sada imamo tek ne vodi nikuda.
Tribun_Populi Posted Sunday at 13:23 Author Posted Sunday at 13:23 Brate, oko pitanja od suštinskih interesa za advokaturu AKB skupština koja funkcioniše po principu ko došao, dobrodošao, godinama nije mogla kvorum da namakne. Izbori su vam održavani sa po 600-700 od 6000 ljudi. I ja bih hteo što i ti, ali za to bi već morao i među članstvom da nađeš bolje ljude. Sve što se je u državi i društvu dešavalo, tačno se je preslikavalo i na advokatske institucije, bez greške. 1
bejzbolka Posted Sunday at 13:39 Posted Sunday at 13:39 (edited) Slažem se sa Tribunom, nemoguće je bilo da se ovakav raspad društva ne preslika i na advokaturu. I preslikao se. Zašto ljudi ne dolaze na skupštine AKB? Zato što su obesmišljene, posebno poslednjih 5-6 godina, kada su napravljene 2 grupe koje imaju svoje glasačke mašinerije i ne možeš da izglasaš ništa van onoga što oni dogovore ko zna gde i ko zna uz čije sve učešće. Te skupštine su preslikane skupštine republičkog parlamenta gde ti možeš da dođeš, da pričaš šta hoćeš i oni te ladno samo preglasaju. Zato niko ne dolazi. Izbori su obesmišljeni, jer više niko ne izlazi imenom i prezimenom, nego se glasa po nekim listama koje opet sastavljaju ove dve pomenute grupe. Preslikali su sistem delovanja političkih partija na komoru. Pogledajte rezultate poslednjih izbora, naročito rezultate za delegate AKB u skupštini AKS. Neki anonimusi, sa dve tri godine staža su imali po 500-600 glasova, a advokati sa stažom od po 20-30 godina, pet puta manje. Zato što niko ne gleda ni koga zaokružuje, niti poznaju te ljude, nego dobiju listu šta da zaokruže. Juče se niko od tih što su dobili silne glasove nije ni pojavio na skupštini, da predstavi te advokate koji su navodno glasali za njih. Kako se to može rešiti? Isto kao što se rešava ovih dana po Srbiji. Da dođu masovno advokati na skupštinu i da ih pošalju sve u tri pm. Edited Sunday at 13:51 by bejzbolka 2
Ayatollah Posted Sunday at 14:47 Posted Sunday at 14:47 1 hour ago, Tribun_Populi said: Brate, oko pitanja od suštinskih interesa za advokaturu AKB skupština koja funkcioniše po principu ko došao, dobrodošao, godinama nije mogla kvorum da namakne. Izbori su vam održavani sa po 600-700 od 6000 ljudi. I ja bih hteo što i ti, ali za to bi već morao i među članstvom da nađeš bolje ljude. Sve što se je u državi i društvu dešavalo, tačno se je preslikavalo i na advokatske institucije, bez greške. 1 hour ago, bejzbolka said: Kako se to može rešiti? Isto kao što se rešava ovih dana po Srbiji. Da dođu masovno advokati na skupštinu i da ih pošalju sve u tri pm. Ili da uvedeš recimo glasanje putem pošte i/ili elektronsko glasanje, kao i da organizuješ da se sednice Skupštine održavaju putem Skajpa ili Teams-a, i da mogu advokati da prate tu sednicu onlajn. Ja bih prvi glasao elektronski ili poštom, a da ne moram da dolazim na Pravni i slušam dve grupe budala kako se međusobno nadvikuju. Nije rešenje komplikovano, već ne postoji želja da se ono implementira.
bejzbolka Posted Sunday at 15:01 Posted Sunday at 15:01 Slažem se, ali za to prvo mora da se ode na sadašnju skupštinu da se ovi oteraju. Oni ti sigurno neće to uvesti. Možda bi uveli ako bi našli način da tu muljaju sa glasovima. 2
Recommended Posts