Jump to content
IGNORED

Advokatura

Tribun_Populi

Recommended Posts

Posted

Ја се најежим од драфтовање, а није да нисам и сам користио :)

• Wub 1
Posted
29 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Iha, da čuješ anglosrbe koji rade online, kad taskuju anderrajtera.

Posted

Radio sam ui velikoj kanc tri godine otprilike. Prvu godinu sam i ja počeo da usvajam tu terminologiju - lejbor, dispjut, draftovanje... Malo kada sam došao sebi, prestao sam svesno to da koristim jer sam shvatio da nema potrebe za tim. 

Nama je srpski jezik glavno sredstvo za rad, pa se trudim da ga čuvam i da bude što jasniji i razumljiviji.

• +1 7
Posted

draftovao si ovaj stejtment

• Haha 1
Posted
1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Zgodniji je izraz od "priprema nacrte akata", mi u srpskom nemamo adekvatan prevod za glagol to draft (pisanje je suviše širok prevod). Zato ga i koristim, mada i ja u principu gledam da izbegavam engleske reči u domaćoj komunikaciji.

Posted
4 hours ago, Ayatollah said:

Btw, kad smo već kod ovoga, uvek mi je bila naopaka organizacija rada u pravosuđu, tipa 1 saradnik i 1 pripravnik na 10 sudija, što je obrnuta piramida. Po meni, sudija bi trebao da bude neka vrsta Head-a u svom veću ili kao partner u advokatskoj kancelariji, i da ima celu mini organizaciju saradnika i administrativaca ispod sebe, gde on sam ništa ne draftuje, već samo donosi odluke i pregleda ono što napisano. Da je tako, mogli bismo da imamo trećinu od sadašnjeg broja sudija, a mnogo efikasnije pravosuđe. Ovako imamo stotine sudija, koji gube vreme na sve i svašta, od davanja dostavnih naredbi i konstatovanja pravnosnažnosti, do draftovanja bukvalno svake odluke koja izlazi iz veća, i gde sve staje kad su oni odsutni. Organizacija iz kamenog doba.

Mislim da to i jeste tako zamišljeno, ali da je to neostvarivo, prevashodno zbog nedovoljnog broja pripravnika i saradnika u sudovima. Povrh toga, neke sudije prosto neće ni pripravnika, ni saradnika i sve rade sami. Što se tiče pripravnika, njih recimo gotovo da uopšte nema po sudovima (da se ogradim, pričam za beogradske, ali sumnjam da je situacija nešto bolja van Beograda) Kada sam ja počinjao kao pripravnik, bilo nas je, ukoliko se dobro sećam, malo više nego sudija. Kada sam 2019. završavao staž, broj pripravnika je osetno pao (gotovo prepolovljen). Broj je nastavio da pada nakon korone, pa je po beogradskim sudovima bilo po 10-15-20 pripravnika. Iako su po sudovima masovno kukali (verovatno kukaju i dalje) niko nije pokušao da uradi ništa da se to promeni, pa pripravnici i dalje, u zavisnosti od suda, dve godine rade za 0 dinara ili za prevoz.

Isto tako, ništa nije rađeno ni u pogledu sudijskih saradnika, pa je jedini način da neko postane saradnik bio da volontira dok neko od saradnika ne ode ili dok sud ne dobije odgovarajuću dozvolu od ministarstva da se to lice zaposli. To je dovelo do toga da su ljudi čekali po više od godinu dana, nakon položenog pravosudnog ispita, da počnu da zarađuju. Neko vreme nisam u sudu, ali koliko čujem ništa se po pitanju ljudstva ne menja. A sve ovo je samo delić problema koji tamo vlada i za koje sumnjam da će u dogledno vreme biti rešeni.

Posted

Od propale reforme do danas ministri pravde su bili Malovićka, Selaković, Nela Kuburović i Maja Popović. Zajedničko za prvo troje je što do stupanja na ministarsku poziciju nisu kročili nogom u sudnicu. Možda su eventualno Malovićka i Kuburovićka bile neke pripravnice negde, ali se nisu ozbiljno bavile nekim poslom u pravosuđu. Selaković je predavao pravnu istoriju na fakultetu. Sadašnja ministarka je navodno bila nekad advokat, pa prešla u BIA, znači ni ona nije odabrala karijeru u pravosuđu. Dakle, nama pravosuđe uređuju ljudi koji se u principu nikada nisu time ozbiljno bavili, niti ih to zanima.

Mislim da da bi se bilo šta uradilo u pravosuđu, na mesto ministra mora da dođe neki iskusan advokat sa 20-30 godina staža, koji je prošao sito i rešeto ili eventualno neki sudija u penziji. To su ljudi koji znaju kako se radi u praksi i šta pravosuđu nedostaje. Naravno, preduslov je da uopšte dobije dozvolu da radi bez uticaja sa strane.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Da ne govorim o negativnoj selekciji i nepotizmu - pričam o nekoj 2011/12, kada sam ja bio pripravnik, pre nego što sam otišao u advokatske vode. Veliki konkurs za pripravnike u radnom odnosu gde su primili nas cca 5 regularno, a resto sudijska deca sa prosecima 6.5 i studiranjem od 10 godina. 

• +1 1
Posted

Malovicka je bila saradnik u tužilaštvu. I advokatski pripravnik. Mada je realno ministar bio Homen koji je advokat ceo život. 

Posted

Батић, прво и пре свега

Posted

I Zoran Stojković je bio neki sudija, čini mi se. Od Tadića naovamo kreće trend da ministarsko mesto u pravosuđu niko ozbiljan ne želi.

Udbašica je još i najozbiljniji lik u poslednjih 15 god.

Posted
5 hours ago, Ayatollah said:

Zgodniji je izraz od "priprema nacrte akata", mi u srpskom nemamo adekvatan prevod za glagol to draft (pisanje je suviše širok prevod). Zato ga i koristim, mada i ja u principu gledam da izbegavam engleske reči u domaćoj komunikaciji.

Šta tačno fali "izradi nacrta" ili "izradi predloga"?

Posted
5 hours ago, Ayatollah said:

Šta fali glagolu pisati? Pišem žalbu, pišem mejl. Hoćeš li ti da napišeš tužbu? Ali to je bas to - kada sediš i kucaš ili pišeš koncept na papir

Priprema nacrta je opis radnog mesta suštinski. 

Skicirati može da se koristi za grub nacrt. 

• +1 1
Posted
30 minutes ago, Eleniko said:

Šta tačno fali "izradi nacrta" ili "izradi predloga"?

16 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Šta fali glagolu pisati? Pišem žalbu, pišem mejl. Hoćeš li ti da napišeš tužbu? Ali to je bas to - kada sediš i kucaš ili pišeš koncept na papir

Priprema nacrta je opis radnog mesta suštinski. 

Skicirati može da se koristi za grub nacrt. 

Ne fali ništa ni jednom ni drugom, sve su to legitimni izrazi, samo kažem da je meni zgodnije da koristim ovu kovanicu, možda i zato što je u firmi svi koristimo kao prvi izbor. 

Što naravno ne znači da greši neko ko ne koristi ni jednu englesku ili drugu stranu reč ili kovanicu u našem poslu. 

Posted (edited)

Pa dobro, ne znam baš da li ovi kojima toliko smeta draftovanje koriste nešto drugo umesto veš mašine ili rikverca ili peškira ili limuna.

Lepota srpskog jezika je između ostalog što ne postoji strah od tuđica.

Edited by Eleniko