Jump to content
IGNORED

Advokatura

Tribun_Populi

Recommended Posts

Posted (edited)
4 hours ago, Godfrey said:

24/7 u smislu da ne može dečiji rodjendan, slava, ili bilo kakvo okupljanje da prodje bez "e, da te pitam nešto"

Nijedan, nikada i nigde.

-E, ti beše advokat, a?

-Aha.😒

Šta sam se saveta nadavao džabe, da su cenjeni doktori pola od toga pregleda uradili mufte **** bi im ovde bistu u zlatu salivao.

Edited by Valk
Posted (edited)

"Jel se ti ono baviš kompjuterima?"

Mislim da svaka profesija ima takvu priču.

Edited by Sammael
  • +1 7
  • Haha 1
Posted

ima, ali bezveze je napadati advokate, nisu oni krivi što je ceo sistem nakaradan, a sad su ga još više ujebali javnim beležnicima

Posted

Javni belžnici (notari) u suštini nisu toliko loši kao institut, koliko je to opet izvitopereno kod nas. Po meni je bilo suvišno i da se uvode, postoje zemlje koje imaju tradiciju notarstva i okej, kod njih to funkcioniše. Kod nas su sudovi radili overu i ostavine i ne vidim šta se dobilo prenošenjem tog dela posla na notare.

Pritom, kao i u svemu kod nas, na delu je negativna selekcija, tako da je prosečan notar SNS kombinacija, lošeg do osrednjeg pravnog znanja, ali zato nadprosečnog bezobrazluka. Naravno, ima izuzetaka. I onda imaš situaciju da dođeš sa klijentom na overu, ugovore pregleda notarski pomoćnik, koji polazi od pretpostavke da ste ti i klijent neki prevaranti koji hoće tu nešto da smuljaju, pa čita, zagleda, konsultuje se i ako imaš sreće uradi ti overu, ako ne, traži ti da ispraviš neku totalnu banalnost. Naravno, posle nekog vremena upoznaš ljude, pa steknu poverenje, pa ide lakše.

U Beogradu je bolja situacija jer notara ima mnogo, pa ako jedan notar neće da overi, pređeš ulicu i odeš kod drugog koji hoće. Ali mogu da zamislim kako je u mestima gde postoji jedan notar. Taj ako neće nešto da ti overi ima da rodiš mečku dok završiš posao, jer mora on da donese rešenje kojim odbija, pa prigovor sudu, čekaš odluku itd.

• +1 3
Posted

To je isprva bilo tako kod mene 2014. godine, maltene ukočen promet bio, jer em nema pojma sa životom em paranoja... da bi mi koju godinu posle dopao šaka ugovor koji nikako nije smeo biti overen i za koji bi boranija bila s vrata vraćena ali jbg, privreda pa velika lova.

Notarijat ama ič nije opravdao svoju svrhu jer, prvo, uopšte nisu ni imenovani notari u svim opštinama po Srbiji kako je planirano, već samo po većim gradovima gde je veći promet i bolja lova, a onde gde nisu to i dalje radi sud kao ranije; i drugo, lično sam svedočio da je u nekoliko slučajeva notar overavao ugovore gde je očigledna laesio enormis tj. povreda načela jednake vrednosti uzajamnih davanja, i cela imanja prodavana za po hiljadu eura - što je par ekselans stvar koju bi trebao da spreči.

Tako da je to promašilo svrhu, i svakako će cela stvar morati na doradu.

• +1 1
Posted

a što niste protestvovali zbog notara?

ne bi da pomislim da vas je bolelo dupe za klijente i koliko odjednom preko noći moraju da plate.

• -1 2
Posted

Pa to jedino ako si prespavao 2014-tu.

• +1 2
Posted

možda i jesam a možda i nisam, tek ne znam kako ste se izborili za paušal /po rečima kranga da nama bude bolje/

a ovde ništa

Posted
5 minutes ago, Eleniko said:

tek ne znam 

Vidim da ne znaš, informiši se, imaš gugl, kucaj protest advokata 2014.

A umesto NGO otvori Agenciju za prodavanje magle PR Gayya Eleniko i eto te na paušalu. Jebo te paušal.

• +1 1
Posted

Cime se ti bavis i sta si se ti izborio za gradjane, ne računajući gradjanina elenika? 

Posted

promašio si temu.

naličje mog pitanja je bilo da ste pustili da se ustanovi partijski sistem javnog beležništva - koje nisu izmislili SNS-ovci ali su brutalno izdominirali sa njegovom primenom na sopstvenu korist. šta znam, možda je to trebalo da bude briga celog društva da se spreči, verovatno jeste, generalni štrajk i tako to - ali opet vi ste ustali sa glavnim ciljem da sprečite monopol notara na pisanje ugovora i 4-mesečnim štrajkom ste se izborili da tog monopola nema tj da ugovore može da piše bilo ko /nisam siguran u ovu formulaciju tj da li to što mogu da ih pišu građani i advokati ne uključuje bilo koga/. pokušavam samo da shvatim šta je tako veliko urađeno. jeftini su advokatski ugovori od notarskih? okej.

Posted (edited)

Poenta je da javno beležnistvo samo po sebi nije loša stvar. Rasteretis sudove i dan neku pravnu sigurnost, jer su u sudovima overe radili službenici sa srednjom skolom, a notari bi morali biti pravnici sa iskustvom i specijalizacijom. 

Kao i sve u Srbiji, to je obesmisljeno kupovinom notarskih mesta, davanjem procenata i sličnim stvarima, pa je notar apsolutno nefunkcionalni birokrata koji je tu da zaradi sto vise dok ga ne razrese i na njegovo mesto udome novog koji ce platiti i davati jos veci procenat. 

Umesto pravne sigurnosti i efikasnosti, dobili smo preplacene imaoce javnih ovlascenja, koji usled skromnog znanja ne mogu nista da urade kako treba. 

Edited by Uskebasi
  • +1 5