Tribun_Populi Posted December 30, 2024 Author Posted December 30, 2024 1 hour ago, Hamlet Strašni said: Pa ne. To nije dozvoljeno. Smeš da budeš u radnom odnosu samo u AOD gde si ortak. Kad pogledaš sajtove ovih većih kancelarija - sve je samostalni advokat u saradnji sa i varijacije toga. Član 21 Zakona o advokaturi b1. Znači ortaci su Kanda, Kodža i Nebojša AOD Beograd i oni su u radnom odnosu, primaju platu i plaćaju poreze i doprinose na nju. b2. Ostala vojska je na papiru samostalac, porez i doprinose plaća paušalno, ali u suštini radi za platu, kao subkontraktor za KKN. Jel dobro kontam?
Hamlet Strašni Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 B2 je tako B1 je tako, uz ogradu da ne znam da li osim radnog odnosa za ortake ima još neka opcija. A skoro sam 100 posto siguran da nisu svi koji se na sajtu pišu kao partneri zaista i formalno pravno članovi AOD.
Eleniko Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 6 hours ago, Tribun_Populi said: b1. Znači ortaci su Kanda, Kodža i Nebojša AOD Beograd i oni su u radnom odnosu, primaju platu i plaćaju poreze i doprinose na nju. b2. Ostala vojska je na papiru samostalac, porez i doprinose plaća paušalno, ali u suštini radi za platu, kao subkontraktor za KKN. pa eto, onda zašto "ostala vojska" u mom udruženju građana plaća 65% a advokati jok. svejedno da li mu je osnovica plate 50 ii 150 hiljada? a znam, zato što nemam načina da blokiram nijedan državni proces štrajkom, jedino možemo da legnemo na šine u nemanjinoj.
Paul Gompitz Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Postovi su hit. Sami advokati pricaju da je advokatura raspad, komora raspad, pravosudje raspad…ali nemoj slucajno da neko ko nije advokat prepise ugovor o prodaji skutera. 1
Ayatollah Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 8 hours ago, ZSNj said: Ljudi kupuju nekretninu od 300.000 evra, a kad mu kazes za ugovor 500e, ne moze da se nacudi. I onda je jos zakljucak, hoce da me odere zato sto kupujem skupu nekretninu, pa misli da imam para. Ide razmisljanje, nisam ja glup, on to samo promeni podatke za 10 minuta. To maltene mogu i sam. Nacicu nekog ko ce to uraditi za 200e. I sto je najcrnje nadju. A kad meni dodje vodoinstalater i spoji sudomasinu i sudoperu i bojler, za sta mu sve ukupno treba sat vremena i naplati to 16.000 dinara, to je normalno. Ali davno sam prestao oko toga da se potresam. Ima tarifa, ko hoce neka plati, ko nece, ima jos hiljade advokata. Ili sto bi moja starija koleginica rekla bolje da sedim dzabe, nego da radim dzabe. Ej, ali tek što nemaju nikakav problem da nekom posredniku koji ništa ne radi istresu 2-3% kupoprodajne cene na ime provizije. Stalno imam tu priču, mojih 500 evra su problem, ali posredničkih 5k evra nisu nikakav problem. 2
Uskebasi Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 26 minutes ago, Paul Gompitz said: Postovi su hit. Sami advokati pricaju da je advokatura raspad, komora raspad, pravosudje raspad…ali nemoj slucajno da neko ko nije advokat prepise ugovor o prodaji skutera. I zdravstveni sistem je raspad, pa ne verujem da je resenje da terapiju i recepte izdaju automehanicari i pekari 2
napadaj Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 11 minutes ago, Ayatollah said: Ej, ali tek što nemaju nikakav problem da nekom posredniku koji ništa ne radi istresu 2-3% kupoprodajne cene na ime provizije. Stalno imam tu priču, mojih 500 evra su problem, ali posredničkih 5k evra nisu nikakav problem. Isto važi i za notarske naknade - ok je 300+ evra za notara, ali je mnogo za advokata da napiše ugovor koji ovaj samo overava. 5
Ayatollah Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 25 minutes ago, Paul Gompitz said: Postovi su hit. Sami advokati pricaju da je advokatura raspad, komora raspad, pravosudje raspad…ali nemoj slucajno da neko ko nije advokat prepise ugovor o prodaji skutera. Ako pratiš fabulu, vidiš da je jedan od glavnih razloga ranta na advokatsku komoru baš to odsustvo organizovane borbe protiv nelojalne konkurencije, što bi i trebao da bude jedan od glavnih razloga komorskog organizovanja. Platiš 4k evra upisninu i onda doprinos od 200 evra godišnje, i za to od komore ne dobiješ baš ništa, osim vesti o kupovini zgrade za 3,5 miliona evra. Da su odredili samo 250k evra od tih para u budžet za borbu protiv nelojalne konkurencije i krenuli nešto da rade, ja im ne bih reč rekao. I ne, nije cilj da plaćaš advokata da ide da ti vadi izvode iz matičnih knjiga. Nemoj banalizovati ono o čemu pišemo. Ljudi u Srbiji rade stvari vredne stotine hiljada evra i rešavaju životne probleme, i skup im je advokat, i onda sebe uvedu u probleme. Eno ti na Redditu subreddit r/pravnisaveti, pola pitanja su pitanja o ozbiljnim stvarima na koje savete daju potpuni laici, i ti su odgovori jezivi. Isto tako se guglaju rešenja kada neko gubi posao, razvodi brak, deli imovinu ili nasledstvo, sve životni događaji na kojima ljudi iz Srbije gledaju da iz nekog razloga uštede, a neće recimo da uštede na novom mobilnom ili na novoj frizuri. 4
Paul Gompitz Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Samo se nemojte sa doktorima usporedjivati. Zdravstveni sistemu Srbiji se odrzava na entuzijazmu i altruizmu velike vecine ljudi koji u njemu rade. 7-14 iz ubjedjenja za male pare, a popodne ko moze, za vece pare za pacijente koji to mogu platiti. A ne postoje dva ista pacijenta a nema ni pelcera. 1
Uskebasi Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 5 minutes ago, Paul Gompitz said: Samo se nemojte sa doktorima usporedjivati. Zdravstveni sistemu Srbiji se odrzava na entuzijazmu i altruizmu velike vecine ljudi koji u njemu rade. 7-14 iz ubjedjenja za male pare, a popodne ko moze, za vece pare za pacijente koji to mogu platiti. A ne postoje dva ista pacijenta a nema ni pelcera. Ali zato je svaki pravni posao isti, pa je dovoljan pelcer 😂
Ayatollah Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 4 minutes ago, Paul Gompitz said: Samo se nemojte sa doktorima usporedjivati. Zdravstveni sistemu Srbiji se odrzava na entuzijazmu i altruizmu velike vecine ljudi koji u njemu rade. 7-14 iz ubjedjenja za male pare, a popodne ko moze, za vece pare za pacijente koji to mogu platiti. A ne postoje dva ista pacijenta a nema ni pelcera. Hajde ne lupaj gluposti, majke ti, da mi žena ne radi kao lekar u državnoj bolnici pa da ti poverujem. Toliki je altruizam, da se pacijenti masovno upućuju popodne na privatne klinike, prepisuju se lekovi za koje farmaceutske kuće daju razne bonuse, a i doktori više vole da se bave kliničkim ispitivanjima lekova nego samim pacijentima. Sve to na sigurnu platu koja se uvek isplaćuje, dok smo mi u minusu svakog prvog u mesecu. A ima i pelcera, zovu se terapijski protokoli, pola doktora se toga drži kao svetog pisma i ne udubljuje se uopšte naročito u problematiku pojedinačnog pacijenta. Svakako manje nego što se solidan advokat udubljuje u problematiku svakog pojedinačnog slučaja. 5 2
Hamlet Strašni Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Људи дали силне паре за 45% фирме и уз договор са власником 55% постали директори. После три месеца их лик сменио и вратио себе. Они били у убеђењу да се у скупштини друштва гласа један човек један глас. Кажу, али пише да се статусне промене врше двотрећинском већином. Питају шта могу да ураде. Ништа. Још у уговору пише да су упознати и сагласни са начином гласања и потребним већинама. За буквално 50 евра су могли да сазнају да то није тако пре потписивања уговора. Вероватно су скинули пелцер са сајта АПР или из неке базе за уговор о промету удела. 1
Hamlet Strašni Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 31 minutes ago, Ayatollah said: Ako pratiš fabulu, vidiš da je jedan od glavnih razloga ranta na advokatsku komoru baš to odsustvo organizovane borbe protiv nelojalne konkurencije, što bi i trebao da bude jedan od glavnih razloga komorskog organizovanja. Platiš 4k evra upisninu i onda doprinos od 200 evra godišnje, i za to od komore ne dobiješ baš ništa, osim vesti o kupovini zgrade za 3,5 miliona evra. Da su odredili samo 250k evra od tih para u budžet za borbu protiv nelojalne konkurencije i krenuli nešto da rade, ja im ne bih reč rekao. I ne, nije cilj da plaćaš advokata da ide da ti vadi izvode iz matičnih knjiga. Nemoj banalizovati ono o čemu pišemo. Ljudi u Srbiji rade stvari vredne stotine hiljada evra i rešavaju životne probleme, i skup im je advokat, i onda sebe uvedu u probleme. Eno ti na Redditu subreddit r/pravnisaveti, pola pitanja su pitanja o ozbiljnim stvarima na koje savete daju potpuni laici, i ti su odgovori jezivi. Isto tako se guglaju rešenja kada neko gubi posao, razvodi brak, deli imovinu ili nasledstvo, sve životni događaji na kojima ljudi iz Srbije gledaju da iz nekog razloga uštede, a neće recimo da uštede na novom mobilnom ili na novoj frizuri. Немој тако дајем и ја савете тамо... 1
Ayatollah Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Немој тако дајем и ја савете тамо... Ma dajem i ja kada stignem, ali vrlo često budu zatrpani tonama raznoraznog smeća ili ih dam kasno. Tamo svaki drugi-treći savet počinje rečima "ja nisam pravnik, ali...". Ima par nikova koji daju ozbiljne savete, ali i oni često budu skrajnuti totalnim glupostima koje pišu ko zna kakvi likovi.
Tribun_Populi Posted December 30, 2024 Author Posted December 30, 2024 Ma ajde bre... Čovek kupio kuću i plac, u ugovoru opisana kuća do u tančina, plac se ne pominje. Katastar mu upisao svojinu na pola placa jer je na drugoj polovini svojinu imao komšija. Komšija traži polovinu, ovaj mu osporava jer tvrdi da je kupio ceo. Parnica ko vrata, i on u nju ulazi lagano, iako komšija ima sve papire o svojini od kad je plac nastao. Ugovor pisala agencija za nekretnine, naravno, da prodamo Jano dušo kolo da igramo. Ako™.
Recommended Posts