Jump to content
IGNORED

Advokatura

Tribun_Populi

Recommended Posts

Posted

Ovdje je bilo govora o sastavljanju dokumenata koje radi neko drugi i tako otima advokatima poslove.

Ono sto bi advokat uradio uz pomoc cuvenih pelcera radi neko ko nije advokat i onemogucava advokata da x-ti put naplati pelcer. 

Posted
3 minutes ago, Paul Gompitz said:

Ovdje je bilo govora o sastavljanju dokumenata koje radi neko drugi i tako otima advokatima poslove.

Ono sto bi advokat uradio uz pomoc cuvenih pelcera radi neko ko nije advokat i onemogucava advokata da x-ti put naplati pelcer. 

To osim sto je krivično delo je i veoma opasno po onoga ko angažuje nadripisara da ne bi platio advokata po tarifi. 

To je pelcer dok ne dodje do problema. Onda pelcer postaje parnica. 

• +1 1
Posted (edited)
6 minutes ago, Paul Gompitz said:

To sastavljanje dokumenata koje radi neko drugi, a ne advokat se zove nadripisarstvo i Krivičnim zakonikom je predviđeno kao krivično delo.

Takođe, Ustavom Srbije predviđeno je da pravnu pomoć mogu pružati samo advokatura i službe pravne pomoći osnovane pri lokalnim samoupravama.

Edit:preduhitrio me uskebasi.

Edited by bejzbolka
Posted
31 minutes ago, Paul Gompitz said:

Nije to nikakav rant protiv advokata. I nije nikakvo “skidanje poslova” ako neko bez kvalifikacije odradi nesto sto se moze odraditi bez kvalifikacije. Zamislite koliko se poslova skida masinskim inzenjerima jer se postavljaju klima uredjaji bez  proracuna termodinamike ili koliko bi vise prihodovali arhitekte kad bi za svako renoviranje stana bio neophodan projekat.

konkretno postoje smerovi u srednjim tehnickim skolama za to, nisu potrebni inzenjeri, tehnicar rashladnih uredjaja i npr moler/dekorater ili nesto slicno

Posted
23 minutes ago, Miki_belavista said:

U BGu? 

Ma jok.

Posted
21 minutes ago, Paul Gompitz said:

Hehehe. Pa brt, kad odeš kod doktora, on ti da antibiotik, obično neki širokog spektra dejstva. Ti, pošto to znaš, sledeći put nemoj kod doktora nego odi u apoteku i kupi antibiotik. Ali prtz, ne može, zabranjeno jer svi piju antibiotike na svoju ruku pa bakterijski sojevi postaju rezistentni na lekove, i onda mora da se troše milioni na stvaranje novih a ni to ne može tako brzo.

Isto ti je i ovo, sakupiš pelcere ili platiš preplatu na neku pravnu bazu, imaš ih tu boga oca, i radi sam. I onda zajebeš jednu reč koja ti izgleda nebitno u tom trenutku, i od toga ispadne mrsna, debela parnica, koja ljude košta živaca, godina i nekoliko hiljada eura. Ti uzeo hiljadu dinara za nešto što ne umeš i ne bi smeo da radiš, oni inicijalno bili srećni jer su prošli jeftino™, na prvu svi zadovoljni. Ali, ne lezi vraže...

Što neko pametan reče, ako mi je trebalo deset godina učenja da bih mogao da ti posao završim za deset minuta, duguješ mi za godine, ne za minute.

• +1 1
Posted
2 hours ago, Tribun_Populi said:

Maks hiljadarku čisto da ostane, i to ako uprosečim, jer ima meseci kad bude jedva trošak da se pokrije.

Radim sam, od početka, klijentela građanstvo i mala privreda uglavnom.

Što te to zanima?

Ma onako, nikakvi ne znam kakvi razlozi. Više spram do sad izložene kuknjave.

Da ne bude da nešto krijem, imamo iste zarade. NGO sektor, krivična odgovornost.

Posted
1 minute ago, Eleniko said:

Više spram do sad izložene kuknjave.

Kuknjava je, bar u mom slučaju, iz drugih razloga. Nikad gore vreme za obavljanje ovog ionako depresivnog posla. Pravosuđe razvaljeno, nakalemljena frankenštajn procesna rešenja na Titovo ustrojstvo sudova i tužilaštava, pola ih mrzi sadašnju opoziciju zbog neuspele reforme, stari kadar odlazi u penziju a novi sabran preko kabineta, od zla oca i još gore majke. Advokatura razvaljena, potkupljena od vlasti i raznih korporativnih lobija i međusobno posvađana, advokatske institucije ne funkcionišu. Priliv kadrova s indijanskih nazovi fakulteta ogroman, nema filtera na ulazu, prave štetu i svi se prave blesavi jer im odgovara da im neko radi za sitne pare... I ne nazire se rešenje, a svaka pobuna se seče ne pitajući šta košta.

Kad bude eksplodiralo, leteće govna na sve strane.

• +1 5
Posted

Apropo odijuma prema advokaturi, ja samo nikada neću prihvatiti vaš paušal spram mojih oko 65% poreza i doprinosa na neto lični dohodak do čega ste stigli štrajkom i ucenom. O tome mislim sve najgore, kao o bilo kojoj drugoj povlašćenoj kategoriji u društvu.

• +1 1
Posted (edited)
4 minutes ago, Eleniko said:

Apropo odijuma prema advokaturi, ja samo nikada neću prihvatiti vaš paušal spram mojih oko 65% poreza i doprinosa na neto lični dohodak do čega ste stigli štrajkom i ucenom. O tome mislim sve najgore, kao o bilo kojoj drugoj povlašćenoj kategoriji u društvu.

Tu grešiš. Paušalaca imaš pun kufer među raznoraznim samostalcima, lekari s privatnom praksom, inženjeri, programeri itd.

I advokat u BG paušal plaća na cca 150.000 dinara neto zarade mesečno, bez razlike da li je počeo juče ili radi 20 godina. Mnogi tu zaradu i ne vide, a u BG ima 6000 advokata, polovina od broja u celoj Srbiji.

Zaposlenima u velikim kancelarijama plaća se 65% poreza i doprinosa kao i svakom zaposlenom.

Edited by Tribun_Populi
  • +1 2
Posted

Pretpostavio sam da nije čist račun ali je ostao gorak ukus iz vremena tog štrajka i osećaj varanja sistema, od tada nisam ni pratio šta se dešava i da li se nešto promenilo.

Posted
6 minutes ago, Tribun_Populi said:

Tu grešiš. Paušalaca imaš pun kufer među raznoraznim samostalcima, lekari s privatnom praksom, inženjeri, programeri itd.

I advokat u BG paušal plaća na cca 150.000 dinara neto zarade mesečno, bez razlike da li je počeo juče ili radi 20 godina. Mnogi tu zaradu i ne vide, a u BG ima 6000 advokata, polovina od broja u celoj Srbiji.

Zaposlenima u velikim kancelarijama plaća se 65% poreza i doprinosa kao i svakom zaposlenom.

Himmelherrgott. Одакле ти то?! Па адвокат сме да буде запослен само у свом АОД. Плаћа се административном особљу, ако и они нису паушалци који пружају услуге и негде приправницима.

Posted
1 minute ago, Hamlet Strašni said:

Himmelherrgott. Одакле ти то?! Па адвокат сме да буде запослен само у свом АОД. Плаћа се административном особљу, ако и они нису паушалци који пружају услуге и негде приправницима.

Nemam dodira s tim svetom, ali kontam da je AOD pravno lice i sve i da je ortak u njemu, advokat s AODom ima ugovor o radu, plaća mu se mesečna zarada a na nju nužno plaćaju i porez i doprinosi.

Posted
Just now, Tribun_Populi said:

Nemam dodira s tim svetom, ali kontam da je AOD pravno lice i sve i da je ortak u njemu, advokat s AODom ima ugovor o radu, plaća mu se mesečna zarada a na nju nužno plaćaju i porez i doprinosi.

Pa ne. To nije dozvoljeno.  Smeš da budeš u radnom odnosu samo u AOD gde si ortak. Kad pogledaš sajtove ovih većih kancelarija - sve je samostalni advokat u saradnji sa i varijacije toga. Član 21 Zakona o advokaturi 

• +1 1
Posted

Ljudi kupuju nekretninu od 300.000 evra, a kad mu kazes za ugovor 500e, ne moze da se nacudi. I onda je jos zakljucak, hoce da me odere zato sto kupujem skupu nekretninu, pa misli da imam para. Ide razmisljanje, nisam ja glup, on to samo promeni podatke za 10 minuta. To maltene mogu i sam. Nacicu nekog ko ce to uraditi za 200e. I sto je najcrnje nadju. A kad meni dodje vodoinstalater i spoji sudomasinu i sudoperu i bojler, za sta mu sve ukupno treba sat vremena i naplati to 16.000 dinara, to je normalno. Ali davno sam prestao oko toga da se potresam. Ima tarifa, ko hoce neka plati, ko nece, ima jos hiljade advokata. Ili sto bi moja starija koleginica rekla bolje da sedim dzabe, nego da radim dzabe.

• +1 3