Ayatollah Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 19 minutes ago, Engineer said: Koliko često se ovo dešava? Ne znam za kolege, ali ja u proseku imam 2-3 ovakva upita godišnje. 1
Tribun_Populi Posted December 29, 2024 Author Posted December 29, 2024 46 minutes ago, Engineer said: Koliko često se ovo dešava? Veoma često. Ne mogu da opredelim broj, ja sam od onih koji su u fazonu to ne možeš da dobiješ i kvit. Kao što reče Hamlet, oni dolaze po potvrdu svog unapred formiranog mišljenja o slučaju, ne po istinu. Kad im kažeš da ne može, idu kod drugog. Jako često mi se dešavalo da čoveka koga sam odbio vidim s nekim drugim kolegom na sudu posle. Naravno, kad izgubi, kriv mu je advokat lopov, ne njegov karakter, iako zna da ga je pet odbilo a šesti jedva prihvatio zastupanje. 5
Hamlet Strašni Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 59 minutes ago, Engineer said: Koliko često se ovo dešava? Par puta godisnje.
napadaj Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Samo ove godine sam barem triput rekao klijentima da nešto što su smislili i što vredi više miliona evra ne može. Lakše je kad se baviš privredom i kada su klijenti vlasnici velikih firmi, pa mogu da shvate zbog čega nešto nije moguće, ali i tu treba truda da im se objasni. Kada si advokat pojedinac kojem mahom dolaze fizička lica i kada ti znače izlasci na ročišta i slično, mnogo je teže da se da takav odgovor, ali advokati koji drže do sebe i profesije ipak postupaju na taj način.
Eleniko Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 kapiram da ste baš dobri kad niko da napiše koliko? ako treba da prvi napišem koliko zarađujem mesečno, nije problem. samo recite. 1
Tribun_Populi Posted December 29, 2024 Author Posted December 29, 2024 2 minutes ago, Eleniko said: kapiram da ste baš dobri kad niko da napiše koliko? ako treba da prvi napišem koliko zarađujem mesečno, nije problem. samo recite. Maks hiljadarku čisto da ostane, i to ako uprosečim, jer ima meseci kad bude jedva trošak da se pokrije. Radim sam, od početka, klijentela građanstvo i mala privreda uglavnom. Što te to zanima? 2 1 1
BWA Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Teško je reći koliko se zarađuje jer je to specifična profesija. Nekad nema pa nema, pa te odjednom blebnu neki troškovi na koje si već zaboravio i opet tako u krug. Trebalo bi izvući neki prosjek.
Tribun_Populi Posted December 29, 2024 Author Posted December 29, 2024 2 minutes ago, BWA said: a te odjednom blebnu neki troškovi na koje si već zaboravio 15K eura takvih troškova tj. moje nesuđene zarade je pojeo Privredni sud u BG, kroz očiglednu korupciju i razvlačenje postupaka dok se ne izvuče sva lova i dužnička firma ne otera u stečaj. Gledam, nerviram se, godinama radim za džabe i znam da će tako biti na kraju. I ne mogu ništa. 2
bejzbolka Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Koliko se sećam, komora je pre par godina radila anketu među advokatima ili je to radio neko od kolega za rad koji je objavljen u Braniču. Većina advokata je odgovorila da im je mesečna zarada oko 100 i nešto hiljada dinara. Tu anketu sam čitao u Braniču pre 3-4 godine. Ali mi je fenomen hejt građanstva prema advokatima. Da se razumemo, ima baš svakakvih ljudi u ovoj profesiji (pa jbni Đuka je advokat!), mogu da razumem da je neko imao loše iskustvo sa advokatom. Ali advokatura predstavlja poslednju branu od državne samovolje i često jedinog saveznika građaninu u ostvarivanju prava koja mu zakon garantuje. 1
Paul Gompitz Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Vi mislite da u ostalim profesijama nema slucajeva da klijent insistira na necemu besmislenom ili da prvo proba zaobici angazovanje strucnjaka pa kad voda dodje do grla onda se angazuje neko ko zna posao? Nije to nikakav rant protiv advokata. I nije nikakvo “skidanje poslova” ako neko bez kvalifikacije odradi nesto sto se moze odraditi bez kvalifikacije. Zamislite koliko se poslova skida masinskim inzenjerima jer se postavljaju klima uredjaji bez proracuna termodinamike ili koliko bi vise prihodovali arhitekte kad bi za svako renoviranje stana bio neophodan projekat. 1 1
Uskebasi Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Taj hejt prema advokatima se moze objasniti time da ima advokata koji su spremni na sve i svašta i dobro im ide (npr. Djuka, Zora... i lokalne djuke i zore). Drugi problem je to sto zastupanje na sudu deluje lako, pa cak nije ni obavezan advokat. Kad bi pokusao sam sebi da izvadis zub verovatno bi te poslali u ludnicu. Kad bi sam računao statiku kuće verovatno bi isao u zatvor. Ali ako hoćeš da se sam zastupas u postupku koji ti može izmeniti zivot, onda slobodno udri, ne moras da angažujes advokata. A onda izgubis parnicu na neke procesne zajebancije i posle pričaš da je advokat druge strane namestio postupak. 3
Uskebasi Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 2 minutes ago, Paul Gompitz said: Vi mislite da u ostalim profesijama nema slucajeva da klijent insistira na necemu besmislenom ili da prvo proba zaobici angazovanje strucnjaka pa kad voda dodje do grla onda se angazuje neko ko zna posao? Nije to nikakav rant protiv advokata. I nije nikakvo “skidanje poslova” ako neko bez kvalifikacije odradi nesto sto se moze odraditi bez kvalifikacije. Zamislite koliko se poslova skida masinskim inzenjerima jer se postavljaju klima uredjaji bez proracuna termodinamike ili koliko bi vise prihodovali arhitekte kad bi za svako renoviranje stana bio neophodan projekat. Ili kada bi se projektovao most bez inzenjera, ili rekonstruisala zgrada bez arhitekte, ili vadilo slepo crevo bez hirurga... Neke stvari se ne rade bez strucne pomoci. Svaka parnica, ili sudski postupak u kome možeš da sjebes ili bitno izmeniš svoj život se mora voditi sa advokatom.
Miki_belavista Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 6 hours ago, le petit nicolas said: @Hamlet Strašni nije vazan palac dole, vise bih volela da napises sa cime se ne ne slazes. btw, ako novosadski pravni ima 4000 studenata, a verovatno ima i vise, svaki je dobio pomoci u vrednosti od sezdesetak centi. za kiflu bez jogurta. profesija koja tradicionalno dobro zaradjuje mogla je da da prilog dostojan sebe. ovo mi neka novakovska podrska: da se glasnem, al da me ne kosta. o obustavama je tribun objasnio. poz ima ih ko kusih pasa u Srbiji,ne mlate upste dobre pare. 1
Miki_belavista Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 1 hour ago, Tribun_Populi said: Maks hiljadarku čisto da ostane, i to ako uprosečim, jer ima meseci kad bude jedva trošak da se pokrije. Radim sam, od početka, klijentela građanstvo i mala privreda uglavnom. Što te to zanima? U BGu?
Recommended Posts