May 10May 10 7 minutes ago, Klara said:Ako si ga prepoznala, to onda znači da si ga već poznavala, a ako si ga poznavala, onda si ga upoznavala. :DUpoznati pa prepoznati. Moze se tako reci
May 10May 10 e, stvarno @Pixie ni ja ne razumem šta je toliko pokvareno? :)mislim, imala bih i ja neke zabeleške (da ne kažem da ovako hipersenzibilisana na sve što živimo, i u ovom 9 min klipu pomalo paranoično osećam neki hint socijalnog inženjeringa), ali generalno ne vidim mnogo štete. a i zabeleške nisu romantične prirode, pa da ne kvarim dodatno temu (doduše, sada sam zbunjena i o čemu treba biti tema "ljubav" na subforumu "nauka i tehnologija" na sub-subforumu "metafizika" :))i molim zapaziti da sam se na sadržaj referisala kao na popularnu neuronauku i razne druge teorije koje su sada već podržane sa, što bi se reklo, solid body of evidence.mada, ne razumem zaista šta ima loše u tome što (neki) ljudi hoće da razumeju zašto se neko/nešto oseća na određeni način, kao što hoće da razumeju bilo šta što im se dešava. štaviše, to je u suprotnosti sa dogmatskim pogledom na svet. a emocije im se dešavaju svaki dan, i najveći su i možda najvažniji aspekt njihovog psihičkog života (ne mislim samo na ljubavne, svakog dana doživljavamo razne emocije). to naravno ne znači da će u svakodnevnom životu doživljavati emocije na kognitivnom planu, niti to može tako, niti će neko odjednom postati manje romantičan :) niti su naravno ove teorije potpune, konačne i sveobjašnjavajuće, kao što nijedna nije. ali ne moramo ni baš svi biti odrasli ljudi na nivou magijskog mišljenja u 2026. godini. posebno ne razumem ovaj deoNe brinite, u oblasti neuronauke, to što možemo da utvrdimo i objasnimo šta se na morphološkom, fiziološkom i hemijskom nivou dešava vrlo često uopšte ne znači da to zaista razumemo. D Što naravno ljude ne sprečava da izvode neke svoje zakonitosti i pravilnosti,
May 10May 10 @bey Ma nista nije strasno, samo ako se procita ovo:On 21. 7. 2014. at 22:31, Caligula said:Pisimo ovde ne o svojoj, vec o ljubavi drugih koju smo videli ili gledamo svaki dan.Ne mora da bude prava ljubav, bitno je da, jel'te, izgleda kao ljubav. onda se tema malo pokvarila. spoiler kvariša1 hour ago, bey said:e, stvarno @Pixie ni ja ne razumem šta je toliko pokvareno? :)mislim, imala bih i ja neke zabeleške (da ne kažem da ovako hipersenzibilisana na sve što živimo, i u ovom 9 min klipu pomalo paranoično osećam neki hint socijalnog inženjeringa), ali generalno ne vidim mnogo štete. a i zabeleške nisu romantične prirode, pa da ne kvarim dodatno temu (doduše, sada sam zbunjena i o čemu treba biti tema "ljubav" na subforumu "nauka i tehnologija" na sub-subforumu "metafizika" :))i molim zapaziti da sam se na sadržaj referisala kao na popularnu neuronauku i razne druge teorije koje su sada već podržane sa, što bi se reklo, solid body of evidence.mada, ne razumem zaista šta ima loše u tome što (neki) ljudi hoće da razumeju zašto se neko/nešto oseća na određeni način, kao što hoće da razumeju bilo šta što im se dešava. štaviše, to je u suprotnosti sa dogmatskim pogledom na svet. a emocije im se dešavaju svaki dan, i najveći su i možda najvažniji aspekt njihovog psihičkog života (ne mislim samo na ljubavne, svakog dana doživljavamo razne emocije). to naravno ne znači da će u svakodnevnom životu doživljavati emocije na kognitivnom planu, niti to može tako, niti će neko odjednom postati manje romantičan :) niti su naravno ove teorije potpune, konačne i sveobjašnjavajuće, kao što nijedna nije. ali ne moramo ni baš svi biti odrasli ljudi na nivou magijskog mišljenja u 2026. godini.posebno ne razumem ovaj deoNe bih znala gde da pocnem, a pogotovo da ne "pokvarim" jos vise topik koji nisam htela da pokvarim. Bilo je poluozbiljno, ali generalno je tako da su saznanja cesto vise opazajne prirode tj. korelacija cesto bez jasnog kauzaliteta, a u popularnom delu umeju da se iznose i smele tvrdnje koje, iako nisu skroz netacne i imaju realnu bazu, ipak malo hajpuju i banalisu i ostavljaju drugi utisak od onog koji dobijes kad malo zagrebes (i, kao i obicno, shvatis sta ne znas). Bar u onom delu u koji se bolje razumem je tako. Mada, u danasnje vreme je to verovatno vise pravilo nego izolovan slucaj. :/
May 10May 10 12 hours ago, Svemir Zeka said:Pa, hemija smo svakako kompletno, s nešto slobodne volje i mogućnosti izbora.Eto recimo, biohemijska hipoteza ne objašnjava zašto baš on, a ne neko drugi.Ja sam čuo, pročitao negde, da miris druge osobe igra ogromnu ulogu u preppoznavanju zašto baš on/ona. Kaže, ako su imuni sistemi komplementarni, onda nam se dopada miris te osobe što okida biohemijsku ljubavnu reakciju.E sad, ako su lagali mene, i ja lažem vas.
May 10May 10 4 minutes ago, Filozof manijak said:Ja sam čuo, pročitao negde, da miris druge osobe igra ogromnu ulogu u preppoznavanju zašto baš on/ona. Kaže, ako su imuni sistemi komplementarni, onda nam se dopada miris te osobe što okida biohemijsku ljubavnu reakciju.E sad, ako su lagali mene, i ja lažem vas.Tako je, to je skroz tačno. Samo ponekad slika bude pre mirisa feromona (I to smo nekad učili, da se i nepoznata lica pronalaze i odabiraju po sličnim karakteristikama)
May 10May 10 5 hours ago, Sandradjer said:Upoznati pa prepoznati. Moze se tako reci Ja sam prvo prepoznala, pa upoznala.
May 10May 10 Author On 21. 7. 2014. at 22:31, Caligula said:Na autobuskom stajalistu kod zemunske gimnazije sedi devojka obucena kao muskarac, u krutu crvenu kosulju i bele pantalone, sve precizno opeglano i strogo. Na glavi jarko ofarbana plava kratka kosa vojnicki podsisana. Autobus stize i iz njega izlazi devojka sa dugom kosom vezanom u konjski rep, vrlo zenstvena, trouglastog, culnog lica. Plava devojka ustaje sa klupe, grle se i ljube kao par. Cini se da je devojci sa konjskim repom neprijatno jer ne vraca zagrljaje tako iskreno, ali njen pogled (kada su odmakle desetak metara dalje, sve grleci se) mi otkriva da je zaljubljena i istinski uzbudjena. Gledam ih s ledja i da plavojka nema veliko dupe pomislio bih da su u pitanju muskarac i zena. Ulazim u autobus i kroz sofersajbnu kod poste vidim drugi par - on ima 12-13 godina i stidljivo se naslanja na kiosk, ona vislja od njega za glavu (15-16 godina) navaljuje na njega sasvim iskreno i ljubi ga (ocigledno) jezikom. Oba puta sam uhvatio sebe kako se spontano osmehujem. Pisimo ovde ne o svojoj, vec o ljubavi drugih koju smo videli ili gledamo svaki dan. Ne mora da bude prava ljubav, bitno je da, jel'te, izgleda kao ljubav. Ja se ladno ne secam kada sam otvorio ovaj topik. Secam se doduse oba dogadjaja i da sam pisao ovde o tome, ali ne secam se da sam otvorio temu. Bio sam mnogo bolji covek pre dvanaest godina.
May 10May 10 Author Popular Post Ontopik, da prekrsim sopstveno pravilo i ipak pisem o svojoj ljubavi.U svoju zenu sam se zaljubljivao postepeno dok sam je sretao u malom gradu u kojem smo ziveli. Meni je ona bila najlepše stvorenje na tim ulicama, potpuno drugacija. Svaki put kada bih je sreo zaljubio bih se malo vise. Jednom kada sam je slusao kako peva sa nekim bendom Shinejd o Konor. Onda jos jednom kada sam je video u prozoru kafića gde sedi sa drugaricom. Pa jednom kada sam shvatio gde živi jer sam je video u niskom prozoru njene kuće dok sam prolazio ulicom. I još puno puta po samoposlugama ili u parkovima, pored muzičke škole. Sećam se da sam se naglo 40 posto dodatno zaljubio kada je jedne veceri prosla pored mene tip top sredjena za tadašnjeg dečka (kasnije se ispostavilo).A onda je par meseci kasnije došla sa jednom mojom poznanicom u moj glinom isprljani grnčarski atelje da "kupi par šolja drugarici za rođendan" (završio sam keramiku i staklo na primenjenoj akademiji, vrteo sam na točku kao đavo, pravio svoje lične glazure i recepte za kameninu od 1200 stepeni celizijusovih, ziveo sam 1999tu od unikatnih šolja od pet maraka i činija od deset, koje sam prodavao u Singidunumu u Knezu)... kada sam je video kako ulazi u malu radionicu kod mene uflekanog od glinenog šlikera presekao sam se napola, ali bukvalno sam osetio hladnu oštricu katane preko pupka i leđa. Ne znam šta sam joj rekao, ni ona se ne seća, sem da sam objasnio da su sve šolje koje imam kod mene u garsonjeri u drugom delu grada.Nikada nisam prilazio ni jednoj ženi, bacim udicu pa šta upecam. Ona mi je kasnije rekla da je šolje nisu interesovale nego je čula da naša zajednička poznanica ide kod mene. Veštica je znala ko sam a da nikada nisam uhvatio njen pogled.To je bilo pre dvadeset i šest godina, mesec i po pre bombardovanja. Sirene, bombe i avione smo slušali iz moje garonjere u kojoj sam tada živeo i mogu reći da je bilo i vrlo romantično i vrlo karnalno u isto vreme, što mi se do tada nikada nije desilo.Vrteo se neki koncert Rahmanjinova na CDu mesecima, toga se jasno secam. Edited May 10May 10 by Caligula
May 11May 11 Author 30 minutes ago, Filozof manijak said:Priča o ljubavi obično udavi Jes vala jer je uvek vrlo subjektivno i nije prijatelj identifikacije. Zato su bolje price posmatraca, tu ima sosa Tako sam i otvorio topik Edited May 11May 11 by Caligula
May 11May 11 9 minutes ago, Caligula said:Jes vala jer je uvek vrlo subjektivno i nije prijatelj identifikacije.Saglasna sto odsto. Ne volim rašrafljivanje ljubavi na gradivne elemente, osim ako nije u svrhu psihoterapije. Sve ostalo je suvišno.
May 11May 11 45 minutes ago, Filozof manijak said:Priča o ljubavi obično udavi Ne, udavila je priča o braku Kome to uopšte treba, osim gejevima, radi normalizacije i prihvatanja šire zajedniceOvo je već druga priča