Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ljubav.

Featured Replies

Nakon 11 godina sporta, politike, bolesti, braka, evo i ljubavi na forumu!

• Replies 134
  • Views 15.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Caligula
    Caligula

Ontopik, da prekrsim sopstveno pravilo i ipak pisem o svojoj ljubavi.

• Ne ne, nisam ni pomislila da si je slagao, samo od svih onih kombinacija "Dodji kod mene na gajbu da ti pokazem moj..." ovo je prvi put da cujem verziju sa "asortiman umetnickih solja "

• Svemir Zeka
    Svemir Zeka

Žao mi je što je ova tema toliko manje popularna od teme Brak.... A toliko je sadržajnija i potpunija. I na kraju, lepša. Nije ljubav nipta u negaciji (sad sam napisala oksimoron), ali, ja ne bih iz

Posted Images

Da se vratimo sadržaju....

7 minutes ago, pt 2.0 said:

Everyone can love you when the dopamine is flowing.fantom

Lepo je i kad se u ljubavu zadrže i leptirići šarenići 🦋

3 hours ago, pt 2.0 said:

Zato je heroin tako opasan, kad se prvi put uzme, oslobodi se tolika kolicina dopamina da se onda stalno, bezuspesno juri taj prvi put.

:)

16 hours ago, pt 2.0 said:

ih, 9 min je danas tldr; ovo sam zipovala u tri rečenice (samo ekstrapolirano na društveni kontekst) još onomad na protestima image-png-a0157dbc0ece4159f58ab50ae6f593

On 2. 11. 2025. at 13:19, bey said:

... dok je trajalo pumpanje*, zajedno nas drže samo emocije. i to jake emocije. a pošto po prirodi fiziologije jake emocije ne traju dugo, kada se one ispumpaju, (...) rasturićemo se (...) zato su ljudima neophodne neke druge apstraktne stvari, vrednosti i ideje koje bi ih držale zajedno kao vezivno tkivo.

*pumpanje=zaljubljenost

u suštini, ove teorije nisu nešto novo (samo malo začinjene popularnom neuronaukom), još od evolucione biologije i bihejvioralne/socijalne psihologije.

u kontekstu društvenih masa, da ne kažem bernajza, koriste se za modelovanje ljudskog ponašanja i percepcije. šta je propaganda, polit. kampanje, reklame, moda, itd., do emotivna manipulacija bazirana na toj psihodinamici. od popularizacije jaja sa slaninom za doručak do rušenja demokratske vlasti u gvatemali.

npr. mnogi (doduše, ne nužno dobri) menadžer izborne kampanje će reći da glasači treba da se "zaljube" u kandidata, pa će u kampanji da pravi od babe devojku. ili, šta je populizam zasnovan na istraživanju javnog mnjenja do isto to. prvo se dobro upoznaju žrtveciljne grupe, a onda im se emituju ego-sintone poruke da bi ih "kupili". digitalni algoritmi su isto to samo na steroidima. mikrotargetiranje je bernays 2.0. - svakome daje ono što ga najbolje radi, tj. hrani mu ego. personalizovana medicina maltene )

isti mehanizmi mogu funkcionisati i na mikronivou u 1:1 odnosu/vezi. 

16 hours ago, Jeremija said:

Zato je heroin tako opasan, kad se prvi put uzme, oslobodi se tolika kolicina dopamina da se onda stalno, bezuspesno juri taj prvi put.

šalim se (krenulo me danas 🙄), al kome treba ljubav više kada imamo forumdruštvene mreže/AI za dnevni dopaminsko-oksitocinski fiks? lajkić, vubić, malo se podigneš, i teraj. a kad hoćeš s nekim da popričaš, obratiš se chatgpt, on te najbolje razume i uvek se izvini kad pogreši.

Edited by bey

Žao mi je što je ova tema toliko manje popularna od teme Brak.... A toliko je sadržajnija i potpunija. I na kraju, lepša.

Nije ljubav nipta u negaciji (sad sam napisala oksimoron), ali, ja ne bih iz tog skupa svega isključivala ništa. Kad se razni teoretičari izjašnjavaju da osećanja zaljubljenosti ne potpadaju pod ljubav, ne bih se tu složila. Sternberg, koji se pre svega teoretiše u okviru kognitivnih nauka, govori o više vrsta ljubavi, i da je za kompleksniji odnos potrebno bar dve, a najbolje tri vrste. Jedna od njih je i strastvena ljubav. Bez toga teško može da se održi kvalitetan i dugotrajan odnos.

Tačno je i da se vremenom gradi, da ne može opstati samo na izliva dopamina, kojih nema u trenucima kad je drugom loše. Ali, da bi se održali odnosi da skupljaš peglu iza onoga koga voliš, potrebni su postojeći dopaminčići koji dolaze od strasti, a strast je iracionalna, baš kao i zaljubljenost.

Moja poslednja definicija ljubavi (stalno spoznajem nove 🥰) je osećaj da kad zatvoriš oči u zagrljaju i fizičkoj bliskosti, ne osećaš granice između sebe i osobe koju voliš. Samo jedno difuzno prostranstvo i - najvažnije - osećaj sigurnosti i spokoja tu i tada.

🌌

^nema ljubavi bez patnje i bolastrasti D

sternberg, to je ono razne koombinacije intimnost/strast/posevećenost, pa prema tome i razni vrste ljubavi/neljubavi? mislim da ove teorije iz klipa to i kažu na neki način: biti samo seksualno privlačan/poželjan nekome nije isto što i biti voljen, ali ljubav i te kako može biti strastvena ) i da, motivacija da se skuplja pegla i tolerišu mane drugog se oslanja na emocionalnu rezervu izgrađenu kroz strast i lepe trenutke kroz vreme, bez toga bi brzo postalo nepodnošljivo.

i naravno da ljubav nije ništa negativno, već baš najjača afirmativna sila! :)

Samo što ste podigli topik iz mrtvih (za to hvala, ni ja se tome na forumu nisam nadala), već ste stigli da ga pokvarite.

Ne brinite, u oblasti neuronauke, to što možemo da utvrdimo i objasnimo šta se na morphološkom, fiziološkom i hemijskom nivou dešava vrlo često uopšte ne znači da to zaista razumemo. D Što naravno ljude ne sprečava da izvode neke svoje zakonitosti i pravilnosti, što je OK, dok se ne posmatra kao dogma.

Sa jedne strane (za dnevne potrebe) nema mnogo potrebe redukovati osećanja (bilo koja) na transmitere, a sa druge strane, to što se u videu naziva "prava ljubav koja traje i ne oslanja se na hemiju" i te kako ima veze sa tom istom hemijom. Go figure.

Ali neću i ja dalje da kvarim. Šta ima još ljubavno? )

Pa, hemija smo svakako kompletno, s nešto slobodne volje i mogućnosti izbora.

Eto recimo, biohemijska hipoteza ne objašnjava zašto baš on, a ne neko drugi.

A zašto smo pokvarili, baš smo lepo pisali heart

evo jedne mi se volimo, mi se volimo, od ljubavi naše ništa nema slađeee hihi priče za nedeljno jutro, slušam ih šta pričaju i izgleda da su još zaljubljeni čim im do mozga ne dopire da bi njihova priča bila mnogo drugačija da nisu oboje fasovali otkaz zbog korole, eto jedne od dobrih posledica pandemije )

6 hours ago, Pixie said:

Šta ima još ljubavno? )

Pravu ljubav prepoznas, a ne upoznas. To je onaj/ona koji je oduvek tu samo sad glavom i bradom heart

Ako si ga prepoznala, to onda znači da si ga već poznavala, a ako si ga poznavala, onda si ga upoznavala. :D