Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted (edited)

et Turnbull

Nemoj Singera da diraš, novopečeni je tata i sav je brižan i zaštitnički nastrojen. Mora malo ponekad i da pecne, živ je čovek. 

et Agni

Nisam baš mislila na pobednicu Evrovizije, al' daj šta daš, sve za PC. qo6ddc.jpg

Nećeš me navući na roze/plavo diskusiju, ne, ne...

Edited by Notorious
  • 2 weeks later...
Posted

kakav užas od danas gledam samo evropske smaračine :fantom:

Holivudski filmovi ne pokazuju etničku raznolikost SAD

Izvor: Tanjug petak 8.08.2014

Holivudski filmovi ne izražavaju u dovoljnoj meri etničku raznolikost Amerike, rezultat je najnovijeg istraživanja.

Tako, na primer, hispanoamerički glumci su u blokbasterima zastupljeni tek sa 4,9 odsto uloga, premda čine 16 odsto stanovništva, koji su samo lani kupili četvrtinu svih bioskopskih karata u SAD, generišući filmskoj industriji zaradu od bilion dolara (hiljadu milijardi dolara).

Na afroameričke glumce, pak, otpada 14,1 odsto uloga, dok 17 odsto filmova nema nijednog crnog lika sa govornom ulogom.

Studija istraživača sa Univerziteta Južne Kalifornije obuhvatila je blizu 4.000 uloga u 100 najuspešnijih filmova u 2013. godini.

Iako je ove godine Stiv Mekvin postao prvi crni reditelj koji je osvojio Oskara za film "12 godina ropstva", istraživanje je otkrilo da je bilo svega 1,1 odsto više crnih junaka na velikom platnu u poredjenju sa 2007.

Studija je pokazala i da, ukoliko je reditelj afroamerikanac, u filmu ima više crnih protagonista.

Uprkos demografskim promenama u američkom društvu, "filmovi i dalje prenose homogenizovanu sliku društva", navode istraživači.

"Zapravo, gotovo polovina dece mlađe od pet godina danas u Americi nisu bela. To znači da će kako današnja, a još više buduća filmska publika biti daleko etnički raznolikija nego na filmskom platnu", objašnjavaju oni.

Studija je, takođe, utvrdila da se hispanomeričke žene najčešće prikazuju kao "seksualni objekti" više nego pripadnice ijedne druge etničke grupe.

Više od 37 odsto hispanskih filmskih junakinja prikazano je više ili manje golišavo.

To, ističu naučnici, "ilustruje koliko kulturni stereotipi utiču na likove različite etničke pripadnosti koji se pojavljuju na filmu".

Posted

Diskusija o socrealizmu na američki način...

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Šta treba da se dogodi da prestanete, bar vi sa funkcionalnim sinapsama, da koristite izraz retardiran/retardiranost kao uvredu? 

Edited by Notorious
Posted

granica retardiranosti nije uvreda vec naprosto opis ili klasifikacija, kako oces.

jos ce ispasti da je pojam retardiranost nepostojeci ili tako nesto.

Posted

granica retardiranosti nije uvreda vec naprosto opis ili klasifikacija, kako oces.

jos ce ispasti da je pojam retardiranost nepostojeci ili tako nesto.

Termin je još uvek u zvaničnoj upotrebi, koristi se kao dijagnoza za ljude čije mentalne sposobnosti nisu dovoljno razvijene, ne kao pejorativni izraz za površnost, pretencioznost, uskogrudost i sl. Bar ne bi trebalo. Nema veze, ponavljam se, smorila sam već s ovom pričom na drugim topicima. 

Posted

@notorius: Kako stojimo sa idiote/ski, kretenu/sko, imbecilu/no, debilu/asto?

Posted (edited)

To su termini koji se više ne koriste u stručnom jeziku, ali označavaju različite nivoe istog fenomena (mentalne retardacije ili intelektualne ometenosti). 

Drvila sam o tome naširoko na topiku o političkoj korektnosti. 

edit: i okačila link 

Edited by Notorious
Posted

Termin je još uvek u zvaničnoj upotrebi, koristi se kao dijagnoza za ljude čije mentalne sposobnosti nisu dovoljno razvijene, ne kao pejorativni izraz za površnost, pretencioznost, uskogrudost i sl. Bar ne bi trebalo. Nema veze, ponavljam se, smorila sam već s ovom pričom na drugim topicima. 

termin je u zvanicnoj upotrebi i u drugim kontekstima. videti pod npr. epska retardacija

Posted

@notorius: Kako stojimo sa idiote/ski, kretenu/sko, imbecilu/no, debilu/asto?

Krembil, idiokreten, bolid, dijabola?

Posted (edited)

et toni

Veoma je jasno u kom si ga kontekstu ti koristio. 

et namenski 

krembil i idiokreten su prostačke šaljive izvedenice, bolid i dijabola ne 

Edited by Notorious
Posted (edited)

@N: znam, znam, svako malo spominješ. Naroda je puno, doktora malo, neka povuku i ovaj kako su i ostale povukli. Glupo je da se oko toga romišemo. :P

EDIT:

@Namenski: od ova četiri samo se treće još uvek koristi u narodu, ali i to manje, koliko čujem.

Mislim da je kreten najrasprostranjenije, mada izgleda kao da je idiot ali ne, malo je već prekomplikovano postalo da izgovore, a i to kotrljajuće r baš daje neki šmek.

Edited by Vapad
Posted

pa ocigledno nije, cim si ga protumacila kao zloupotrebu sa ciljem da nekog uvredim

Posted

Toni, hteo si da kažeš da sam površan, pretenciozan, i uskogrud, i zato korišćenje retardacije nije OK. Da si hteo da kažeš da sam mentalno nerazvijen, bilo bi sasvim OK -_-

Vaso, za potrebe diskusije možemo da prihvatimo i da nekakav karma-semafor svi nosimo na čelu, iako ga ne nosimo. Čemu bi takvo premeravanje služilo, osim da nam pruži neku minimalnu lilčnu satisfakciju? "Ha, imam tri poena više od tebe... monstrume jedan." Valjda ću ako spasem jednu vidru (gde nađe baš vidru, što ne kuče ili mače?) to da uradim iz ne-sasvim-racionalnih pobuda, ne znajući koliko bodova ta životinja nosi?

Ja stvarno ne mogu da uzmem sebi za pravo da odredim koliki je karmički teret jedne svinje, ili delfina, ili čoveka. Niti da sugerišem drugome kako da optimizuje svoj skor izborom ishrane ili odeće (van nivoa forumske zajebancije, naravno).