kapetanm Posted May 22, 2014 Author Posted May 22, 2014 Нема везе што знаш. ЈА имам пуно одличних познаника који тврде још више од тога. Како је утврдила да има баш четири, ако су се подавили ваљда је бежала
Mil@n Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Нема везе што знаш. ЈА имам пуно одличних познаника који тврде још више од тога. Како је утврдила да има баш четири, ако су се подавили ваљда је бежала Prošlo je skoro 7 dana, ljudi, pogotovu oni odande se verovatno čuju i razmenjuju informacije, pogotovu komšije.
steins Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 ...i opet, podaci o poginulima nisu ništa precizniji nego prvog dana.....
Skyhighatrist Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Ja sam kontaktirao sa dvadesetak ljudi iz Obrenovca, cetvoro mi je u kuci, sinoc sam sedeo sa drugih sestoro. Niko od njih, ni njihova deca skolskog i srednjoskolskog uzrasta ne znaju nikog ko je nastradao, a svako se cuo sa bar po jos dvadesetak ljudi. Treba imati u vidu, doduse, da su svi sa uzeg gradskog podrucja, moglo bi se reci iz centra. Svi su oni misljenja da ako ima jos nastradalih, onda su oni u selima koja su primila prvi udar (Konatice, Veliko i Belo polje). Inace, od tih sestoro sa kojima sam sinoc sedeo, petoro kaze da je pratilo lokalnu TV i pozive za pripremu na evakuaciju (jedan par je iz mnogo pominjanih Sljivica, naselje koje se naslanja na ono jezero kod hotela), i svi su u fazonu da se niko ne bi evakuisao to vece, sve i da im je receno da idu. Svi su ocekivali poplavu, ali u granicama poplava kakve su bile i ranijih godina. Dvojica su rekli da su razmisljali da li da pomere kola, ali je napolju bila kisa, pa su odustali od namere, ko ce dide po sad po kisi napolje...
Shaq Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 (edited) ne moze da se igra po dvostrukim arsinima.. trazi se odgovornost od vlasti, a gradjani se ponasaju podjednako neodgovorno.. ne moze svako da pausalno pusta price, ni o desetinama a kamoli hiljadama mrtvih, a da za to ne odgovara... nadovezacu se na ovaj slucaj od razumnog glasa.. jedno je kad neko kaze, "samo u mojoj ulici su 4 osobe nastradale..." a drugo kad neko kaze, "samo u mojoj ulici su 4 osobe nastradale i kaze imena i prezimena".. jer onda vlast ne moze da ih "sklanje" i salje u zatvor kao sto kazete... al tu onda dolazimo na ono, da nece onda ni gradjani tako olako se frljati imenama zrtava ako nisu 100% sigurno, posto bi u suprotnom krivicno odgovarali.. i nek tako 10 gradjana iz te ulice napise da je cetvoro stradalo, i onda neko dodje do zakljucka da je samo tamo u nekoj ulici poginulo 40 ljudi, pa se to pomnozi sa brojem ulica, i dobiju se price o hiljadama mrtvih... mozda se recimo te 4 osobe vode kao nestale, a nalaze se u nekom od prihvatnih centara? i sta onda? tako da ono, ako je neko siguran, onda nek napise i kaze imena tih stradalih i apsolutno nema razloga da brine da ce ih vlast likvidirati, skloniti itd, a ne samo da se frljaju brojevima na osnovu tamo nekih prica i pretpostavki.. a kad smo politicke odgovrnosti, kao sto rekoh i prvog dada, ovde najmanje cuckovic mora za zaglavi visegodisnju robiju, bez ikkavog pogovora... Edited May 22, 2014 by Shaq
Frile Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 (edited) zanimljiv clanak sa ClimateCentral. kaze ono sto je manje-vise ocigledno - da su ove kise i poplave deo trenda, a ne izdvojeni dogadjaj. u tom kontekstu totalno je idiotsko insistiranje na potopu biblijskih razmera i hiljadugodisnjim i stogodisnjim kisama. ako ovo i jeste bila najveca oluja u poslednjih sto godina, u narednih sto oluje ovog intenziteta bice cesce, a najjace oluje koje nas ocekuju bice jace od ove. niko ne predvidja oluju koja bi poplavila terazije i vratila panonsko more, ali dovoljno je da kolicina kise bude za nekoliko % veca od ove sada pa da i svi nasipi koji su sada izdrzali popadaju. globalno zagrevanje nije spekulacije vec izvesnost. drugim recima, ukoliko imate kucu u obrenovcu ili na bilo kom slicnom mestu izlozenom poplavama, pametan potez je da razmisljate o selidbi na sigurnije mesto - u narednih 10 do 20 godina moze da se ocekuje oluja bar iste jacina kao ova. od ove vlasti se ne ocekuje da to razume ili preporuci. ojacace nasipe na istoj liniji odbrane kao i do sada, obnovice naselja i ista katastrofa ce se neizbezno ponoviti. nacin da se to spreci je trajno plansko premestanje ugrozenog stanovnistva i menjanje konfihuracije terena ukljucujuci sistem kanala i promenu namene zemljista (tako da voda kada se i izlije bude usmerena dalje od gradova). http://www.climatecentral.org/news/climate-context-balkans-flooding-17468 Pa valjda svako normalan ko razume pojmove stogodišnjih (i hiljadugodišnjih) maksimuma zna da su te veličine promenljive. Ono što je nekada (edit: ili do sada) bio stogodišnji maksimum može postati redovna pojava, i obrnuto. Nisu to bogom dane konstante za sva vremena. Edited May 22, 2014 by Frile
Jelena Jelena Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 pa jbga nije fer i pre svega nije korisno za budućnost da krivimo Državu baš za sve - npr nije Država zatvarala djubretom kanale, probijala nasipe da imaju kraći put do vikendica/njiva/vode, gradila gde je htela i kako je htela.....nije država kriva što je 60% poziva na one telefone za spasavanje lažno, itd itd.... Drzhava ima zakone kojma na vreme sankcionishe neodgovorne pojedince koji djubretom zatrpavaju kanale, probijaju nasipe, grade gde kako hoce i shalju lazne pozive na brojeve telefona za spasavanje. Obzirom da drzhava kao ozbiljna tvorevina ne postoji vec je olichena u liku i delu Histericnog i slichnih slede nam katastrofe biblijskih razmera na svakih par godina.
Аврам Гојић Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 pa jbga nije fer i pre svega nije korisno za budućnost da krivimo Državu baš za sve - npr nije Država zatvarala djubretom kanale, probijala nasipe da imaju kraći put do vikendica/njiva/vode, gradila gde je htela i kako je htela.....nije država kriva što je 60% poziva na one telefone za spasavanje lažno, itd itd.... prvo, verujem da su u ogromnom procentu ti pozivi lažni isto koliko što su i azilanti lažni. ljudi se uplaše ili misle da su nešto videli, a onda ih radikalski ološ ponižava tako što te pozive proglašava lažnim, drugo, država je sistem zakona i mehanizama za njihovu primenu. za zatvaranje kanala đubretom kriv je pojedinac, ali je država kriva ako taj pojedinac ne bude kažnjen i ako kanal nakon toga ostane zatvoren.
Dimitri Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Ako smo se ja i drugar dobro razumeli, onaj revoltirani lik iz čamca, na pitanje da li je video tela stradalih u Obrenovcu, izjasnio se negativno. U sustini, nije ni bitno da li je on, čovek je izvlacio ljude iz Obrenovca i nije video nijedan les. Ima još sličnih ali i potpuno oprecnih izjava. U meni sumnju i dalje budi cinjenica da se bujica sručila u 5:00, u usnuli grad, sa mnoštvom malih prizemnih kuca, gde deca, starci, neplivaci, ljudi koji je voda zatekla na ulici - potencijalno mogu biti brojne zrtve ove katastrofe.
salerokada Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 prvo, verujem da su u ogromnom procentu ti pozivi lažni isto koliko što su i azilanti lažni. ljudi se uplaše ili misle da su nešto videli, a onda ih radikalski ološ ponižava tako što te pozive proglašava lažnim, +1 Ljudi su uplašeni za svoje poznanike i onda zovu, raspituju se, paniče. I onda ih psihopata na TV-u proziva da to rade iz političkih pobuda.
Hamlet Strašni Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 http://www.hidmet.gov.rs/ciril/hidrologija/izvestajne/prognoza.php?hm_id=45099 prvi put posle dužeg vremena se pojavljuje u prognozi da će sava jednog dana biti niža nego prethodnog u beogradu. Jedan cm doduše...
harper lee Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Ovo oko navodnih poginulih je jednostavno. Neka svako veruje u sta god hoce ali nemojte ovde prenositi ono sto nosi label "cuo sam od nekog, rekao mi neko,..." i slicno. Nepotvrdjene informacije su i inace uglavnom besmislene a kad im je ovo sadrzaj onda su i malo neprijatne za citanje. Do kraja balade ce se znati za poslednjeg poginulog ili nestalog sa sve imenom i prezimenom. Ideje sa potencijalnim zataskavanjem masovnih pogibija su lisene svake logike.
אַף אֶחָד Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Pa valjda svako normalan ko razume pojmove stogodišnjih (i hiljadugodišnjih) maksimuma zna da su te veličine promenljive. Ono što je nekada (edit: ili do sada) bio stogodišnji maksimum može postati redovna pojava, i obrnuto. Nisu to bogom dane konstante za sva vremena. nije dovoljno da razume da se te velicine menjaju nekako, vec i da razume kako se menjaju. a menjaju se tako da ce ovakvih situacija biti vise i da ce biti intenzivnije. to nije stvar kocke ili procene, vec izvesnosti prema onome sto znamo o planetarnoj klimi. da li to svako/drzava razume ili ne videce se po aftermathu ove nesrece. iskreno veoma sam skeptican posebno sto je ovoj poplavi vec sa najveceg mesta dodeljen epitet biblijska, dakle jedinstvena, neponovljiva, etc.
ManicMiner Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 (edited) prvo, verujem da su u ogromnom procentu ti pozivi lažni isto koliko što su i azilanti lažni. ljudi se uplaše ili misle da su nešto videli, a onda ih radikalski ološ ponižava tako što te pozive proglašava lažnim, Ni ja ne verujem da su ljudi masovno zvali da bi zajebavali dispecere i slali spasioce na pogresne adrese, zbog obesti ili jer im je bilo dosadno. Uhvatila ljude panika, naculi nesto, uhvatili se za price poznanika, prijatelja, slucajnih prolaznika.... Uostalom, ako se samo 1 od 100 ovih sumnjivih poziva ispostavio opravdanim, vredelo je. Edited May 22, 2014 by ManicMiner
svashtabezneshto Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Ovo oko navodnih poginulih je jednostavno. Neka svako veruje u sta god hoce ali nemojte ovde prenositi ono sto nosi label "cuo sam od nekog, rekao mi neko,..." i slicno. Nepotvrdjene informacije su i inace uglavnom besmislene a kad im je ovo sadrzaj onda su i malo neprijatne za citanje. Do kraja balade ce se znati za poslednjeg poginulog ili nestalog sa sve imenom i prezimenom. Ideje sa potencijalnim zataskavanjem masovnih pogibija su lisene svake logike. U principu se slazem sa tobom i vec treci put postavljam pitanje, da li postoji popis Roma naseljenih u Obrenovcu?
Recommended Posts