Jump to content
IGNORED

Толстый и тонкий

Ryan Franco

Recommended Posts

Posted

E, sad, mene zanima kakva je profesionalnost bas u naftnom sektoru. Da li znas nesto o tome? Forumasi, recimo, kada je rec o NISu kazu da su prilicno profesionalni. 

znam dosta firmi  koje servisiraju naftase (sirovine za busenje, logistika oversized opreme i sl). po njihovoj prici klijenti su im nesposobnjakovici kojima sve mora da se servira na tacni.  to je infa iz druge ruke, nisam radio u tom sektoru. 

kakvi su privatno to je druga mnogo interesantna prica  :lol: 

Posted

Stoga, da ponovim, diversifikacija ne moze da se dogodi dok god su profiti  u nafti ogromni, cak i sa  ovako volatilnom cenom.

UAE?

Posted (edited)

Superkompjutere je uzasno lako napraviti danas, to je samo pitanje resursa, tj. kinte koju si spreman da spucas. Tehnologija silicijumskih tranzistora je stara pola veka i dostigla je svoj vrhunac. Sada se uglavnom ide u pravcu poboljsavanja uz pomoc jaceg kesa, specijalnih memorija i diskova i sl. Drugi put je jos zanimljiviji i tice se drugacijeg organizovanja komponentni poput specijalizovanih klastera za masovni palarelizam i neke drugacije arhitekture poput IBM-ovog novog racunarcica koji simulira konfiguraciju mozga (musice za sada). 

BTW, IBM je dao na uvid konfiguraciju svog najnovijeg cipa, POWER8 i google je odma krenuo da pravi in house servere nacickane njima. Sta sprecava ruse da to urade?

Šta ih sprečava? Nedostatak industrije poluprovodnika, posebno procesora

nema ih ovde uopšte:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_semiconductor_fabrication_plants

Pravljenje hardvera najbržih superkompjutera kao što si rekao jeste relativno prosto kad imaš jaku industriju poluprovodnika koja može da proizvede odgovarajuće namenske procesore i komponente. A to je već vrh tehnološkog brega, rocket science/brain surgery. Jedno je povezano sa drugim. Ovo posebno važi za najsavremenije i najbrže mašine, ne govorim o klasterima kompjutera koje može relativno jeftino da napravi svaki veći univerzitet ili firma.

Svi manje ili više znamo za Murov zakon koji kaže da se svake dve godine duplira broj tranzistora na integrisanim kolima:

The complexity for minimum component costs has increased at a rate of roughly a factor of two per year. Certainly over the short term this rate can be expected to continue, if not to increase. Over the longer term, the rate of increase is a bit more uncertain, although there is no reason to believe it will not remain nearly constant for at least 10 years.

G. Moore, 1965

ali tu je manje poznati drugi Murov zakon:

Rock's law or Moore's second law, named for Arthur Rock or Gordon Moore, says that the cost of a semiconductor chip fabrication plant doubles every four years. As of 2003, the price had already reached about 3 billion US dollars.

Rock's law can be seen as the economic flip side to Moore's law; the latter is a direct consequence of the ongoing growth of the capital-intensive semiconductor industry—innovative and popular products mean more profits, meaning more capital available to invest in ever higher levels of large-scale integration, which in turn leads to creation of even more innovative products.

The semiconductor industry has always been extremely capital-intensive, with ever-dropping manufacturing unit costs. Thus, the ultimate limits to growth of the industry will constrain the maximum amount of capital that can be invested in new products; at some point, Rock's Law will collide with Moore's Law.

Što znači da bi ostao u trci moraš da ulažeš u fabrike poluprovodnika sve veću lovu, troškovi se dupliraju svake četiri godine. Skup, ali profitabilan biznis. Rusi iz meni nepoznatih razloga nemaju veće fabrike poluprovodnika, iako su to zaostajanje u izradi integrisanih elektronskih komponenti debelo platili još za vreme SSSR-a. A nije da ne bi mogli, imaju sve preduslove:kadrove, znanje, novac, potencijalno tržište, industrijsku špijunažu ^_^ . Stvarno mi nije jasno.

Edited by slow
Posted

Rusija proizvodi svoje procesore za vojsku zarad onemogucavanja spijunaze od strane USA ali oni se prave u malim serijama i nisu isplativi za komercijalnu upotrebu. Bilo je ovde ranije tekstova o ugradjenim resenjima za spijuniranje protivnika u hardverskim komponentama.

Sto se tice superkompjutera tu nema nikakve specijalne tehnologije. U pitanju je prosto sto veci skup malih servere koji su izmedju sebe povezani a svi koriste tehnologiju koju mozes i ti da kupis ako imas para. U pitanju su standardni procesori, memorije, diskovi i kablovi za enterprise musterije - banke i sl. organizacije kojima trebaju jace masine od onih sto se kupuju u tehnomaniji. Cakstavise™ ide se na koriscenje sto jeftinijih komponenti kako bi se smanjila cena a snaga se dobija pravljenjem softverskog okruzenja za dobar paralelizam - razne vrste linuxa, IBM GPFS, Apache Hadoop i sl (ovo mlogo slabije znam jerbo sam vise u hardveru).

Ako pogledas sliku dole videces da vecina superkompjutera koriste standardne AMD i Intel procesore sa Linuxom, IBM POWER sa AIX i Linuxom i neki zalutali SPARC sa Solarisom. Sve to ces naci ako obidjes par banaka bilo gde u svetu.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Processor_families_in_TOP500_supercomputers.svg

Sobzirom da je prozivodnja procesora pocela u USA a zbog cene se prebacila u Kinu i Maleziju nije ni cudo sto rusa tu nema. U pitanju su standardne komponente i pocesto open source software. Nema tu nikakvih tajni vec se sve vodi cistim profitom. Rusi, a uskoro i USA ne mogu da se bore na polju isplativosti sa azijatima. Rade i rusi na sastavljanju superkompjutera samo im se izgleda ne puca toliko kinta na nauku. 

Russia[edit]

In November 2011, the 33,072-processor Lomonosov supercomputer in Moscow was ranked the 18th-fastest supercomputer in the world, and the third-fastest in Europe.[16] The system was designed by T-Platforms, and used Xeon 2.93 GHz processors, Nvidia 2070 GPUs, and an Infiniband interconnect.[16]

In July 2011, the Russian government announced a plan to focus on constructing larger supercomputers by 2020.[26] In September 2011, T-Platforms stated that it would deliver a water-cooled supercomputer in 2013.[27]

Posted (edited)
Ako pogledas sliku dole videces da vecina superkompjutera koriste standardne AMD i Intel procesore sa Linuxom, IBM POWER sa AIX i Linuxom i neki zalutali SPARC sa Solarisom. Sve to ces naci ako obidjes par banaka bilo gde u svetu.

Da, ali tehnologiju za konkurentnu i isplativu masovnu proizvodnju tih komponenti koji se ugrađuju u superračunare poseduje ralativno mali broj igrača

800px-Processor_families_in_TOP500_super

Kako vreme prolazi u stvari samo tri igrača koji proizvode komponente za superračunare faktički ostaju u trci: Intel, AMD i IBM. Grafikon se sve više intelovski plavi kako vreme protiče. I sve tri firme su američke. Upečatljivo. Oni su još uvek najjači igrači u industriji poluprovodnika i dugo će ostati na prvom mestu.

Edited by slow
Posted

AMD, konkretno, ništa ne proizvodi, već samo dizajnira, a proizviodnju rade druge firme.

Ako govorimo o najjačem igraču u proizvodnji poluprovodnika, onda je to TSMC.

Posted (edited)

Ne znam, mene ovo plavetnilo na grafikonu podseća na svojevrstan monopol u cutting-edge tehnologiji. Intel/AMD/IBM dominira (makar u dizajnu i istraživanju) slično kao Google među pretraživačima, Microsoft među proizvođačima operativnih sistema, Oracle među DBMS. Amerikanci su u informatici bez premca u svetskim razmerama.

Možda je softver još drastičniji primer od hardvera. Šta ima od globalno značajnih softverskih firmi van Amerike? Nemački SAP, ruski Kaspersky i....? Šta još? Velika je to prednost.

Edited by slow
Posted

Ne znam, mene ovo plavetnilo na grafikonu podseća na svojevrstan monopol u cutting-edge tehnologiji. Intel/AMD/IBM dominira (makar u dizajnu i istraživanju) slično kao Google među pretraživačima, Microsoft među proizvođačima operativnih sistema, Oracle među DBMS. Amerikanci su u informatici bez premca u svetskim razmerama.

Možda je softver još drastičniji primer od hardvera. Šta ima od globalno značajnih softverskih firmi van Amerike? Nemački SAP, ruski Kaspersky i....? Šta još? Velika je to prednost.

Sav se hardver danas proizvodi u Aziji, tako da mislim da je tu prica zaista cisto ekonomska. Uzmi bilo koji disk, za IBM, EMC, HP i pogledaj gde je proizveden. Svuda pise isto. Isto vazi za tape, za motherboards, sve zivo. IBM je na primer pre godinu dana prodao celo svoje Intel krilo (servere i storage sisteme) kineskom Lenovu za par milijardi dolara sto je sica u IT svetu ne bi li se fokusirao na POWER arhitekturu i software. Pre toga su im vec prodali laptopove. USA je aminovala prodaju bez mnogo razmisljanja. Tu su po meni napravili gresku jer su bas pre prodaje spucali pare na pravljenje daleko boljih switcheva koji idu u nove PureFlex sisteme + su dali kinezima pravo na prodaju storewize familije storage systema koji su po meni verovatno najbolja stvar koja je izasla iz njihove kuhinje (jes da su enterprise DS i dalje bolji prevashodno sa softverske strane ali razlika u ceni to nikako ne opravdava). 

IBM je interno izbacio novu strategiju gde ce pokusati da od hardvaresko/softverske kompanije postanu cisto softverska - daju drugima nove POWER chipove da se igraju sa njima a istovremeno sire paletu svojih proizvoda. Imaju svoju UNIX - AIX koji je sigurniji i stabilniji od bilo kog Linuxa, IBM I koji je jedini OS koji nikada nije imao virus, system Z i Z/OS mainframe koji je jedini tip masine koji je imao zero downtime u zadnje 4 godine, odlicnu liniju storage systema sa SVC softverom, texas flash tehnologijom superbrzih diskova, imaju DB2, informix, netezu za baze podataka, odlicni GPFS filesystem koji moze da se prostre na prakticno svemu od internih diskova u serveru do tapeova koji se inace koriste za backupove, BI paletu proizvoda, BigData package...  

Tako da se meni cini da fokus sve vise prelazi na borbu na softverskom frontu, na hardveru su izgleda svi vec priznali poraz i prepustili azijatima da ih prave. Pri tom ja uopste ne bih rekao da je to neki uspeh amerike, naprotiv sve ove velike kompanije poput IBM, EMC, Dell, VMware, Windowsa kupuju non stop razne uspesne start upove. Vecina proizvoda i nije nastala in house nego je pokupovana. Tu sigurno ima ljudi i firmi iz svih krajeva sveta. 

Evo samo za slowa - trenutno najpopularniji backup software za virtualne masine je Veeam - proizvod brace rusa. Napravila ga dvojica zaludjenika pre par godina i danas je firma sa par hiljada zaposlenih gde je support centar pun raznih Natasa ;)

Posted

A ja mislim da ti nije bas jasno koliko je to sve jedan globalizovan, medjusobno isprepleten svet. To sto su jaki AMD i Intel ne znaci da "Amerika ima monopol" u toj bransi tehnologije.

Eto, konkretno, AMD nema proizvodnju, Nvidia npr. nema proizvodnju, jedino bi recimo Intel mogao "sam" da funkcionise, ovi ostali bi mogli svoj dizajn da okace o klin bez azijskog logistickog i proizvodnog lanca. Naravno i TSMC bi mogao da se slika da nema onih koji nesto dizajniraju pa kod njih proizvode, kazem opet sve je to povezano. Kada istrazivaci na americkim univerzitetima razvijaju nove dizajnove cipova, oni salju prototipove na proizvodnju na...Tajvan, TSMCu. Znam, jer sam ja izmedju ostalog bas to radio.

Takodje, i kada smo kod dizajna, da li to je sto je Intel jak a priori znaci da je "Amerika" jaka? A sta ako je najnoviji Intelov cip izasao iz njihovog dizajn centra u Izraelu? Ili Meksiku? Sad je sve veci trend otvaranje ne samo proizvodnje vec i dizajn centara po Kini i drugim azijskim zemljama, svi americki tehnoloski giganti sada tamo imaju i neki razvoj, a ne samo proizvodnju ili podizvodjace.

Posted

U to ime: http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Research

Odes na trening ili neki what's new brifing o proizvodima i samo cujes "IBM research team iz Brazila napravio novi algoritam za kompresiju zbog cega smo saveovali 30%..", "IBM research team iz Tokija izmislio novi logicki dizajn kesha...".

Posted

Sve sto pise hazard je tacno, tajvanski TSMC pravi gomilu procesora koji nose imena zapadnih kompanija i ne samo zapadnih, sada i ruskih. Druga je stvar arhitekruta procesora koji se razvijaju zasebno u kompanijama. Primera radi, arhitektura Pentium procesora je delom razvijena na dostignucima ruskog/sovjetskog procesora Elbrus, jer je jedan od vaznih razvojnih inzenjera Intela od 1993 do pre koju godinu  bio Vladimir Pentkovski, covek koji je radio na sovjetskim racunarima u sovjetskoj akademiji nauka.

Sto se tice razvoja superkompjutera, Rusija ima kompaniju koja se time bavi i zove se T-platforms., cak su uspeli da prodaju superkompjuter Njujorskom Univerzitetu ali je SAD savezna vlada blokirala posao, zbog nacionalne bezbednosti(mislim da su kasnije skinuli zabranu ili tako nesto ali nisam siguran da nisu ponovo uveli posle dogadjaja u Ukrajini):

A Second Russian Supercomputer in the U.S.? Nyet

Ovo se desilo 2013.

Rusija razvija svoje procesore. Za potrebe vojske imaju proizvodnju na 65nm za radarde i drugu opremu, to je u rangu Pentium 4 procesora i npr. u avionima F-22 su slabiji procesori jer su stariji, uopste vojna tehnologija litografske stampe nesto zaostaje za civilnom ali to ne znaci da su ti procesori nesto znacajno losiji vec se je to prilagodjavane specificnim potrebama vojske. Za komercijalne potrebe razvijaju Elbrus generaciju procesora ali se oni rade u TCSM-Tajvan:

Elbrus-8C processor declared with 8-cores and 24nm architecture, one teraflop speeds incoming

XCV1eqS.jpg

To je u rangu onoga sto radi Intel danas.

Ovakvi racunari se prave za vojsku i tajne sluzbe,

800px-MCST_HT-R1000_Elbrus_laptop.jpg

Sto se tice proizvodnje cipova u Rusiji:

{media]

[/media]

Inace tehnologija litograpfske stampe kao do sada dolazi do svojih limita i polako ce se prelaziti na kvantne racunare, a videcemo kako ce se tu ko pozicionirati.

Posted (edited)

Ovakvi racunari se prave za vojsku i tajne sluzbe,

800px-MCST_HT-R1000_Elbrus_laptop.jpg

Zaz, hoću ovaj KGB laptop, ne pitam koliko košta. Kad se pojavim na sastanku sa njim ima da svisnu od ljubomore.

Edited by slow
Posted

A sa tim gabaritom sigurno dobro sluzi i kao hladno oruzje

• Create New...