katamaran Posted January 19, 2015 Posted January 19, 2015 +1 Napravise mi paprike danas jedno 3 sata posla Da proverim temperaturu u sobi jer su isklijale jos neke semenke provalim da mi nema daljinskog od klime. Na jedvite jade ga pronadjoh. Ajde sto sam usput nasao gomilu stvari koje nisam video sto godina nego nadjoh neke za koje nisam ni znao da ih imam :)
katamaran Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 (edited) @ Haralampije Kazes da ces da sejes black royal pa se setih ovoga za sledecu sezonu, ubaci nekoliko zrna kafe u zemlju pre nego sto presadis black royal. dva-tri dana, ne vise pre presadjivanja. savet je iz moje buduce domovine kostarike, isproban vec tri godine, ne znam sta im uradi, ali dobiju neku neobicnu, odlozenu ljutinu koja je savrsena. kafa, doduse mlevena i jako prepecena, moze da se ubaci i u sos, vrlo malo, jednako koliko i biber. isto daje neku fenomenalnu notu. Jutros sam posadio poslednju ozbiljnu turu semenki. Vec mi je muka gde cu sta da drzim. Negde u martu cu da uzmem po jednu biljku od nekih 5-6 razlicitih vrsta i to bi uglavnom bilo to za ovu sezonu. Ako bih sve sadio iz semena ispalo bi mi previse biljaka. Ovako lepo po jedna pa cu lako u buducnosti da sadim vise biljaka ako mi se neka bas svidi kao habanero ove godine. jedini novajlija za sada Jako cesto se pominje u receptima za ljute sosove i mislim da se od nje pravi sriracha. edit: @ Gazza Izgleda da je ona popularna u Aziji. Mozda si nju onomad nasao u bloku 70 jer lici na halapenjo ali je ljuca Edited January 22, 2015 by katamaran
Zverilla Posted January 28, 2015 Posted January 28, 2015 moji jesenas napravili neki papreno ljut ajvar koji sam tek sad otkrio u punom sjaju mesnate i dooobro ljute paprike pekli, seckali, uprzili pred kraj dodali malcice belog luka, kolko tek da zamirise, ali da ne smeta paprici i dimu mnogo mi je ljuto, ali ga u sve stavljam
Haralampije Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 Samo da se pohvalim poganom mladjarijom :)
katamaran Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 (edited) Ja bas gledam sto se ne javljaju kolege paprikari :) Mnogo mi se svidja ovaj seed tray. Gde si ga uzeo i koliko si ga platio? Daleko elegantnije od mog zezanja sa casama. I pored lampi mi se cini da imaju isti problem kao i moje i da se suvise izduzuju zbog manjka svetla. Mislim da ce se to vremenom izjednaciti a valjda nece biti posledica po biljke. Ovogodisnji habanero Za sada kod mene ide sve po planu iako od svetla imam samo dve stedljive na lusteru. Isklijaju za 6-7 dana i jako fino napreduju i jedino mi to izduzivanje srecu kvari. edit: iz drugog pokusaja isklijao i bishops crown sto sam prosle godine uzeo na pijaci :) Pojma nemam gde cu sve to da drzim Razmisljam da nesto podignem i na krov kad dodje vreme. Edited January 31, 2015 by katamaran
Haralampije Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 he he pa seed tray imate u svakoj poljo apoteki kosta 120 din. i moze da se makazama sece ako vam treba manje od 32 polja koliko valda ima jedan.Moze i da se ostavi za sledeci put kad presadite vase dragocene biljcice.Glede brige o manjku svetla - ne se brigas malecok katamaran,u ovoj fazi tako mora da izgleda mlada biljka.Sranja sa manjkom svetla nastaju kasnije ako paprika dziklja a ne formira cvet sto se meni nece desiti a ni tebi :) Tropski uslovi u mojoj gajbi su signifikantno skratili ocekivani period nicanja sa 2 nedelje na 8-10 dana.Drugi seed tray ili ti kontejner sam posejao 8 dana kasnije ,ocekujem prinovu koliko za dan - dva
Frank Pembleton Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 Ehhh zato od mog uzgoja nema nista...slabo direktnog sunca ima pa mi se sve biljke prebacuju u zirafa mode...
katamaran Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 (edited) Kud ne rece ranije za tray :) Kad ih budes presadio u dvoriste gledaj da posadis i neki paradajz. Neverovatno im prija kad je u komsiluku. Valjda im pravi idealnu vlaznost vazduha. Edited January 31, 2015 by katamaran
Venom Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Savet tasta iskusnog u basti je da je jos rano. Malo me pokolebao, mada ipak mislim da cu da posejem. Na kraju ce ipak biti u pravu, jer ce i u maju da budu niske temperature, ali ko ga jebe. Za 'seed tray' moja zena vec godinama koristi nesto od nekakvog kartona, koji se vremenom raspadne, pa ne mora nista da se presadjuje. Samo se odsece i prebaci u vecu saksiju ili zasadi u zemlju. Ne znam da li toga ima kod nas. Ovo za paradajz sam isto negde video, valjda im odgovara da ne stoje direktno na suncu, nego malo zaklonjeni od paradajza.
katamaran Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 (edited) Mislim da je tast u pravu. pretpostavljam da nece biti posledica po biljke ali da ce ih ove sadjene mesec dana kasnije lagano stici. Evo nesto na tu temu sa jednog drugog foruma Ja sam prosle godine sijao otprilike u ovo vrijeme i nisam zadovoljan rezultatima. Prekratki su dani, oblacno, znaci malo svjetla, osim ako ne mislite koristiti kakve lampe. Moje iskustvo je da u takvim uslovima biljke stagniraju bezveze i izgube taj neki momenat, pa se desava situacija da ih bez po muke kasnije prestignu biljke posijane 2-3 mjeseca kasnije. Zbog manjka svjetla biljke se izduzuju previse, tako da dobijete tanke i dugacke stabljike, pa onda budu biljke nestabilne, a i urod mi je bio manji (ok, mozda je razlog tome i sto je u 2014-toj vrijeme bilo katastrofa) Tako da mislim da ih ne treba patiti.Ove godine cu biti malo pametniji pa necu zuriti bez potrebe... Moje za sada guraju dobro zahvaljujuci stedljivim sijalicama na lusteru al su ipak izduzene. Prosle godine sam debelo zakasnio (kraj aprila) pa sam sad otisao u drugu krajnost :) Mada kazu da se sadi od januara do aprila tako da je verovatno sve u tom periodu ok. Prosle godine sam u jednom trenutku pomerio verovatno najlosiju halapenjo biljku uz paradajz i na kraju sam jedino na njoj imao plodove. Odjednom se preporodila i dala dvadesetak plodova al je vec bio kraj godine pa su samo dva iole sazrela. Uopste sam prilicno neslavno prosao sa halapenjom :) Prezivese biljke plus sam zapatio jos par komada iz njihovog semena pa ce valjda ove godine i sa njima biti bolje. Halapenjosi su mi se uopste cudno ponasali. Jedno vreme bujaju ko blesavi i onda odjenom krene masovno uvrtanje i susenje listova. Rece mi neko da ih je napala neka bolestina al se nije prenelo ni na jednu drugu vrstu. Moguce da im nikako nije prijalo ono blesavo vreme prosle godine. Sad sam cak i u kuci imao neverovatan rast na njima u jednom trenutku da bi opet par nedelja kasnije kao po komandi sve to novoizraslo krenulo da se susi. edit: evo ovo za paradajz http://www.ghorganics.com/page2.html PEPPERS, HOT: Chili peppers have root exudates that prevent root rot and other Fusarium diseases. Plant anywhere you have these problems. While you should always plant chili peppers close together, providing shelter from the sun with other plants will help keep them from drying out and provide more humidity. Tomato plants, green peppers, and okra are good protection for them. Teas made from hot peppers can be useful as insect sprays. Hot peppers like to be grouped with cucumbers, eggplant, escarole, tomato, okra, Swiss chard and squash. Herbs to plant near them include: basils, oregano, parsley and rosemary. Never put them next to any beans, broccoli, cabbage, cauliflower, Brussels sprouts or fennel. Edited February 2, 2015 by katamaran
yolo Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 (edited) odlicno. ja cu da sadim kad se vratim sa skijanja a to je poslednja nedelja februara. ispregovarao sam sa drugarom da stoje kod njega na mansardi na vrhu jedne zgrade u bg, to je otvorena terasa od jedno 30m2. oni imaju cvece tako da svejedno zalivaju a mogu i ja time da se bavim kada su oni van grada. ja nemam dovoljno mesta na prozorima posto planiram da ovo sve zabodem u jedno cigansko korito i napravim ogroman žbun sa halapenjosima:)) a to sto smo teski smogovci ovde u bgd, to nema veze? Edited February 2, 2015 by yolo
betty Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 ja uzela da napravim onaj sos gde se stave papricice, bluk i pirincano sirce u bzzzbzzz i onda se to ostavi nedelju dana da se malo fermentise. i eno ga fermentise se ali bog da me ubije nemam pojma pre koliko je dana to bilo
Haralampije Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 (edited) Optimalno vreme za rasadjivanje(faza 6-8 listova) je od polovine maja.Ako sami proizvodite rasad iz semena pa do pune fizioloske zrelosti plodova treba 180 -200 dana tako da kraj januara -pocetak februara nije prerano za setvu Edited February 2, 2015 by Haralampije
Recommended Posts