September 24, 2025Sep 24 Hm, kod mene na porodicnim okupljanjima samo ustase nisu bile - cetnici, partizani, komite.... jesu.
September 27, 2025Sep 27 On 23. 9. 2025. at 23:22, kronostime said:Hm, kod mene na porodicnim okupljanjima samo ustase nisu bile - cetnici, partizani, komite.... jesu.kao klincu meni su najkulji bili ustase, da sutiram ustaski shljem™ umesto fudbala, kiselo mlijeko&shpek, uvek ljubaznicetnicki deo familije je uvek bio nadrkan, mali nemoj da ti…partizani su uvek bili transactional, kazi tati da sam ga pito oko stana, kazi mami stigla kafa pa ako treba
September 28, 2025Sep 28 Kod mene do baba, deda, sve kpj. Deda sa kevine strane baš najebao, skojevac, rat, logor, pobegao, sremski front....Baba od 41. Ono pletenice, poruke, šverc med opreme, mada kontam deda to opleo u štabu pa... E drugi deda lagano, odmah neki qrac, slabo omirisao barut ali ga sačekalo posle, morao baš bliskog koji je otišao na tamnu stranu da zarobi i odvede odakle se više nije vratio.
September 29, 2025Sep 29 Evo jedan mali isečak iz kevine knjige, verovatno će biti zanimljivo samo @Roger Sanchez Ako se doxxujem kod nekoga taj mora da mi je rodjak/rodjaka pa nek se javi da idemo na večeru."Za razliku od Krste koji je poticao iz siromašnog krševitog kraja, njegova žena Anastasija, koju su svi zvaliStoša poticala je sa jednog od zadarskih ostrva – Ist. Njen deda Anton Herman, vodio je poreklo od grčkeporodice Germanis, koja se krajem 16. veka, u vreme ratova između Turske i Mletačke republike, bežeći odturske najezde, doselila na zadarsko ostrvlje. Oni su se kao izbeglice rimokatoličke veroispovesti, sa grčkogostrva Kefalonija, koje je bilo u posedu Mletačke republike sklonili prvo u Zadar, a potom uzeli u zakupzemljište u Velom Ratu. Predak Antona Hermana – Luka Germanis (Λύκιος Γερμaνής) upisan je u popisustanovništva u Velom Ratu još 1608. godine (greškom u izgovoru) kao Luka Hermanić (već u sledećojgeneraciji u prezimenu je nestao nastavak ić).Stošin deda Anton, oženio se Marijom Pekin iz Zadra, koja je po majci (ime nije ostalo upamćeno), poticala izporodice Deroko sa ostrva Ist. To je i bio razlog što se Anton iz rodnog Velog Rata preselio na to ostrvo. Jednokratko vreme radio je kao svetioničar u svetioniku izgrađenom 1849. godine na samom špicu Dugog otoka (čijasvetlost je moreplovcima noću ukazivala plovidbeni put). Danas, na ostrvu Ist još uvek živi nekoliko porodicasa prezimenom Herman i Deroko. Da li imaju neke veze sa mojim čukun-čukun dedom i čukun-čukun babomtrebalo bi proveriti? Takođe, u malom selu Fiskardo, na severu ostrva Kefalonija i dalje žive porodice saprezimenom Germanis."Ovoga ima 130 strana Edited September 29, 2025Sep 29 by Amos