Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porodična sećanja

Featured Replies

Hm, kod mene na porodicnim okupljanjima samo ustase nisu bile - cetnici, partizani, komite.... jesu.

s_c

• Replies 109
  • Views 35.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• (I ja ovo vidim prvi put, pre neki dan)... pajama party, moja baka i drugarice, cca 1930. Slik'o Djenka (...zajebavam)  

• Otkrih veceras po prvi put pisma svog dede iz radnog logora u nac. Nemackoj. Nisam znao ni da postoje. Nije se pricalo o tome u porodici, to su bila veoma traumaticna, tragicna secanja (od kojih zarob

• "Moja pokojna mama Asima rođena je maja 1946. u Ljubiji kod Prijedora. Baka Safija iz prijedorske begovske porodice Habibović pobegla je za dedu Šarifa Komarevića koji je bio službenik u ljubijsk

Posted Images

On 23. 9. 2025. at 23:22, kronostime said:

Hm, kod mene na porodicnim okupljanjima samo ustase nisu bile - cetnici, partizani, komite.... jesu.

s_c

kao klincu meni su najkulji bili ustase, da sutiram ustaski shljem umesto fudbala, kiselo mlijeko&shpek, uvek ljubazni

cetnicki deo familije je uvek bio nadrkan, mali nemoj da ti…

partizani su uvek bili transactional, kazi tati da sam ga pito oko stana, kazi mami stigla kafa pa ako treba

Kod mene do baba, deda, sve kpj.

Deda sa kevine strane baš najebao, skojevac, rat, logor, pobegao, sremski front....

Baba od 41. Ono pletenice, poruke, šverc med opreme, mada kontam deda to opleo u štabu pa...

E drugi deda lagano, odmah neki qrac, slabo omirisao barut ali ga sačekalo posle, morao baš bliskog koji je otišao na tamnu stranu da zarobi i odvede odakle se više nije vratio.

Evo jedan mali isečak iz kevine knjige, verovatno će biti zanimljivo samo @Roger Sanchez D

Ako se doxxujem kod nekoga taj mora da mi je rodjak/rodjaka pa nek se javi da idemo na večeru.

"Za razliku od Krste koji je poticao iz siromašnog krševitog kraja, njegova žena Anastasija, koju su svi zvali

Stoša poticala je sa jednog od zadarskih ostrva – Ist. Njen deda Anton Herman, vodio je poreklo od grčke

porodice Germanis, koja se krajem 16. veka, u vreme ratova između Turske i Mletačke republike, bežeći od

turske najezde, doselila na zadarsko ostrvlje. Oni su se kao izbeglice rimokatoličke veroispovesti, sa grčkog

ostrva Kefalonija, koje je bilo u posedu Mletačke republike sklonili prvo u Zadar, a potom uzeli u zakup

zemljište u Velom Ratu. Predak Antona Hermana – Luka Germanis (Λύκιος Γερμaνής) upisan je u popisu

stanovništva u Velom Ratu još 1608. godine (greškom u izgovoru) kao Luka Hermanić (već u sledećoj

generaciji u prezimenu je nestao nastavak ić).

Stošin deda Anton, oženio se Marijom Pekin iz Zadra, koja je po majci (ime nije ostalo upamćeno), poticala iz

porodice Deroko sa ostrva Ist. To je i bio razlog što se Anton iz rodnog Velog Rata preselio na to ostrvo. Jedno

kratko vreme radio je kao svetioničar u svetioniku izgrađenom 1849. godine na samom špicu Dugog otoka (čija

svetlost je moreplovcima noću ukazivala plovidbeni put). Danas, na ostrvu Ist još uvek živi nekoliko porodica

sa prezimenom Herman i Deroko. Da li imaju neke veze sa mojim čukun-čukun dedom i čukun-čukun babom

trebalo bi proveriti? Takođe, u malom selu Fiskardo, na severu ostrva Kefalonija i dalje žive porodice sa

prezimenom Germanis."

Ovoga ima 130 strana isuse

Edited by Amos

^daj juicy detaljeD