Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porodična sećanja

Featured Replies

Ja bih voleo da nadjem inspiraciju, pa napisem neku knjigu po dedinim pricama iz zivota. Bilo je tu svasta interesantno.

• Replies 109
  • Views 35.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• (I ja ovo vidim prvi put, pre neki dan)... pajama party, moja baka i drugarice, cca 1930. Slik'o Djenka (...zajebavam)  

• Otkrih veceras po prvi put pisma svog dede iz radnog logora u nac. Nemackoj. Nisam znao ni da postoje. Nije se pricalo o tome u porodici, to su bila veoma traumaticna, tragicna secanja (od kojih zarob

• "Moja pokojna mama Asima rođena je maja 1946. u Ljubiji kod Prijedora. Baka Safija iz prijedorske begovske porodice Habibović pobegla je za dedu Šarifa Komarevića koji je bio službenik u ljubijsk

Posted Images

Jel vi stvarno mislite da su te njihove priče iz života istinite?

Jao, moja porodična sećanja (šire porodice) su poslednjih dvadesetak godina potpuni horor. U stvari, tačno otkad je đed umro. Toliko su se pokondirili na desno, da nam je nekolicini priselo, bolje da se ne sećaju. U stvari, to i jesu konfabulacije, pošto oni koji su to živeli nisu smatrali to ne znam kakvom pohvalom ludosti.

S one druge strane, istorijat (negde od pradedine mladosti (rođen je 1903.) je meni deda detaljno pričao, nema zapisano, niti se ko time bavio previše, ali eto, u meni je ostavilo otisak, tim pre što sam s njim, i tada već pokojnom babom, i odrasla. To je sve usmeno, nešto imam i na slikama, ali one su mahom od '46. to jest kad su iz Makedonije došli u Banat. Ali znam mnogo priča iz Makedonije, i sujeverja, i svadbe babine i dedine, i njegovog 2.sv.rata u partizanima, prijatelja, nakon rata život u Splitu u vojsci, smrti dveju ćerki...rođenja mog ćaleta, pa tako...raznih stvari koje mi ni on sam nije pričao.

Eto, možda nekad sednem i napišem, red je. Malo nas je ove "loze" ovde u Srbiji, ima smisla.

3 hours ago, Filozof manijak said:

Porodičnu istoriju treba ostaviti konfabulaciujama.

S tim u vezi, živo mi se fućka za porodičnu istoriju i genealogiju. Ni na koji način ne utiče na nekvalitet mog života da li je neki moj predak ubio turskog bega, pa je morao da beži.

Jbg, kad nisam Hercegovac covid19

I ja sam na to gledao dugo tako, ali jedno je porodična istorija u smislu tradicije i nekakvog dostignuća, a nešto sasvim drugo ljudske priče koje imaju veze sa tvojim poreklom. Tvoji roditelji su uticali na tebe, kao i njihovi na njih. Ako znaš nešto više o tome, moći ćeš i sebe bolje da razumeš.

4 hours ago, Boksi said:

@Venom za Ameriku, pogledaj ovde. Našla sam pradedu preko prezimena. Ime je pogrešno napisano. Ima grešaka pa ako ne nadješ iz prve probaj nekoliko varijanti. https://heritage.statueofliberty.org/passenger

Hvala, našao sam po prezimenu gomilu njih uključujući i neke s poreklom baš iz tog sela odakle su. Još kad bih znao kako se zove po imenu lolol. Ono što je jebada za za "passenger record" ili "ship record" treba godišnja članarina od 86$. Ne znam da li me baš toliko interesuje lol.

• You will be teamed with one of our research experts to search the Ellis Island Database for your family’s passenger arrival record

• They will spend 45 minutes conducting research and email you their findings

9 hours ago, Filozof manijak said:

Old Man What GIF by Amazon Prime Video

10 hours ago, Filozof manijak said:

Dobilo porodicno stablo joa nekoliko grana u sve bujnijoj krosnji.

Jbg, uvek se pitalo babu kad odes na selo leti - koji su nasi, a gde je streliste?

fantom

Edited by kronostime

8 hours ago, Venom said:

Ono što je jebada za za "passenger record" ili "ship record" treba godišnja članarina od 86$. Ne znam da li me baš toliko interesuje lol

Ju! Ne sećam se tog momenta. Jesam, doduše, davno tražila i sećam se pradedinog potpisa, ali to je tada bilo besplatno.

Nažalost nisam se puno raspitivao ali ostalo mi je urezana jedna situacija. Odemo mi na seosko groblje da odradimo šta se već tamo radi i šta drugo može nego da se zvera po grobovima.

Nema ništa posebno interesantno, 70% se prezivaju isto kao i ja, 20% su isto rod ali se davno nekad posvađao neki sa bratom pa namerno promenio prezime, ostalo nacionalna manjina tj Romi.

I tako stoji jedan spomenik dosta star, prezime isto kao za većinu i onako stereotipno srpsko malo manje retko od Petrovića i Jovanovića ali taj neki rang. Ali umesto Vukosava, Kosana, Grozdana, Božidarki i sličnih stoji ime Žozefina.

Posle sam se raspitao kod lokalne čestite starine koji mi je rekao da je njen muž bio jedan od srpskih đaka u Francuskoj tj u Nici. Kada sam završio rat i školovanje vratio se nazad i sa sobom doveo i Žozefinu.

Inače selo malo, dvocifren broj kuća prosek godina 65+

Kako je uspeo da je tada iz Nice dovede u selo u okolini Uba je ostala misterija za sve jer bi danas bio podvig dovesti nekog iz Nice na izlet tu a kamo li da provede život i tu je sahrane.

U svakom slučaju ona je umrla pre njega, on se posle oženio sa nekom mlađom.

Za moju familiju je (ne)zanimljivo to da se iz šire obitelji praktički nitko nije odselio preko bare, gotovo nitko ni u Europu. Nemam kome odlaziti na druge kontinente. cry lolol Uz to nitko nije bio ni u partizanima ni u ustašama. Folksdojčerski dio familije otklonio je biti u The Folksdojčerima, usprkos pozivu i klupskim povlasticama.

Moja je familija živjela moto Vladka Mačeka.

Najzanimljivije epizode su bile da je jedan pradjed zarobljen u Przemyslu i bio 4 godine u ruskom zarobljeništvu, gdje mu je bilo sjajno, i da se jedan mamin praujak odselio na rad u Francusku, bio u *francuskom* pokretu otpora, i za to do smrti primao apanažu od Francuske Republike.

Edited by Roger Sanchez

20 hours ago, Venom said:

Hvala, našao sam po prezimenu gomilu njih uključujući i neke s poreklom baš iz tog sela odakle su. Još kad bih znao kako se zove po imenu lolol. Ono što je jebada za za "passenger record" ili "ship record" treba godišnja članarina od 86$. Ne znam da li me baš toliko interesuje lol.

• You will be teamed with one of our research experts to search the Ellis Island Database for your family’s passenger arrival record

• They will spend 45 minutes conducting research and email you their findings

FamilySearch ima dosta tih stvari za dz.

Zna li se zasto taj family search drze bas mormoni? Jednom su me na ulici u Beogradu startovale dve Amerikanke mormonske misionarke sa pitanjem da li zelite da saznate vise o vasim precima? Jel traganje za korijenima ima neke veze sa njihovim vjerovanjem ili im je to samo zvaka za uspostavljanje kontakta?

8 hours ago, Paul Gompitz said:

Zna li se zasto taj family search drze bas mormoni? Jednom su me na ulici u Beogradu startovale dve Amerikanke mormonske misionarke sa pitanjem da li zelite da saznate vise o vasim precima? Jel traganje za korijenima ima neke veze sa njihovim vjerovanjem ili im je to samo zvaka za uspostavljanje kontakta?

tako nekako?

FamilySearch is provided by The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (often called Mormons) because their religious beliefs emphasize the eternal nature of families and the importance of family connections across generations. They believe that linking with ancestors is a spiritual act and that families are meant to be central to life, both now and in the afterlife. FamilySearch is an expression of this faith, offering free genealogical resources to everyone, not just members, to help people discover their family history. 

Deda moje majke (timeline 1:19:44) na konju, sa brkovima, oslobadjanje Beograda (film Golgota Srbije) https://kinoteka.org.rs/di/efg/Http/EFG/Ser/sp_JK-EFG101.html

nacuo sam da je bio nosilac i Karadjordjeve zvezde, ali sto bi rekao Krstan u "Braca po materi" - izgubilo se tetka :D

Sa druge strane, od dede mog oca, koji je takodje bio Solunac imam sacuvanu Albansku spomenicu i vojnu knjizicu

Od dede partizana imam niz odlikovanja, ali ne znam mnogo toga o njegovim ratnim danima i odakle mu sva ta odlikovanja - izgubio je nogu na Sremskom frontu sa 17 godina.

Sećam se svađa svojih roditelja i mene u sendviču kako plačem i teram ih da prestanu

Edited by Milošica