AnaDilajt Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 (edited) Slažem se da je serija, i u tom smislu, ako su autori hteli da prikažu njeno ekscescno ponašanje i prikazali ovo, onda su omašili. A šta bi bilo dovoljno ekscesno? Da kao devojka od 15-16 godina bude sa trojicom muškaraca od 20-21 godine, pošto to što je bila sa dvojicom nije dovoljno ekscesno? Ili sa četvoricom? Možda se tek sa petoricom stiže do ekscesnog ponašanja? Zašto bi nam scenarista uopšte prikazivao život ove devojke ako nije bitan za radnju? Ovo nije serija koja će imati 1000 epizoda pa treba da se popuni prostor. Takođe, ona je bila sa dvojicom mladića u kolima u "various state of undress" - oni kao što smo čuli imaju 20-21 godinu. Zašto nisu u bili u motelu? Zašto u kolima gde može da ih vidi neko i prijavi policiji, što će njen otac svakako saznati i ona to zna. Dakle to očigledno nije samo njeno ispoljavanje njene seksualnosti na način koji joj najviše prija ili šta god, to je očigledno i način da privuče pažnju svojih roditelja konkretno oca. Ali zašto baš tako? Pa to svakako nije slučajno. Edited February 18, 2014 by AnaDilajt
Weenie Pooh Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 postoji konzistencija u prikazivanju male Odri i njenog ekscesnog ponašanja i ona sigurno nešto znači. Ako ne ovo što sam ti rekao, onda šta? Prosto, njeno "ekscesno ponašanje" (karakteristično za valjda sve tinejdžere sveta) treba da nam pokaže kako Marti gubi kontrolu nad porodicom, koja za njega iz današnje perspektive predstavlja neki centar sveta, a ako the centre cannot hold onda on tone u pravcu Cohleove perspektive, pogleda na svet u kom sve što radimo ne nosi nikakvu težinu, nikakvu kontrolu nemamo, oslobođeni smo svake odgovornosti... Ne mora sve da bude lepo uvezano sa mašnicom na vrhu, neće u poslednje tri epizode da traće vreme raskrinkavajući kako je malu deda zlostavljao u detinjstvu.
Weenie Pooh Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Ali zašto baš tako? Pa to svakako nije slučajno. Zato što je to najlakši i najbrži način da pokažu publici da Hart ima tinejdžera buntovnika u kući - promenila je način oblačenja, ne poštuje više roditelje, počela je da se seksa, oh me, oh my. Kao što rekoh Symetu gore, serija je heavily entrenched u perspektivu dvojice protagonista, sve se dešava između njihova dva stava (površinski gledano jedan skroz pozitivan a drugi skroz negativan, mada naravno nije baš tako lako). Razvoj sa Martijevom porodicom je tu samo da oslika degradaciju njegove strane te jednačine. Ne vidim zašto morate da tražite neke mini-misterije iza svega toga.
Turnbull Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Slažem se da je serija, i u tom smislu, ako su autori hteli da prikažu njeno ekscescno ponašanje i prikazali ovo, onda su omašili. Ma zašto su omašili? Jer tebi nije očigledno? Dali su nam tri indikatora seksualnog zlostavljanja: Behavioural indicators; age inappropriate play with toys, self or others displaying explicit sexual acts age inappropriate sexually explicit drawing and/or descriptions bizarre, sophisticated or unusual sexual knowledge prostitution seductive behaviours
AnaDilajt Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Ne vidim zašto morate da tražite neke mini-misterije iza svega toga. Ali to nije mini misterija koja se krije ne znam ni ja gde. To je nešto što jeste bitno za seriju i zato nam je prikazano - ne samo da nam pruži bolji uvid u Martijev život. Takođe, to je nešto što nam se prikazuje od početka - crteži, lutke i sada ovo. Zašto nam nisu prikazali da se ćerka buni tako što dobija sve jedinice i neposlušna je na času, ili da je imala neki sukob u školi pa mora da bude suspendovana, svakako bi pozvali roditelje na razgovor. Ne prikazuju nam njeno 'buntovništvo' na ovaj način bez razloga. I ne to nije traženje misterije gde je nema, to se zove gledanje serije.
Turnbull Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 (edited) Zato što je to najlakši i najbrži način da pokažu publici da Hart ima tinejdžera buntovnika u kući - promenila je način oblačenja, ne poštuje više roditelje, počela je da se seksa, oh me, oh my. Kao što rekoh Symetu gore, serija je heavily entrenched u perspektivu dvojice protagonista, sve se dešava između njihova dva stava (površinski gledano jedan skroz pozitivan a drugi skroz negativan, mada naravno nije baš tako lako). Razvoj sa Martijevom porodicom je tu samo da oslika degradaciju njegove strane te jednačine. Ne vidim zašto morate da tražite neke mini-misterije iza svega toga. Ma čoveče, kakva tinejdžerska pobuna objašnjava sexually explicit drawings devojčice od 6 godina? A pored toga, da li ti stvrno misliš da je uobičajeno ponašanje buntovnih PETNAESTOGODIŠNJAKINJA, seks sa dva starija momka? Tu nešto sasvim jasno nije u redu. Ali stvarno ne nameravam da se raspravljam. Stvarno ne razumem u čemu je problem niti zašto si toliko uporan. Jer potrebno je uložiti popriličan napor da bi se isključili ovako očigledni slojevi značenja. Nemam pojma zašto se toliko naprežeš. Edited February 18, 2014 by Syme
Lrd Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Ana i Syme, ne znam kako se tako trapavo izražavam. Dakle, nije meni poenta samo ŠTA je ona uradila već i kako se ponaša sve to vreme. Deluje mi, dakle, da je ćerka™ buntovni tinejdžer i da Marti ne može to da podnese zato što je opsesivni kontrol frik. Što se tiče dvojice, petorice ili kako već, nije poenta u broju, već u njenom pristupu celoj stvari. Ne deluje mi kao istraumirana žrtva koja radi to što radi iz neke kompulsije izazvane traumom, već prosto zato što je tinejdžer. Drugo, za motel, ja ne znam gde i kada koji tinejdžeri imaju pare za motele, a to sa kolima...meni deluje kao da je 'ajmo odmah što pre, bilo gde, hormoni i to. Možda grešim, naravno, ali istraumirane tinejdžerke slabe volje, ili one koje kompulsija tera na nekakvo ponašanje mi ne deluju tako u ostatku života. Jebi ga, jeftino mi je "got je, jebe se sa dvojicom matorih" = istraumirana žrtva seksualnog zlostavljanja.
Takeshi Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 kcerke se i otimaju oko one dijademe (krune?), koja zavrsi na granama drveta. jedan od glavnih motiva u seriji jeste i ta senka/tama skoro u svim likovima. samo se intenzitet razlikuje i koliko daleko ce odvuci osobu.
Dionysos Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 и мени се чини да је одри (преко деде) битна за причу, мада нисам баш спреман да ставим паре на то да је била злостављана.. ловци на детаље са редита су ухватили и ово http://oi58.tinypic.com/2sb049j.jpg, такође марти је новим детективима рекао нешто типа да му је одговор све време био испред носа
Weenie Pooh Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 (edited) Zato što jedinice u školi i neposlušnost na času ne slikaju dobro eerie atmosferu, a i nisu nešto čime bi otac bio lako potrešen kao što je bio njenom budding sexuality i klasičnim teen angstom. Opet kažem, jedino bitno u tim porodičnim odnosima je kako oni sjebavaju Martijev pogled na svet, isto je važilo i za aferu ranije. Šanse nema da će oni sad posvetiti jednu od samo osam epizoda razrešavanju neke porodične misterije zlostavljanja potpuno sporednog lika... U ostalom, potpis na sve što Lrd piše na tu temu. Edit: @AnaDilajt Edited February 18, 2014 by Weenie Pooh
goofs Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Slažem se da je serija, i u tom smislu, ako su autori hteli da prikažu njeno ekscescno ponašanje i prikazali ovo, onda su omašili. Ja sam odmah primetio da je Ledu spalio nešto što jako liči na tu tetovažu. Evo ga i SS: bravo, meni promaklo, trazio sam pravu tetovazu
Weenie Pooh Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Zašto bi spaljivao tetovažu? Ne deluje mi kao da je reformisan... BTW nimalo me ne bi iznenadio neki reveal u kom vidimo spiralni tat na Cohleovim leđima, možda kad već bude zaginuo ili nešto.
goofs Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Mozda to njemu nije tetovaza nego oziljak, pa po mustri tetovira zrtve. A mozda je i bela tetovaza, mada se slabo vidi ovde svakako.
Dionysos Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 на тему ледуових тетоважа - интересантна је она на грудима са особом која се моли
CPP Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Šanse nema da će oni sad posvetiti jednu od samo osam epizoda razrešavanju neke porodične misterije zlostavljanja potpuno sporednog lika... Mda. Serija u kojoj je svaki kadar prepun simbola baca bar sest scena na nebitan lik (vecera, camac, lutke, sveska, kruna, seks) da popuni vreme. Potpuni promasaj.
Recommended Posts