Jump to content
IGNORED

Sirija

Budja

Recommended Posts

Posted (edited)

...

Edited by Bat Bat
Posted

- 1

Zbog jednog oborenog aviona ne ide se odmahu vojnu odmazdu i tepih bombardovanje.

Tom logikom, moze se govoriti i o EU i Amerima kao drugorazrednima impotentnim silama koje nisu vojno pomogle Ukrajinu i Gruziju.

Ne mislim ja na invaziju i zauzimanje Ankare ali neki nacin da se pokaze ko je glavni. Da nije u pitanju Turska nego neka zemlja sa manjom snagom i ledjima kao recimo Gruzija koju si naveo siguran sam daa ne bi sve ostalo na "necemo vam vise slati turiste".

Rusi sigurno neće ići u aktivnu odmazdu. Ako uopšte planiraju nešto tog tipa, sačekaće tursko RV da ih opet uzme na nišan a onda kom opanci tom i džeri. Uzmi u obzir i to da već 24h peglaju turske konvoje tik uz granicu što možda nije šamar reda veličine obaranja aviona ali jeste u rangu: "Ajde da te vidim sad" poziva. Pa ako šampioni iz MB izgube živce i krenu u neku junačku zaštitu tih konvoja onda ćemo videti čiji planovi o izrastanju u supersilu su ranjiviji.

.

Da da to si u pravu. Mislim da ce ih cekati da naprave gresku. Ono sto je tu zanimljivo je sto gledamo (pasivnu) agresiju dve drzave koje pretenduju na to da prerastu u nesto vise od onoga sto su sada.

Nego kakvi su konvoji u pitanju?

Posted

Ama...Turska nije ni u ludilu "supersila". Što se tiče Rusa...kao i u slučaju Ukrajine, Rusija verovatno sebe ovde isto vidi mnogo pre kao nekog ko brani status quo i ko radi damage control (po sebe), a ne nekog ko je krenuo u  menjanje sveta po svojim planovima. Drugo je pitanje što "status quo" posle 4 godine građanskog rata više praktično ne postoji i što Asad 2015 nije isto što i Asad 2010. 

Posted

Eu nije supersila

Кад би се некако стрпали под заједничку команду итекако би били.

Чак и са већим могућностима за дејствовање по свету од Русије.

Овако су још на нивоу свако за себе.

Posted

Nego kakvi su konvoji u pitanju?

Humanitarni, naravno. Par novinara koji su malkice pronikli u sastav humanitarne pomoći fasovaće tvorza zbog izdaje i špijunaže.

Posted

Кад би се некако стрпали под заједничку команду итекако би били.

Чак и са већим могућностима за дејствовање по свету од Русије.

Овако су још на нивоу свако за себе.

Da, ali kljucno je ako

Послато са GT-P7500 уз помоћ Тапатока

Posted

pa zar nisu svi zajedno pod nato komandom?

Posted

Imam jedno pitanje. Kad čitam neke tekstove, nešto mi promiče. :D 

Jesu interceptors lovci, a fighters bombarderi po našem? Ako jesu šta su onda attackers aircrafts?

Posted

pa zar nisu svi zajedno pod nato komandom?

Јесу али само за одбрану Европе.

А и ту имају квоте колико ко треба да да у заједничку команду, не делују као једна армија.

За остале акције колико се ко испрси.

У 2. Заливском рату су ишли само Британци. Немци се ретко ангажују.

Posted (edited)

Jesu interceptors lovci, a fighters bombarderi po našem? Ako jesu šta su onda attackers aircrafts?

attackers bi ti bili 'jurišni avioni' tj. bombarderi u ovom slučaju

fighters bi ti bili 'bobeni avioni', dakle univerzalnijeg tipa

interceptors su ti 'presretači' tj. lovci

mada to sve baš i nisu stručni izrazi na engleskom za te stvari, više su neki 'novinarski pojmovi' :)

Edited by akibono
Posted

Interceptors su lovci za uspostavljanje vazdusne nadmoci - dugi domet, radar veceg dometa, rakete veceg dometa - obicno se ide na to da uspostavljaju kontrolu na vecoj teritoriji i biju sa daljine - npr. F-15, F-22, MiG-31 i slicno.

Figters su manji lovci koji sluze za krace misije i dog-fight. F-16, MiG-29 i slicno.

Attack aircrafts su jurisnici - velicine obicnog lovca ali sluze za bombardovanje i podrsku trupama - A-10, F/A-18, Su-25, Su-24. 

Bombers su veci bombarderi koji obicno deluju sa vecih visina - B-52, Tu-22 i slicno, mada mogu da imaju opciju i niskog letenja zarad izbegavanja radara kada se ide na nuklearni napad (B-1, Tu-160).

Posted

Ocekujem da se javi RV PVO. IMHO interceptor nije air superiority fighter nego presretac bombardera.

Posted

cehoslovacka karikatura iz 1958.

CUwB32iWsAAyzDM.jpg

Vreme nakon Suecke krize i potpisivanja sporazuma Sirije sa SSSR, pa odmah zatim i stvaranja Ujedinjene arapske republike sa Egiptom.

Posted

Interceptor - по нашки ловац-пресретач. Ради се о брзом авиону чија је примарна намена борба са другим авионима.

Чистокрвни ловци се данас све мање користе. На пример МиГ-21 или ултрамодерни Ф-22 Раптор.

Fighter-Bomber - ловац-бомбардер - вишенаменски авион који може да се бори и са другим авионима, али и да делује по циљевима на земљи. Практично сви данашњи ловци имају овакве могућности, нпр. F-16, МиГ-29, Грипен, Тајфун.

Bomber - бомбардер, авион који дејствује по циљевима на земљи великом количином бомби. Примери амерички Б-52, Б-1, Б-2, руски Ту-160, Ту-95 и нешто мањи фронтовски Су-24 који је скоро оборен.

Attack - односи се на јуришну авијацију, мање и спорије авионе који могу да дејствују на линији фронта, са мање висине. Нпр. А-10 и Су-25 који се сад користе у Сирији. Углавном су оклопљени, имају системе заштите, мањи домет и дејствују по тачкастим циљевима (возила, зграде и сл.).

Руски контигент у Сирији се до скоро састојао отприлике од 12 Су-24, 12 Су-25, 12 Ми-24 (јуришни хеликоптер), 4 Су-34 - што су све авиони за дејство по земљи - и свега 4 ловца Су-30СМ који су ловци-бомбардери.

• Create New...