April 23, 20186 yr Spakovali su u logore i pobili one kojima je nemacki bio prvi ili cak jedini jezik, borili se sa njima u ratu za tu istu nemacku i bili stvaraoci nekih vrhunskih dela nemacke književnosti. Sa stanovista jezickog/nacionalnog identiteta to je satanizam i to ne biva. Edited April 23, 20186 yr by MancMellow
April 23, 20186 yr Ne kazem da je fenomen bas toliko prost i da nema svoje izuzetke, kao uostalom i svaki fenomen. Ipak mislim da nisam napisao nista sustinski netacno. Nacisti su takodje gledali koji jezik su koristili preci, a ne samo tadasnja generacija ("maternji jezik" u sirem smislu). Sama rec nacizam ima u korenu "nacionalno", oko toga tesko da se mozemo raspravljati.
April 23, 20186 yr 1 hour ago, Meazza said: Ne kazem da je fenomen bas toliko prost i da nema svoje izuzetke, kao uostalom i svaki fenomen. Ipak mislim da nisam napisao nista sustinski netacno. Nacisti su takodje gledali koji jezik su koristili preci, a ne samo tadasnja generacija ("maternji jezik" u sirem smislu). Sama rec nacizam ima u korenu "nacionalno", oko toga tesko da se mozemo raspravljati. sve je to ok, ali jezik je tu daleko od primarnog
April 23, 20186 yr 2 minutes ago, MancMellow said: sve je to ok, ali jezik je tu daleko od primarnog Naravno da nije, nacija je primarna. Ali nacionalni identitet je zasnovan najvecim delom na jeziku. Edited April 23, 20186 yr by Meazza
April 23, 20186 yr Pazljivo citam, pratim, ali bih mnogo dao da mi neko kaze sta je tema, o cemu se ovde radi...
April 23, 20186 yr Prvo sam pitao Manca o osecaju pripadnosti naciji u Srednjem veku, konkretno sam imao u vidu podrucje koje je pripadalo i Srbiji i Bugarskoj a danas pripada Srbiji. Zatim smo zapoceli novu diskusiju koja tesko da ima veze sa ovim topicom.
April 23, 20186 yr Kakve bre nacije i Srednji vek, pa nacije su kapitalisticke izmisljotine, to se Manc opet zaigrao?
April 23, 20186 yr 30 minutes ago, Meazza said: Naravno da nije, nacija je primarna. Ali nacionalni identitet je zasnovan najvecim delom na jeziku. ne za naciste, i posebno ne za Hitlera i Himmlera https://www.wikiwand.com/en/Hans_F._K._Günther#/Influence_on_Hitler Pa onda Rosenberg... Nacizam je nesto kao rasisticki zombi nemackog imperijalizma.
April 23, 20186 yr Razumem ja tacno sta ti hoces da kazes. Ali pazi: "Rassenkunde des deutschen Volkes". A kako se definise uopste "das deutsche Volk"? Pa sigurno kao die Deutschsprachigen, govornici nemackog. Kako drugacije? Jer po njima i Austrijanci spadaju tu.
April 23, 20186 yr Hocu da kazem da je to cisto etnicki princip, i to onaj najprimitivniji koji ne gleda ni religiju ni bilo sta drugo osim bukvalno samo i jedino jezika. Dobro, i to da li je taj narod izvorni govornik nemackog jezika. Jevreji zato ne spadaju u tu definiciju, uostalom 99,9 posto njih je govorilo jiddisch kod kuce.
April 23, 20186 yr 26 minutes ago, MancMellow said: Nacizam je nesto kao rasisticki zombi nemackog imperijalizma. Aha, a nemacki nacionalizam se samo nesrecno dogodio i poklopio sa nemackim imperijalizmom, 1 nesrecna koincidencija Edited April 23, 20186 yr by namenski
April 23, 20186 yr 2 minutes ago, Meazza said: 99,9 posto njih je govorilo jiddisch kod kuce. Ako mislis na nemacke Jevreje, ovo naprosto nije tacno. Edited April 23, 20186 yr by namenski