Meazza Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 1 minute ago, MancMellow said: Pa to onda važi i za Sofiju (pre nacionalne države). Ima doduše jedna stvar koju nismo pomenuli, a to je da nisu svi stanovnii Niša (Prokuplja/Kuršumlije/Leskovca...pa ni Vranja) govorili isto. To je ono što sam napisao da se ne mogu jasne granice iz severne Srbije preslikavati tek tako na jug Pa ko kaze da ne vazi? Sto se ostalog tice, pa to vazi za bilo koji dijalekat. Bukvalno od sela do sela ljudi pricaju pomalo drugacije, nista novo nisi rekao tu.
MancMellow Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 Just now, Meazza said: Naravno da je tako, ali ti kao da me ne citas pazljivo, Manc. Ova pesma nije ilustracija da je niski govor nerazumljiv, niti da je Bugarinu vise razumljiv, jer to nije tacno. Pricali smo o mestu akcenta u recima, a ovde ima lepih primera u refrenu. Razumeo sam te, ali prosto se ne slažem da je akcentuacija bitnija za razumevanje od ovoga o čemu sam pisao. I to nema veze sa periodom, to prosto svako od nas može po sebi videti šta mu je lakše da razume.
MancMellow Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 Just now, Meazza said: Pa ko kaze da ne vazi? Sto se ostalog tice, pa to vazi za bilo koji dijalekat. Bukvalno od sela do sela ljudi pricaju pomalo drugacije, nista novo nisi rekao tu. Paaa...zavisi. Al ajd to je druga tema, da ne komplikujem
Meazza Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 Just now, MancMellow said: Razumeo sam te, ali prosto se ne slažem da je akcentuacija bitnija za razumevanje od ovoga o čemu sam pisao. I to nema veze sa periodom, to prosto svako od nas može po sebi videti šta mu je lakše da razume. U svakom slucaju glavni i najveci razlog zasto bugari nas vise razumeju je - jer su svi slusali ili Lepu Brenu ili Bijelo Dugme, a danas slusaju Cecu. Izlozenost. Zato Slovaci vise razumeju Cehe nego obrnuto.
MancMellow Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 (edited) Čekaj da pronađem jedan jezik da ga poslušaš na YT pa padneš u nesvest samo malo Edited December 26, 2017 by MancMellow
zmanic Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 verobatno starokatalonski ili kako se vec zove
MancMellow Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 Ma jok, slovenski jezik Evo kreni odavde
Meazza Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 (edited) Pa ovo je ukrajinski sa nekim poljskim recima (Jak sja maš umesto Jak spravy, všitko umesto use za "sve") i miksovanom fonetikom (ukrajinsko g koje je u stvari zvucno h, ali i neki poljski vokali i konsonanti). Edited December 26, 2017 by Meazza
MancMellow Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 12 minutes ago, Meazza said: Pa ovo je ukrajinski sa nekim poljskim recima (Jak sja maš umesto Jak spravy, všitko umesto use za "sve") i miksovanom fonetikom (ukrajinsko g koje je u stvari zvucno h, ali i neki poljski vokali i konsonanti). Nemam pojma, meni ovo jezik "in its own right".
Meazza Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 Posle ucenja poljskog vise nista ne moze da me sokira iskreno.
MancMellow Posted December 26, 2017 Posted December 26, 2017 Dobro, poljski je ludilo, to stoji Ali ovo je yanimljivo zato sto je "prelaz" od istocnih ka zapadnim slovenskim govorima, nesto slicno sto ima i na jugu. Uvek mi je bila zanimljiva Iviceva tvrdnja da u samoj sustini postoje jedino istocni i zapadni slovenski jezici.
Recommended Posts